Skip to content

Att bli sjuk denna mandatperiod

2010/09/16

En dotter berättar om sin mors öde som sjuk, efter 3o års hårt arbete. Dessutom har hon fött och fostrat barn.

Men så var det det här med Alliansens goda idé om arbetslinjen, ja. Utförsäkringarna. Arbete skapar frihet osv. Det var ett himla ståhej om detta kring årsskiftet 2009/2010 när de första sjukskrivna skulle börja utförsäkras. Men nu är det rätt tyst.

Om du träffar min mor kommer du att fråga dig vem sjukersättningen är till för om inte för henne. Men du kommer att ha fel. För hon har blivit utförsäkrad. Men vi kan ju backa bandet en aning.

Jag är så medveten om att detta kunde ha varit jag. Det är en ren, skär, nåd att jag lyckades få permanent sjukersättning i tid. Jag blev som denna mamma sjuk 2006. Det räckte för att jag skulle få omfattas av reglerna som gällde innan lagändringen 1 jul 2008. Jag hade rätt att söka permanent sjukersättning med den diagnos jag hade.  

Det är ändå ett under och ett mirakel. Och skickligghet och förutseende från min sida. Man ska vara frisk om man blir sjuk. Alla har vi en frisk  kärna som aldrig blir sjuk. Man får vara i kontakt med den om man ska klara sig. Jag hade sett remissvaren på sjukförsäkringsreformen i tv och sett vad jag behövde underbygga med. Framförallt hade nog alla kopierade sjukjournaler med understrykningar av mina diagnoser gjort att de inte kunnat förneka mig permanent sjukersättning, med den lag som gällde före 1 juli 2008. Visst försökte de ändå få mig att halvtidsarbeta, och ge mig en halv permanent sjukersättning.

Men men läkare kontaktade Försäkringskassan, och lyckades tala för min sak.

Med utförsäkringslagen från årskiftet spelar diagnosen uppenbarligen ingen roll, när man läser ovanstående blogg. 

lena alun

Annonser
26 kommentarer leave one →
 1. Bunny permalink
  2010/09/17 3:49 e m

  Hej Lena!!

  Länge sedan… Det har varit mkt i mitt liv… Hoppas du mår bättre! ❤

  På tal om Alliansen…

  http://katidis.wordpress.com/2010/09/15/alliansen-dodar-radjur/

  Kram Bunny ❤

 2. Patrik M permalink
  2010/09/17 6:36 e m

  Handläggarna på FK är ju så bombade så man vet ju inte vad…

  Att sedan höra deras fackförbund ST säga att det är regeringens
  fel gör ju att man kräks.
  Regeringen kräver att arbetsförmågan utreds inte att sjuka skall
  tvingas arbeta.

  Det finns ingen i regeringen som kommer ut och hänger en enskild
  handläggare på FK för att han/hon godkänner en sjukskrivning.
  Bäste handläggare på FK; använd hjärna, hjärta och förnuft…

 3. lenaalun permalink*
  2010/09/18 5:36 f m

  Hej Bunny!

  Jo, jag mår bättre och bättre trots hjärntumörer och handikapp!

  Kram

  Lena ❤

  • Bunny permalink
   2010/09/18 3:58 e m

   Vad jag är glad för din skull!! 🙂

   Kram ❤

 4. lenaalun permalink*
  2010/09/18 5:48 f m

  Patrik!

  Jag facebookade något om att handläggare är för lojala. Som utköpt vet jag hur svårt det är att våga var modig och gå de rätta vägarna. Handläggarna tänker i första hand på att behålla sina jobb, med allt vad det innebär för deras sinnesfrid. Det har sitt pris för dem!

  http://www.folkbladet.nu/180546/2010/09/06/%e2%80%9ddubbelt-utanforskap-for-de-utforsakrade%e2%80%9d

  Bernth Olofsson bedömer att ungefär 10 procent av de utförsäkrade blir helt utan ersättning med de nya reglerna.
  – Det gäller främst ungdomar som varit sjukskrivna länge och aldrig kommit ut på arbetsmarknaden. De har ingen sjukpenningsgrundande inkomst, säger han.
  Olofsson menar att frågan om de utförsäkrade har kommit bort i valrörelsen.
  – Det finns en okunskap hos beslutsfattarna, och några får betala ett otroligt högt pris och mår väldigt dåligt av det. Men det verkar inte finnas något uppriktigt intresse bland politikerna att jobba med detaljer. Man kör med slagordspolitik, snarare än att vilja bygga ett bra samhälle.

  http://www.folkbladet.nu/182341/2010/09/18/%e2%80%9dcancersjukdomen-maste-vara-dodlig%e2%80%9d

 5. Kjell Rännar permalink
  2010/09/18 9:10 f m

  Hej Lena !
  Roligt att läsa att du känner dej bättre.Du skriver bra tycker jag, hmm blev faktiskt tvungen att spara en sak som du skrev,nämligen följande (Alla har vi en frisk kärna som aldrig blir sjuk. Man får vara i kontakt med den om man ska klara sig) Riktigt bra och tänkvärt tycker jag.

  Ha det så bra som du kan.

  KRAM Kjell

 6. lenaalun permalink*
  2010/09/18 9:26 f m

  Hej Kjell!

  Jag vill leva! Absolut inte dö. Det är det nya som hänt här på dödsbädden på Palliativa Viktoria. Den 1 oktober bor jag i en ny lägenhet vid Parken Zoo nära barnens skola och pappa. Det blir kan0n!

  Kram

  Lena

 7. lenaalun permalink*
  2010/09/19 8:33 f m

  http://www.facebook.com/pages/Stod-Emelie-och-hennes-mamma-for-deras-ratt-till-vardighet/114565015267397

  Emelie och hennes mamma har nu blivit offentliga i valrörelsen.

 8. 2010/09/20 9:38 f m

  JOSEF BOBERGS VALANALYS

  Sverigedemokraternas valframgång kan förklaras med: ”Medverka aktivt i att förstora ett samhällsproblem – invänta reaktionerna – presentera lösningen = rösta in SD i Riksdagen.” – och så blev det ju bevisligen (video ca 8 min) med SD som nytt vågmästarparti i Riksdagen.

  Men VERKLIGHETEN tillhandahåller ju ALLTID en ideal lösning på ALLA samhällsproblem – som i detta fallet får uppfattas vara: ”En besjälad person kan göra mycket – men två besjälade personer i sann förening kan förändra hela världen – bokstavligt talat !”

  Så frågan blir ju nu om Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är dessa Sveriges och världens första TVÅ personer ❓ – som TILLSAMMANS bl a skulle kunna eliminera RÄNTEBLUFFENS förödande effekter på Sveriges nationalekonomi.

  • 2010/09/20 9:12 e m

   Jag ”tog nog i” lite väl mycket när jag skrev: ”Så frågan blir ju nu om Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är dessa Sveriges och världens första TVÅ personer…”

   Det är måhända rimligare att tro på att dom skulle kunna bli ”Sveriges första TVÅ personer…”, kanske… 💡

   Redan det skulle ju vara helt fantastiskt, verkligen… – och i o f s så har ju ALLA en inbyggd potential för att bli hela världens första TVÅ WI – som blir s k upplysta och ”smittar” hela världen med det. 🙄

  • 2010/09/21 11:27 f m

   SD´s valframgång – rätt hanterad av de övriga riksdagspartierna – har ju tankelogiskt sett potential för att kunna bli en god ursäkt för – att det under de kommande fyra åren kan medföra – att en hel del kommer att ”vridas tillrätta igen” i Sverige, verkligen… 💡 – menar jag på fullt allvar. 8)

 9. lenaalun permalink*
  2010/09/22 8:57 e m

  Absolut, Josef, ingen idé att hänga läpp. Jag tror det blir nyttigt med SD som tvingar oss att ta integrationspolitiken på allvar.

  I vintras hade jag invandrarfientliga kommentatorer som lade ner stor möda på informera mig om bakgrunden till att detnu hela valrörelsen ägnas åt burkor och andra perifera frågor. För undvika brännande frågor och sanningar som inte önskas komma fram.

  Nu vet vi snart det verkliga valresultat. Så dramatiskt det blev nu. Ska se TV 4 nyheterna och se om det är klart nu.

  https://lenaalun.wordpress.com/2010/01/31/partiledardebatten-pagar/

  • 2010/09/23 8:47 f m

   GooodMorgon goa Lena,

   Apropå den sista länkens kommentarsslutord: ”Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut.” – så är det ju uppenbart på det sättet bevisligen.

   Men maktens mysterium är numera INGET MYSTERIUM.

   Sanningen finns i solarplexus, halvsanningarna produceras i bröstområdet och lögnerna produceras sedan barnsben i den delen = ca 10-15 % av hjärnan där egot är enväldig härskare = där åklagaren, domaren och bödeln härjar. Det finns INGEN försvarsadvokat i den församlingen.

   De allt överskuggande flesta politiker är hjärnstyrda = egostyrda, tyvärr tyvärr… 😥

   Detta vansinne grundlades med religionernas inträde för ca 6000 år sedan. Budorden är egots förintelsevapen NR 1 – av allt som har med sann sanning att göra.

   I o f s så kan jag ha fel i detta – men det tror jag ej alls själv på. 🙄

 10. lenaalun permalink*
  2010/09/23 10:32 f m

  All min tid går åt att packa grejor inför flyttbilen som går 7.30 på fredag 1 oktober. Just nu överlåter jag all politik åt andra och sen så dyker jag in med mina idéer. 😀 Eller inte?!

  Allt politiskt arbete på denna blogg känns värdelöst nu när Alliansen och SD vann. Det blev så illa, och jag hade räknat med hjärtinfarkt med detta valreslutat.

  Men jag gillar riksdagsbeslutet på att permanent sjukersatta får starta eget – vi har livslångt starta eget bidrag!! Och RUT är jag i behov av och har insett hur billigt det är!

  Sen vill Maud sänka matmomsen, och jag kommer äta ute mycket framöver. Det är välkommet. Annars tar jag hem någon som lagar mat vi RUT-avdrag. 😀

  Missmod är farligt för mig, så det gäller att leva i hopp och förväntan. Jag tror att Maria Wetterstrand får ordning på Alliansen.

 11. Patrik M permalink
  2010/09/24 5:31 e m

  Maria W ???

  Hur tänker du nu ???

 12. lenaalun permalink*
  2010/09/25 8:05 f m

  Hej Patrik!

  Vi är väl ett antal som tycker att MP ska gå i den riktingen. Har för mig att ekurirens ledarsida har föreslagit det till en början iaf. Sen har väl valresultatet förändrats något sedan dess?

  Ska just till att läsa Vornovs lörddagskrönika. Får man se vad hans skarpa hjärna kommer fram till.

  Själv är jag deprimerad och jag undrar om det är valresultatet? I söndags var jag bara chockad och kände Nothing. Orkade inte känna.

  Jag kan också vara dötrött på att vara här på sjukhuset. På torsdag flyttar jag ut! En natt på Frejagatan med min syster och sen blir det Gredby och Parken Zoo som nu blir min hembygd. 😀

  Har du några flyttkartonger att låna ut?! Kris. Men jag kan lägga i högar iofs, så får jag på måndag.
  Men om du har vore det bra.

 13. Patrik M permalink
  2010/09/25 8:24 f m

  Flyttkartongerna gav vi bort för flera år sedan.

  Vem skulle inte bli deprimerad av att bo så många veckor på sjukhus?

  Valresultatet i Riksdagen var väl inget att deppa ihop över…

 14. lenaalun permalink*
  2010/09/26 8:07 f m

  Det ligger nog mycket i det. Samtidigt är jag utmattad av flyttpackningen, och det det känns som att jag måste ta det lugnare för att överleva. Det är nog en perfekt balansgång att bo här tills allt är klart.

  Kommunens och landstingets ansvar haltar som alltid, och när Lena Alun tar strid blir det så här. Något larm har jag inte fått, och det är inte mitt eget fel. Även om jag i backpegeln ser att jag borde haft det redan 15 juli. Men hur kan kan man tro att livet tar slut så snabbt? Du kanske?

  Varken kommun eller landsting har uppmanat mig att se till att ha larmklocka på armen. Jag vet att mamma tvärvägrade, trots vårat tjat. Sen ramlade hon i källartrappen! Två veckor senare seglade hon vidare på Alla Själars Dag, 2 nov. Det var Gott och Fint. Hon var klar på jorden.

  Men det är inte jag! Och då måste jag vara rädd om mig. Jag har behövt instituionsvård. Men nu är jag mätt på sjukhuset. Får försöka få lugn och vila hemma nu.

 15. lenaalun permalink*
  2010/10/03 7:02 e m

  Hej!
  Nu har jag flyttat och kommit på plats i nya lägenheten. Med fantastisk hjälp från mina syskon med respektive sedan fredag morgon till i eftermiddag. Nu är jag i inne i väggen och har själv slitit hund med visningsstädning och pack och flytt. Nu kan jag ta det lugnt.

  När syskonen med respektive åkt lade jag mig på sängen för att vila. Insåg att jag hela tiden hållit med sortering och bortrensningar sedan försäljningen av huset/ mäklaruppdraget blev klart. Nu kan kan jag andas ut. Nu är det gott om tid för det sista med flyttstädningen av huset, vilket jag naturligtvis beställer som hushållsnära tjänst.

  Men det finns lite mer att flytta och pyssla med. Men syskonen har verkligen imponerat idag.

  Lägenheten är så fin och välmöblerad nu så jag är så glad. Barnen trivs och vill komma. Har sovit här inatt och kommer efter skolan. 😀

  Men är så klart sliten nu. Jag har varit i en överaktiv speedad fas av all kortison. Nu har en depressiv fas tagit över. Av det hårda arbetet med flytten. Nu vill jag hitta den goda balansen.

  Den är redan här kan jag känna.

  Tyvärr har jag ingen telefon inkopplad. Det är något krångel, med all ny teknik. Hör av mig!

 16. 2010/10/10 7:55 f m


  Nu ser Wi fram emot wår egen och hela landet Sveriges skuldfrihet – och då blir nog hälsan helt automatiskt bättre också;

  OM NATIONALEKONOMI ÖVER POLITIKERNAS NIVÅ

  ”En rik turist kom in på byns hotell, lade en tusenlapp på disken och bad om en nyckel för att titta på ett rum. Hotellägaren blev glad, tog tusenlappen och sprang till kötthandlaren och betalade sin skuld på tusen kronor.

  Kötthandlaren sprang i sin tur till bonden och lämnade tusenlappen som han var skyldig. Bonden tog tusenlappen och sprang till mackägaren och betalade en skuld på disel.

  Mackägaren blev glad och sprang till byns hora och betalade sin skuld på 1000 kr. Hon sprang i sin tur till hotellet, glad i hågen lade hon upp tusenlappen på disken och gjorde sig därmed skuldfri på hotellet.

  Just då kom turisten ned, han var inte nöjd med rummet så han tog tillbaka tusenlappen som låg på diskan och drog därifrån. Det blev stor glädje i byn, ingen hade tjänat några pengar men alla blev skuldfria.” – slut citat härifrån.

  Om hur Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – ”lätt som en plätt” fixar detta för hela landet Sverige HÄR, HÄR – samt ej minst HÄR. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: