Skip to content

Ett föredömligt politiskt tal

2010/03/22

Jimmy Jansson (S), vice kommunstyrelseordförande, visar riktningen för Eskilstuna. Några axplock;

Jag hoppas ni orkar lyssna, för jag vill lyfta någon mer fråga. Det handlar om arbetets roll i vårt samhälle. Socialdemokraterna har alltid och ska alltid sätta arbetets egenvärde högt. Såväl det ideella som det avlönade arbetet. Arbete och utbildning är en av grunderna för möjligheten att bygga det samhälle vi vill uppnå. Alla människors skyldighet, och möjlighet, att utifrån sina villkor få och kunna bidra till samhällsbygget är för Socialdemokratin en uppfattning som vi aldrig kan avvika ifrån. I allt vi gör, i allt vi står för, måste människors arbete och det värde det skapar för individen och för samhället lyftas fram. Men vi skiljer oss enormt från högern i denna fråga. Vi ser till varje individs unika förutsättning till att kunna bidra. Vi tror inte på bestraffning av människor. Vi tror istället på att öppna dörrar, skapa nya möjligheter och samhällets gemensamma ansvar för att varje människa ska kunna bidra med sitt yttersta. När vi Socialdemokrater ställer krav, så erbjuder vi samtidigt möjligheter. Högern har glömt det sista. Arbetslöshet eller sjukdom kan aldrig anses bara vara individens fel. Visst har individen alltid ett eget ansvar. Men det är ytterst ett problem för samhället om människor stängs ute, därför krävs att samhället skapar insatser och lösningar för att människor istället ska kunna uppmuntras och stöttas till att delta.

Arbetarrörelsen har en förbannad plikt i att åter vinna förtroendet och visa att den politik som högern står för idag och som den alltid stått för men nu lyckas dölja bakom vackra ord med hjälp av schlingriga partisekreterare, inte är en framgångsrik väg. Vi måste visa att det är vår samhällsmodell som är framtidens, och inte högerns. Högerns politik är inget annat än ännu mer omodern idag, än den var när den förkastades av den svenska arbetar- och medelklassen förra gången. Det ligger på vår lott att visa på och skapa en politik som är bra för både arbetaren och akademikern. Kom ihåg, det handlar om din makt i samhället, inte om vad du arbetar med för stunden. Det är vi som ska visa att det som händer den ene påverkar den andra. Ingen människa lever helt opåverkad av andra. Vi är sammanlänkade med varandra och därför står den enes livschanser och möjligheter att förverkliga sina drömmar i direkt koppling med vad som sker för andra människor.

En höger som 2010 låter något så opåverkansbart som vem ens föräldrar är, ligga till grund för ens chanser i livet, är inget annat än omodern. För så är det i det klassamhälle som våra ideologiska motståndare nu förstärker. Dina livschanser och din frihet, överlåts åt slumpen. Systematiskt och mycket medvetet slår högern in en kil in mellan det som brukar kallas arbetarklassen och medelklassen. Det görs genom att sjuka och arbetslösa målas ut som lata. Chanserna i livet reduceras från att vara en rättighet till att bli till ett lotteri. Därför måste arbetarrörelsen våga stå upp för vår samhällsmodell, vi måste visa att den fungerar också i den tid vi nu lever, sannolikt med nya medel, men ändå, att den fungerar.

Vi ska åter erövra frihetsbegreppet från högern och sätta stopp för den nedsvärtning av det kanske vackraste som finns. Vi ska visa att individens frihet handlar om att gemensamt skapa möjligheter genom livet, åt varandra, utan att rycka undan mattan för kommande generationer eller vår miljö, eller för andra människor i vår omgivning. Vi ska visa att högerns bild av den individuella friheten, där den som har vassast armbågar och minst samvete ses som en hjälte och där hänsyn till individuella förutsättningar och samhällsmodell anses obetydlig. Högerns samhälle, där varje människa har bara sig själv att hylla för sina framgångar och bara sig själv att skylla för sina misslyckanden är inget annat än ett omodernt vansinne.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: