Skip to content

Sexualiteten är helande

2010/03/27

Precis som svenska folket överlag, blev jag starkt, starkt berörd av Uppdrag gransknings repotage Den andra våltäkten. Inget fall har tidigare väckt så mycket reaktioner från tittarna som detta. FINE!!  Hanne Kjöller på DN´s ledarsida inser också att sällan har så många haft så mycket att lära!

Programmet tryckte på många olika knappar inom mig, där jag känner igen mig.  Framförallt  upplevelsen av att som tvåbarnsmor till två mycket små barn tvingas splittra familjen för min egen överlevnads skull, och sedan förskjutas av ”en hel stad” som tar parti för den stackars pappan som blivit lämnad. Det var inte lätt att vara så oförstådd, och ta del av skvaller, rykten och prat som florerade. Tänk att det är en lott för flickan och kvinnan! Att vi skuld- och skambeläggs när vi är starka, står upp för  oss själva och våra medborgerliga rättigheter i vårt moderna samhälle, vilket inte längre  åtminstone i teorin tillåter könsförtryck mot kvinnor och flickor.

Barnombudsmannen riktar skarp kritik mot Bjästaskolan, uppger SvD;

Till SVT:s Rapport säger Anders Fager att skolan ville förhålla sig neutral eftersom de fått det rådet av kommunjurister, åklagare och polis. Ett råd de skulle hålla sig till så länge pojken inte var dömd.

Dagen uppger att prästen kommer att ta kontakt med den våldtagna flickan, och be henne om ursäkt;

– Jag har inte gjort det ännu, för det har bara snurrat de senaste dagarna, och jag har haft dubbla begravningar att ta hand om. Men jag kommer att ta kontakt med henne och be om ursäkt, helt givet, säger Lennart Kempe.

Att möta pojkar och män som klippta ur en porrfilm tillhör också verkligheten. Såväl som när jag var sjutton år såväl som i år snart 44 år gammal. 

För snart ett år sedan var jag och mina barn på en resa till Rhodos. Vi satt på en traditionell taverna, som barnen hade valt ut som sitt favoritställe. Plötsligt spelades i högtalarna Sexual Healing, en gammal hit från min ungdom, och kristallklart insåg jag att det måste jag få uppleva! Det kanske kan bota min cancer! De män jag valt i livet har aldrig av mig utvalts efter sexuella preferenser, utan det har blivit som det har blivit, typ. Ska inte klaga, men någon fullständig sexual healing uppnådde  vi aldrig p g a av att andra aspekter av relationen haltade rejält. Sexualiteten är grädden på moset när den mentala, emotionella och andliga föreningen har skett.

Därför tycker jag väldigt synd om Våltäktsmannen i Bjästa, eftersom han också bara är ett offer för samhällsstrukturerna. För mycket porr och för lite kunskap om vad sexualiteten syftar till. När hela vuxenvärlden i skola, hem och kyrka har varit så fruktansvärt handfallen kan man inte döma en stackars femtonårig grabb när han bl a sätter sig på en fjortonårig flickas armar och tilltvingar sig oralsex. Vad har lärt honom detta beteende??! Han ville inte att hon skulle gå. Helt normalt när man tycker om någon. Det dysfunktionella var att han inte respekterade hennes gränser. Han bad tydligen henne omedelbart om förlåtelse, för att han gjort något mot hennes vilja. Hans erkännanden hos polisen är så äkta och ärliga. Hon hade bett honom sluta en handfull gånger. Han hade bara råkat ha fått föreställningen om att hon kunde brukas för hans egna sexuella tillfredställelse. Aftonbladet berättar om hatet som nu har vänts mot våldtäktspojkens familj;

Efter reportagen om den våldtagna flickan Linnea har hatmejlen haglat in hos den dömde pojkens familj.

– De skriver helt sjuka saker, säger brodern.

Han visade sin inkorg för Aftonbladet i går kväll: 2699 olästa mejl. Och i natt kunde varken han eller mamman sova.

– Folk ringde hela natten och mordhotade oss, berättar hon.

Telefonen har fortsatt att gå varm under dagen.

– Man blir helt galen. Det är mestadels folk som ringer och hotar och skriker.

Mamman har i dag tagit kontakt med polisen som har lovat dem bevakning tills de kan förflyttas till hemlig ort.

Enligt Aftonbladet tror pojkens mamma att sonen är oskydlig. Ja, innerst inne, i Guds ögon, är han förlåten och oskyldig. Han är offer för det samhälle vi lever i idag;

I ett förhör erkänner Oskar våldtäkt. Men enligt mamman händer det efter psykologisk utpressning. En polisutredare uppges ha sagt till Oskar: ”Du vet det att kommer det inget erkännande så får du tillbringa dina tre veckor i vuxenhäkte i Härnösand”.

Jag kan mycket väl förstå prästens klavertramp, och hans stöd för pojken. Kyrkan ska inte döma någon. Det som har avslöjats är ju kyrkans dåliga kvinnosyn. DN rapporterar att prästen nu får stöd i Bjästa;

Snacket på byn är att prästen, som uttalade sitt stöd för den dömda våldtäktsmannen i ”Uppdrag granskning”-reportaget och nu granskas av Domkapitlet, är en fantastisk person som råkat illa ut, berättar Ulrika By för DN.se:

– Många har kommit fram till mig för att säga att alla här i Bjästa älskar prästen. Var man än kommer är det bara positiva ord om honom, säger Ulrika By [—]

Hur lär vi våra barn och ungdomar att sexualiteten är en ömsesidig gåva? Sexualiteten är samtidigt en egoistisk pryl där vi fokuserar på vår egen tillfredsställelse. Det går inte att komma ifrån. Det måste vi lära oss att förhålla oss till. Helt klart har dock den fria sexualiteten helt gått överstyr, och våra tonåringar blir offer för vuxenvärldens ansvarslöshet med att lära barnen och eleverna sexualitetens villkor. Jag ser tydligt att pojken är lika mycket offer som flickan. Det är han som är frihetsberövad, och det är han som upprepat bryter mot en lag som ingen har lärt honom att följa. Det finns nämligen ett fruktansvärt dike – det sexuella våldet. Det har blivit ett effektivt vapen i den moderna krigföringen jorden runt.

SvD berättar om prästens ånger och biskopens reflektioner i det aktuella stiftet. Skolinspektionen ser sitt ansvar för att förhindra nättrakasserier, enligt SvD, men var ligger ansvaret för elevernas uppfattning av sexualiteten?

–Tänker vi att det är säkert internets fel, då slipper vi rannsaka oss själva och vår barnuppfostran, säger Elza Dunkels och påpekar att många missar att se nätets möjligheter.

Ooh, now let’s get down tonight
Baby I’m hot just like an oven
I need some lovin’
And baby, I can’t hold it much longer
It’s getting stronger and stronger
And when I get that feeling
I want Sexual Healing
Sexual Healing, oh baby
Makes me feel so fine
Helps to relieve my mind
Sexual Healing baby, is good for me
Sexual Healing is something that’s good for me
Whenever blue tear drops are falling
And my emotional stability is leaving me
There is something I can do
I can get on the telephone and call you up baby, and
Honey I know you’ll be there to relieve me
The love you give to me will free me
If you don’t know the things you’re dealing
I can tell you, darling, that it’s Sexual Healing
Get up, Get up, Get up, Get up, let’s make love tonight
Wake up, Wake up, Wake up, Wake up, ‘cos you do it right
Baby I got sick this morning
A sea was storming inside of me
Baby I think I’m capsizing
The waves are rising and rising
And when I get that feeling
I want Sexual Healing
Sexual Healing is good for me
Makes me feel so fine, it’s such a rush
Helps to relieve the mind, and it’s good for us
Sexual Healing, baby, is good for me
Sexual Healing is something that’s good for me
And it’s good for me and it’s good to me
My baby ohhh
Come take control, just grab a hold
Of my body and mind soon we’ll be making it
Honey, oh we’re feeling fine
You’re my medicine open up and let me in
Darling, you’re so great
I can’t wait for you to operate
I can’t wait for you to operate
When I get this feeling, I need Sexual Healing (ad lib)

(while ad libing, he sings something like:
darling please don’t procrastinate
‘cause I may have to masturbate)

Bjästa har fått bli en viktig väckarklocka. Låt oss tänka på flickorna, men också de pojkar som får lida inom rättsinstanserna och kriminalvården för de vuxnas underlåtenhetssynder med att lära barn och tonåringar sex och samlevnad. Nyamko Sabuni skulle kunna tillsätta en haverikommission, tycker jag.

Uppdatering 20100329; Näthatet har vänts mot våldtäktskillen, och det är inte alls bra; http://www.politikerbloggen.se/2010/03/27/29288/

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: