Skip to content

Feghet, falskhet och urdålig politisk retorik från Alliansen

2010/04/15

Skarp ledare på allehanda.se ;

Det är inte ”konstruktivt” för alliansföreträdare att var med på en debatt om den nya sjukförsäkringslagen nästa vecka, låter den moderata ordföranden socialförsäkringsutskottet, Gunnar Axén, meddela.

Det nekande svaret på inbjudan från nätverket Resurs, Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället, bygger på uppfattningen att debatten helt enkelt inte har ”förutsättningar att få till stånd en givande dialog” ”eftersom de medverkande utgörs av drabbade, samt företrädare från läkarkåren som är uttalat kritiska.

Det är varken första eller sista gången de borgerliga avstår obekväm debatt. Med så många fabricerade siffror som borgarna injicerat i debatten för att få verkligheten att verka lite mer välsmakande, är debatt riskabelt.

För inte så länge sedan visade en enkätundersökning bland journalister på SVT, SR och TV4 att alldeles speciellt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) konsekvent vägrar vara med i tv- eller radiodebatter där hon tvingas möta ”drabbade” för att diskutera utförsäkrandet av sjuka. [—]

 

Inte en krona läggs i rehabiliteringskedjan på medicinsk rehabilitering som uppskattningsvis 40 procent av de utförsäkrade behöver. Det allra mesta av pengarna går till att betala de aktivitetsersättningar som tar vid efter att sjukersättningen upphör.

Det vore som att kalla socialbidraget för en mångmiljardsatsning på de med lägst inkomster.

Den borgerliga retoriken sätter stopp för all utveckling av det som bevisligen gått fel i omställningen av sjukförsäkringen. Felen är inte bara barnsjukdomar i ett i övrigt perfekt system.

Om de borgerliga företrädarna vågade träffa personerna bakom statistiken skulle de förstå det.

Aftonbladet Debatt publicerade igår en intressant retoriskt skarp bild av verkligheten som de snart fyra åren med Alliansen har lett till;

För övriga var väl tanken att bidragslinjen mer eller mindre skulle skrotas? Men i verkligheten blev det tvärtom. Bidragen ökar hela tiden. Till exempel rot-avdraget och rut-avdraget. Och att en arbetsgivare, som anställer en person under 25 år, får ett bidrag från staten, i form av lägre arbetsgivaravgift.Han kan också få ett bidrag till så kallade instegsjobb eller särskilda nystartsjobb för arbetslösa och flyktingar. Mycket generösa bidrag, dessutom. Staten bidrar också med pengar till coachningföretag, som ska lära arbetslösa att söka jobb. Till vilken nytta? Till vilken kostnad? Ja, listan kan göras lång! [—]

Den låga ersättningen till praktikanterna, kallas den för lön eller bidrag? Arbetslösa skickas hela tiden runt till olika instanser. Kanske ett sätt att dölja den verkliga arbetslösheten? När utvecklingsgarantins fas 3 passerats, utan ett fast jobb, återstår väl endast socialbidrag för att kunna överleva.I Sverige lever också 57000 ensamstående kvinnor under den relativa fattigdomsgränsen. Klyftorna i samhället ökar hela tiden. Socialbidragen ökar allt snabbare. Arbetslösheten fortsätter. Byråkratin ökar och blir allt snårigare.

Kan det möjligen vara något fel på arbetslinjen eller har man övergått till bidragslinjen?

Ann-Sofie Wågström (S) skriver på sin blogg; http://annsofiewagstrom.wordpress.com/2010/04/15/bidragslinjen-till-de-rika/;

Man skuffar ut folk från försäkringslösningarna i våra gemensamma välfärdssystem och knuffar in de i socialbidragstagande. Det är bara statens kassa som gynnas av detta medan kommunerna får betala notan.

Utanförskapet och klyftorna mellan människor ökar och man har ingen politik för att komma tillrätta med detta vilket blev tydligt idag när finansminister Anders Borg presenterade vårbudgeten. Inga extra pengar satsas på utbildning eller andra insatser för arbetslösa.

Corren.se publicerade en debattartikel i förrgår där vi ser att slutkörda kvinnor, som jag själv, är de största förlorarna denna mandatperiod;

Fyrtioåriga kvinnor med psykiska besvär och/eller värk i rygg, axlar och nacke är de största förlorarna i det nya sjukförsäkringssystemet. Det hävdar riksdagsledamoten Anne Ludvigsson (S), efter att hon har låtit riksdagens utredningstjänst göra en analys av trenderna.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: