Hoppa till innehåll

Idag fick Ledarsidan känslor i svall

2008/12/20

dscn3954

Politiske redaktören på Eskilstuna-Kuriren är Alex Voronov

Precis som Margit Urtegård och PeO Wågström reagerade också jag på spalten i dagens E-K och skulle ha skrivit ett  kort blogginlägg om texten hade funnits på ekuriren.se.   Då nämligen;

Alex, en skitstövel, ja, kanske det , ja. Nu har Margit Urtegård återgivit texten i sin helhet på sin blogg.  Lennart Hallergård  har sedan själv kommenterat på bloggarna.  Det är radikal demokratisk praxis.

 

”Lärarutbildningen syftar inte till att framodla kärleksfulla och empatiska personer, utan att ge verktyg till professionell pedagogisk verksamhet.” Detta skriver Susanna Birgersson på ledarplats i Eskilstuna-Kuriren.

Någonting i det får mig att gå igång. Är det inte självklart att en person som har ansvar för elevers utbildning ska tycka om elever?  Det är någonting jättekonstigt med uttalandet. Kanske är det för att jag just har varit i Thailand där alla är kärleksfulla och empatiska. Det minsta vi ska begära av läraren är väl att den visar empati? I annat fall behöver läraren vila upp sig på en lugnare arbetsplats.

Förvisso är lärarstudenten tilltalad av att respektera och utveckla elevernas potential. I de fall läraren inte klarar att följa läroplanen finns väl åtgärder för rektor och skolpolitiker att vidta? I annat fall är ju inte händelserna i Skiftingehus skola och Rosengård så svåra att förstå? En lärares makt över en elevs självuppfattning är fruktansvärt stor.

 

Slutligen diskuteras ansvaret för flykten från a-kassan. Vad de missar är att a-kassan är försämrad. De deltidsarbetande, säsongsarbetande eller kulturarbetande har inte längre samma trygghet i a-kassan. A-kassan är urholkad och sönderslagen. Det handlar om något långt mera än höjningen av månadsavgiften. Något utöver de sänkta ersättningsnivåerna.  

lena alun

5 kommentarer leave one →
 1. 2008/12/20 10:40 e m

  Hej Lena.

  Bra bild på Alex. Är den tagen hemma hos dig?

  MVH Margit

 2. lenaalun permalink*
  2008/12/20 10:55 e m

  Hej Margit,

  Jo. 🙂

  Idag har jag haft 219 besökare (icke unika dock) på min blogg. Det är rekord.

  God natt

  Lena

 3. PeO_W permalink
  2008/12/21 10:12 f m

  Bra jobbat Lena, du har samanfattat ledarsidans von oben attityd på ett kort och koncist sätt.

 4. lenaalun permalink*
  2008/12/21 10:47 f m

  Tack PeO!

Trackbacks

 1. Lena Alun om Empati. « PeoWagstrom’s Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: