Skip to content

Debattartikel i ETC.se

2010/03/23

Sjuka tvingas ut på gatan

2010-03-22

En ny form av fattigdom växer fram i Sverige. Många sjuka tvingas i dag vända sig till kyrkan för mat och stöd att klara vardagen, skriver nätverket Resurs.

Nätverket Resurs, som i dag har 1 900 medlemmar i hela landet, accepterar inte längre socialförsäkringsministerns sätt att mörka den verklighet som faktiskt råder ute i landet. I stället för att inse konsekvenserna av de nya sjukförsäkringsreglerna fortsätter hon att påverka folket med myter och osanningar för att vinna politiska poäng.

Husmark Pehrsson vägrar ta åt sig av den kritik som regelbundet framförs och påstår än i dag att sjuka får ett friskare liv.

Dagligen träffar vi på Resurs svårt sjuka som blivit helt utan ersättning. Nätverket har också medlemmar som förlorat nära anhöriga till följd av de nya sjukförsäkringsreglerna.

Oerhört många i nätverket har psykisk problematik som drastiskt förvärrats av den stress och den psykiska misshandel man i dag utsätter sjuka för. Den uppgivenhet och förtvivlan många känner är fruktansvärd och något en sjuk människa aldrig ska behöva genomlida. En ny form av fattigdom växer fram i Sverige. Många sjuka tvingas i dag vända sig till kyrkan för mat och stöd att klara vardagen. Vi har också fått en stor ökning av antalet uteliggare, många är män mellan 18 och 30 år.

Trots alla mänskliga tragedier som dagligen sker matas vi gång på gång i medierna av Husmark Pehrssons påståenden att regeringen bygger broar till ett friskt liv och att ohälsan (ohälsotalet) snabbt minskar. Husmark Pehrsson har också skrivit i en debatt att ”ohälsan ska minska mer” vilket på ren svenska betyder att fler sjuka ska kastas ut från sjukförsäkringen. Vi får också regelbundet höra historien om de berömda 140 personerna per dag. Det Husmark Pehrsson egentligen menar är att det som mest var drygt 59 personer per dag (21 687 personer år 2003) som fick det man i folkmun kallar förtidspension, full sjukersättning utan tidsgräns. År 2005 var siffran nere i knappt 40 personer. Man påstår också att man förr tvingade in sjuka i förtidspension och automatiskt placerade dem i utanförskap.

Trots att alla osanningar har avslöjats fortsätter den klassiska propagandan och smutskastningen av de politiska motståndarna i stället för att börja rannsaka sin egen politik som i dag leder alltför många till fattigdom och utanförskap. En politik som kastar ut sjuka från sjukförsäkringen för att förbättra statistiken. Det man helt glömmer bort är att bakom statistiken finns faktiskt människor –  människor som far riktigt illa!

Det som händer i dagens Sverige drabbar inte bara de sjuka utan hela familjer kollapsar. Vi anser det rimligt att begära att en av Sveriges viktigaste ministerposter besätts med en person som klarar av den svåra konsten att lyssna på sjuka och drabbade för att ta med deras ståndpunkter i utformandet av en sjukförsäkring som återigen kan inge trygghet för Sveriges befolkning. En minister som samtidigt kan utforma en sjukförsäkring som är ekonomiskt hållbar på både kort och lång sikt. En försäkring som verkligen ger goda återverkningar för folkhälsan – och inte bara konstlad statistik.

Vi som i dag är Sveriges största nätverk med drabbade kan, utan överdrift, säga att förtroendet för vår socialförsäkringsminister sedan länge är förbrukat. Sverige borde vara klokt och rikt nog att bekämpa sjukdom – inte sjuka! Vi kräver att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson avgår och att regeringen går över blockgränsen för att tillsammans skapa en ny, mer human sjukförsäkringspolitik! De sjuka förtjänar ett värdigt liv istället för dagens grymma hetsjakt!

Renée Östling
Patrik Larsson
Ludde Olsson
Charlotta Räffling

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: