Skip to content

RESURS: Vi kräver Cristina Husmark Pehrssons avgång!

2010/03/17

Tänk att det skulle bli ett nätverk med 1900 medlemmar och en fantastisk läkare –  Jenny Fjell – som skulle resa kravet på ministerns avgång! Det är oerhört svagt att ingen annan ännu har gjort det. Jag är stolt över att vara medlem i RESURS, och är lite överraskad att det var vi som skulle bli tvungna. Ingen annan har gjort det och det är ändå i grevens tid. Alltför många har farit så illa. Här kopierar jag in deras pressmeddelande:

Resurs anser inte att Cristina Husmark Pehrsson har de kvalifikationer och det omdöme som krävs för posten som socialförsäkringsminister. I stället för att inse konsekvenserna av de nya sjukförsäkringsreglerna fortsätter hon påverka folket med myter och osanningar för att vinna politiska poäng. Nätverket kräver hennes avgång med omedelbar verkan!

Återigen har vi hört Husmark Pehrsson hänvisa sjuka till försörjningsstöd. Nu senast i Sveriges Radio den 16 mars i samband med avslöjandet att utförsäkrade som ansökt om förlängd sjukpenning och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen har fått sina ansökningar avskrivna. Över 80 procent av alla som utförsäkrades vid årsskiftet skrev in sig på Arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning. Resurs anser att den behandling man i dag utsätter sjuka för strider mot de mänskliga rättigheterna. Det kan inte beskrivas i ord hur illa många sjuka farit sedan de nya sjukförsäkringsreglerna trädde i kraft.


Nätverket Resurs, som har 1900 medlemmar från hela landet, accepterar inte längre socialförsäkringsministerns sätt att mörka den verklighet som råder ute i landet. I stället för att inse konsekvenserna av de nya sjukförsäkringsreglerna, som blev ett stort fiasko uppbyggt på helt felaktiga grunder, fortsätter hon påverka folket med myter och osanningar för att vinna politiska poäng. Husmark Pehrsson vägrar ta åt sig av den kritik som regelbundet framförs och påstår än i dag att sjuka får ett friskare liv.


Dagligen träffar vi på Resurs svårt sjuka som blivit helt utan ersättning. Nätverket har också medlemmar som förlorat nära anhöriga till följd av de nya sjukförsäkringsreglerna. Oerhört många i nätverket har psykisk problematik som drastiskt förvärrats av den stress och den psykiska misshandel man i dag utsätter sjuka för. Den uppgivenhet och förtvivlan många känner är fruktansvärd och något en sjuk människa aldrig ska behöva genomlida. I dag tvingas många sjuka vända sig till kyrkan för mat och stöd att klara vardagen. Vi har också fått en stor ökning av antalet uteliggare, många är män mellan 18-30 år. Året är 2010.

Trots alla mänskliga tragedier som dagligen sker matas vi gång på gång i medierna av Husmark Pehrssons påståenden att regeringen bygger broar till ett friskt liv och att ohälsan (ohälsotalet) snabbt minskar. Vi får också regelbundet höra historien om de berömda 140 personerna per dag. Det Husmark Pehrsson egentligen menar är att det som mest var drygt 59 personer per dag  (21687 personer år 2003) som fick det vi i folkmun kallar förtidspension, full sjukersättning utan tidsgräns. År 2005 var siffran nere i knappt 40 personer. Trots att alla osanningar har avslöjats fortsätter den klassiska propagandan och smutskastningen av de politiska motståndarna i stället för att regeringen börjar rannsaka sin egen politik, som i dag leder allt för många till fattigdom och utanförskap. Det Husmark Pehrsson helt glömmer är att bakom statistiken finns faktiskt människor! Människor som far riktigt illa!

Vi anser det rimligt att begära att en av Sveriges viktigaste ministerposter besätts med en person som klarar av den svåra konsten att lyssna på sjuka och drabbade för att ta med deras ståndpunkter i utformandet av en sjukförsäkring som återigen kan inge trygghet för Sveriges befolkning. En minister som samtidigt kan utforma en sjukförsäkring som är ekonomiskt hållbar på både kort och lång sikt. En försäkring som verkligen ger goda återverkningar för folkhälsan – och inte bara konstlad statistik.

Vi som i dag är Sveriges största nätverk för drabbade kan, utan överdrift, säga att förtroendet för vår socialförsäkringsminister sedan länge är förbrukat. Vi kräver att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson avgår med omedelbar verkan och att regeringen omgående går över blockgränsen för att tillsammans skapa en ny sjukförsäkringspolitik! Sverige borde vara klokt och rikt nog att bekämpa sjukdom – inte sjuka! I dag ser många sjuka självmord som en sista utväg att slippa i från dagens grymma hetsjakt! Vi i Resurs vill passa på att ifrågasätta var Göran Hägglund (KD), Husmark Pehrssons chef, har hållit hus i en av socialpolitikens absolut viktigaste fråga.

 

Nätverket Resurs – Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället

 

RESURS är ett partipolitiskt obundet nätverk vars syfte är att lyfta fram och bevaka sjuka och utsattas rättigheter i Sverige.

Så här lät det när socialförsäkringsministern rättfärdigade sin politik i januari; http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/15/kritiken-mot-sjukf-rs-kringen-r-verdriven-0.

Idag tycker jag synd om den stackars arma människan som fått ett sånt djävulskt skitjobb att utföra åt herrarna Reinfeldt och Borg. För det måste vi ha klart för oss. Det är inte Husmark Pehrsson som har hittat på sjukförsäkringsreformen. Hon är en maktlös marionett, som inte har haft mycket annat val än att avgå. Och av lojalitet med regeringen har hon naturligtvis inte kunna fatta ett sådant beslut. En vacker dag kommer hon att vara RESURS tacksamma, för att vi satte stopp för hennes destruktiva riktning i livet. Var så säkra!

Men jag kan inte heller låta bli att ge ett tjuvnyp genom att påpeka att hon inte ens kan genomföra trygga fastighetsköp åt sig själv;

http://www.expressen.se/Nyheter/avslojar/1.1842954/cristina-husmark-pehrssons-m-lyxdrom-forsvann 

Här ser vi alltså en kvinna som behöver sova ytterligare några dygn; http://badlandshyena.wordpress.com/2010/03/12/husmark-pehrssons-overdrifter/;

Så när Husmark Pehrsson säger sig ha träffat Resurs ”vid många tillfällen” säger ministern så endast av vänlighet. Och det är självfallet av självförklenande skäl ministern 2007 sade sig ha botat sin utbrändhet på tre dagar:

Jag sov i tre dygn och sedan började jag arbeta igen.

Uttalandet skall givetvis tolkas på liknande sätt, som en tendens att ”lägga till”. I själva verket sov Husmark Pehrsson inte i tre dygn. Det handlade snarare sannolikt endast om en kortare tupplur. Så visst, ministern ”överdriver” vissa uppgifter, men endast och enbart av vänlighet och som den stora själ hon är, för att inte i onödan förhäva sig och bli betraktad som en skvadronör.

Alliansfritt skriver;

Den absurda situationen där utförsäkrade riskerar hamna i en moment-22-situation utan vare sig sjukförsäkring eller annan försörjning kommenteras nu av socialminister Christina Husmark Pehrsson (M):

”Skulle det vara så i slutändan att man behöver komplettera upp sin inkomst så är det ju försörjningsstöd som gäller.”

Förutom att det är tredje gången på kort tid hon uppmanar sjukskrivna att söka socialbidrag så dras hon med monumental okunskap om hur trygghetesystemen fungerar.

För att få försörjningsstöd (i dagligt tal socialbidrag) så räcker det inte med att man inte riktigt har råd – man måste sakna andra inkomster och vara ”fattiggjord” – utblottad och med minimala utgifter. Man kan inte ”komplettera upp sin inkomst” med försörjningsstöd.

Det är faktiskt riktigt pinsamt för alliansen att man placerat Husmark Pehrsson som ansvarig för socialförsäkringssystemen.

Läs också Ett hjärta RÖTT;

De största katastroferna är de medvetna och noga uträknade illgärningarna. Det är inga olycksfall i arbetet eller små missgrepp i pennförningen det handlar om. Det handlar om medvetna beslut som har fått fruktansvärda konsekvenser för de som drabbats.

Alliansfritt säger rent ut;

De utförsäkrade var tvungna att gå till Arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning, men så fort de gjorde det ansågs de friska nog för att delta i programmet, och därmed också för friska för att få sjukpenning. Därför fick de också avslag om de hade ansökt om förlängd sjukpenning.”

Såhär behandlar man fan inte folk!

Uppdaterat 20100318: Alliansfritt skriver;

Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) skriver idag en debattartikel om sjukförsäkringen – syftet, hjälpa folk tillbaka till arbete, sossarna förtidspensionerade – det vanliga.

Det intressanta är att han inte alls nämner det som uppdagades igår, nämligen att de som är för sjuka för att arbeta kan söka förlängd sjukpenning först efter de skrivit in sig på arbetsförmedlingen, men att de i samband med detta automatiskt anses friska nog för arbete och får avslag på sina ansökningar.

Att inte låtsas om en sådan sak inger inte direkt respekt.

lena alun

Annonser
11 kommentarer leave one →
 1. Bunny permalink
  2010/03/17 9:58 f m

  Blev medlem i RESURS igår 🙂 Kram till dig ❤

 2. lenaalun permalink*
  2010/03/17 10:05 f m

  Kram till Dej!! Jasså, först igår?! 😮 Vilka mörkertal det måste finns.

  Jag har en vänninna som försörjts av sina föräldrar i sex år nu. De har inte vetat att ta vara på sina medborgerliga rättigheter, stackarna. Förstår vad det har tärt på familjen.

  Hon skulle naturligtvis haft förtidspension för länge sen. Det är också en skam, så av någon anledning har hon därför tackat nej när hon erbjöds det tidigare. Nu är det på gång igen i alla fall.

 3. Marie Lundahl permalink
  2010/03/17 1:40 e m

  Jag blev medlem i Resurs för knappt en vecka sen men är oerhört glad att jag gick med och att man får råd och stöd och att det verkligen händer nåt nu, är långtidssjukskriven sen 2002 p g a psykiska funktionshinder men har aldrig känt mig så hemma som nu i Resurs, har kämpat och kämpat själv länge mot alla myndigheter men utan resultat så nu hoppas jag det händer nåt. Är inte lätt att kämpa själv och jag var på väg att ge upp om jag inte gått med i Resurs.

  Mvh
  Marie Lundahl Landskrona

 4. Bunny permalink
  2010/03/17 4:07 e m

  Mhmmm… Vet… Har ingen bra ursäkt för det mer än lathet att orka regga sig… :S *skratt* Men nu är det gjort! 🙂

 5. lenaalun permalink*
  2010/03/18 11:38 f m

  Hej Marie Lundahl!

  Ja , det är ett fantastiskt demokratiskt initiativ Jenny Fjell har gjort. Även om jag känner mig för sjuk för att vara delaktig i nätverket, så bloggar jag hemifrån min trygga soffa och har fått mycket gjort för olycksbröder och -systrar.

  Själv är jag en fighter och krigerska och tack vare min högskoleutbildning har jag fått förmågan att argumentera för min rätt. Men jag blir lika nedslagen av Försäkringskassans besked och beslut som andra, och förstår att man kan bli lamslagen och då är det en oerhörd nåd att RESURS finns. Att se att man inte är ensam utan att bara är offer för en ny samhällstruktur som förnekar sjukdom som en del av verkligheten och livsvillkoren.

  Det gick inte så bra för Feministiskt initiativ, men RESURS är verkligen en folkrörelse från djupet av utsatta människor som fått nog och går samman. Det är en väldigt vacker process som pågår och nödvändig för Sverige om vi ska fortsätta anses vara ett humanistiskt land.

  För det som drabbat Sverige nu är som en mardröm. Det är både tur och skicklighet att jag inte lever på 4.000 kr och går introprogram på Arbetsförmedlingen. Inte bor i en liten skokartong och ligger syskon till last ekonomiskt.

  Hu, sådana klyftor som skapas mellan svenskar just nu. Det pågår runt omkring oss nu! Sätt stopp för det på valdagen, Alla Människor!!!

 6. lenaalun permalink*
  2010/03/18 11:43 f m

  Hej Bunny!

  Du kanske inte har fått sjukersättningen indragen, och då finns väl inget riktigt behov att organsiera sig?

  Jag ska aktivt lobba för att mina vänner och bekanta som är berörda av den nya sjukförsäkringsreformen blir medlemmar, så att vi blir en riktigt stor kraft att räkna med i valet. 😀

  Vi kanske ska till Almedalen under politikerveckan i juli?

 7. Bunny permalink
  2010/03/18 5:56 e m

  Nja… Det finns alltid behov att engagera sig i detta ämne… Blir utförsäkrad sista maj… :S

  Valår!!! 🙂

 8. meg larz permalink
  2010/03/21 8:39 e m

  en bra tips till dig och andra som brukar nosa på Veronica Palm(S) blogg… ”Sjuka blir fattigare av utförsäkring. Men friskare?”
  Läs monicarenstig:s inlägg! Smaklig lästid!

 9. lenaalun permalink*
  2010/03/21 10:22 e m

  REf meg larz

  http://veronica-palm.blogspot.com/2010/03/sjuka-blir-fattigare-av-utforsakring.html#

  smaklöst är ordet;

  Debatten om sjukförsäkringen och de utförsäkrade präglas av okunskap och rena missuppfattningar. Den viktigaste Kunskapen att förmedla är att detta med att vara sjuk och att vara sjukskriven INTE är samma sak. Många, många kvinnor sjukskrevs nämligen på tämligen lösa boliner i slutet av 90-talet och fram till mitten av 00-talet. Men detta har regeringen haft svårt att uttala i klartext, vilket förvärrat debatten. År 1996 var ”bara” 56 000 kvinnor långtidssjuka, år 2004 hade antalet mer än fördubblats till 137 000. Mäns långtidssjukskrivningar har också ökat, men inte alls lika mycket. Kvinnors andel av långa sjukskrivningar, av förtidspensioneringarna och av dem som utförsäkras har hela tiden ökat och kvinnor står för närmre 70%. I den forskning som jag o min kollega utfört visade vi bl a att det var kvinnor som jobbat deltid och levde ojämställt och som hade fel jobb som var långtidssjuka. Vi ska också komma ihåg att 70% av alla diagnoser som man är långtidssjukskriven för handlar om stressrelaterade besvär som utbrändhet och även värk i rygg, nacke och skuldror. Varför blir då kvinnorna inte friska? Att vara stilla eller vila hemma ger ingen bot, det vi från forskningen. Problemet är att dessa kvinnor inte fått adekvat vård och att vården inte är utformad efter dessa långtidssjuka gruppers diagnoser. Istället för läkare borde de behandlats av sjukgymnast, gärna med kunskaper i KBT. Det är det som visat sig ge bevisad effekt. Det är därför väldigt märkligt att Veronica Palm och stora delar av socialdemokratin förfäktar rätten att vara livslångt sjukskriven från ganska unga år och resten av livet till rätt låg sjukpeng istället för att förfäkta ett liv för kvinnorna som ger dem egen lön, egen makt och bra pension och en sjukvård som gör dem friska! Att erbjuda livslång sjukskrivning är ju inte livet på en pinne. Jag förstår inte hur det kunde bli till detta i er värld. Monica Renstig, Women´s Business Research Institute, som forskat på varför kvinnor blir långtidssjuka

Trackbacks

 1. Socialbidragsministern har gjort det igen « Ett hjärta RÖTT
 2. Socialbidragsministern har gjort det igen « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: