Skip to content

-”Gå hem och koka ägg nu.”

2010/04/01

Vi har en fantastisk sjukvård i Sverige. Vi kan verkligen säga att den är Guds händer. Den har räddat mitt liv flera gånger om. Jag lungräddadades som alldeles nyfödd för snart 44 år sedan. Sedan fick jag ligga i kuvös i fyra-fem veckor, vilket också räddade mitt liv. Cancersjukvården har nu hållit mig vid liv de senaste fyra åren. Jag är mycket tacksam. 🙂 Idag har sjukvården också på ett fantastiskt sätt tillmötesgått de  krav jag har vågat ställa. Jag fick  förtur för att hinna passa en annan tid, och jag fick ett telefonsamtal från en onkolog.

Men när skelettröntgen visade på något i höften, som jag har ont i och som hindrar mig att gå. Något i höften som på scintografin föranledde till en extra röntgen av höften på stört, känns det otroligt plumt att få tipset att gå hem och koka ägg. För det funkar inte. Jag mår illa när jag tänker på ägg, och kanske till och med hoppar över äggen i år, för jag är åter i chock. Även om jag var förberedd, så var detta Bingo i värsta tänkbara scenario. Så reagerade jag rent emotionellt.

När sedan en onkolog ringde redan innan jag kommit in genom ytterdörren hemma, ringde ju larmklockorna i högan sky. Det var dock med anledning av mitt mail om att de skyndsamt ska ringa mig när de kan tala om huruvida jag har cancer i höft eller ben. Han hade fått skelettröntgen, som mycket väl bara kan tyda på en förslitning, vilket ju ger ett visst hopp. Men jag undrar om jag inte hellre tar fem strålbehandlingar för att stoppa cancern i höften  än en höftledsoperation.!? Höftbilderna sa de skulle skickas efter påsk, så de hade onkologen inte fått. Det var därför jag skulle koka ägg så länge. Ja, det psykosociala bemötandet har det från början till slut varit si och så med, och för en känslig själ som jag blir det onödigt psykiskt påfrestande.

I en rationell och effektiv sjukvård finns naturligtvis inte tid till att omhänderta patienter med det där lilla extra i chockartade situtioner. Varför jag inte insisterade på att de skulle skicka röntgen till onkologen omedelbart, eller sedan insisterade på att den inkolog som hade vänligheten att snabbt ringa mig efterfrågade höftröntgenbilderna från Radiologen kan jag ju undra. Jag är en snäll och följsam person, också, helt enkelt. Jag vet att många slags specialister ska ha rond om mig nästa vecka, och att klämma denna onkolog på besked idag hade försatt honom i en situation som skulle ha inneburit att han hade brutit mot deras praxis och säkerhet. Därför var jag den lydiga och snälla flicka pappa ville ha mig till. Så får jag hantera min chock och oro bäst jag gitter.

Det är ju bara att stråla vartefter tumörerna pluppar upp. Vet ju det. Min tillfrisknandestory ska tydligen bli än maffigare, innan det vänder. 😉 Hoppet är nämligen det sista som lämnar oss. Karl-Johan och jag fixar detta. Eftersom Gud är så Nåderik, såg Han/Hon till att en mycket lämplig Svensk Damtidning låg framme i väntrummet. Jag bläddrade några uppslag och fick syn på en låt tillägnad Kronprinsessan Victoria och Daniel, skriven av Åsa Jinder och Cajsa-Stina Åkerström. Så framstod det i Svensk Damtidning, men denna låt har jag hört förr, och det är Åsa Jinder som skrivit den och Cajsa-Stina Åkerström sjunger den. Åsa Jinder spelar nyckelharpa. Jag skrev av den på kallelsen till Nukleärmedicin, ifall den inte skulle finnas på nätet. Den handlar lika mycket om Karl-Johan och mig. Jag är så glad att Victoria fick tillåtelse att gifta sig med sin själsfrände

Och jag ska krama mina barn i påsk, så  mycket vi bara orkar. 🙂 Inget annat är viktigare, tills Karl-Johan kommer på Påskdagskvällen. Då uppstår vi till en högre dimension. 😉 Råkade komma lagom till två helikoptrars landningaroch starter.

Jag vet att Gud alltid har något att säga mig när det blir så. Undrade om det betydde att Döden skulle hämta mig…. Nej, säger min väninna Kristina. Du och Karl-Johan ska höja er upp till nya nivåer. Ja! Så är det!

En underbar vårdag i Stockholm, även om promenaden gick långsamt. Nästa gång åker jag T-bana. Uteserveringarna hade öppnat!

lena alun

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: