Skip to content

Sanningen har kommit fram nu

2010/03/01

Detta var svidande kritik mot regeringens Arbetslinje och sjukförsäkringsreform. Idag kommer kalla fakta fram från Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans anställda. Vi som har utsatts för regeringens experimentslusta har vetat detta länge.

Idag presenteras en undersökning bland fackförbundet ST´s medlemmar på DN Debatt. Ta detta i beaktande när du går till röstlokalen den 19 september.

Fackförbundet ST kan i dag presentera den första sammanhängande rapporten om sjukförsäkringsreformen från insidan. Resultaten av undersökningen är alarmerande. Arbetsförmedlarna och försäkringskassehandläggarna själva – våra medlemmar – riktar grundläggande kritik mot reformen.

Undersökningen visar att långt fler av de utförsäkrade än vad regeringen bedömt är så sjuka att de behöver vård i första hand. Det gör att regelverk och insatser inte är anpassade efter behoven. Därtill sänks ersättningen för dem som deltar i Arbetsförmedlingens program, tvärtemot regeringens utfästelser. Dessutom räcker resurserna inte till för att hjälpa alla inom den utlovade ramtiden på tre månader. [—]

Slutsatsen: de anställda ser i första hand behov av medicinsk färdigbehandling, därefter insatser som sänker tröskeln tillbaka till arbetslivet, och först därefter egentlig arbetsförmedling. Men regeringens politik bygger på motsatsen: utförsäkrade flyttas från ett system för medicinsk behandling i första hand till ett system för arbetsförmedling i första hand. Eftersom politiken inte utformas efter behoven hos de långtidssjuka, riskerar hela reformen att bli ett misslyckande. [—]

50 procent anger att de flesta får sänkt ersättning, bara 4 procent anger att ersättningen höjs. Regeringen sviker arbetslinjen eftersom många som vill återgå till arbete faktiskt straffas ekonomiskt. [—]

* Hur kunde sjukförsäkringsreformen genomföras med så felaktiga utgångspunkter trots upprepade varningar?
* Vore det inte bättre med tidsgränser för när samhällets stöd ska påbörjas i stället för att tidsbegränsa individens trygghet?
* Är ni beredda att förstärka rehabiliteringen – såväl den medicinska som den arbetslivsinriktade – så att alla sjuka garanteras vård?
* Ska det straffa sig att vilja jobba, eller kommer ni att höja ersättningen så att ingen förlorar på återgång till arbete?
* Kommer ni att stärka Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen med tillräckliga resurser för att klara målen?

Veronica Palm (S) kommentarar i DN;

De hårdare reglerna byggde på en vanföreställning om att människor som var i sjukförsäkringen bara var lata fuskare.

Cristina Husmarck Pehrsson (M) säger nu följande till DN;

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson försvarar dock sin och regeringens politik med att dra några slutsatser av sjukförsäkringsreformens utfall nu är förhastat.

– Jag har ingenting emot att ST gör en sådan här undersökning men det alldeles för tidigt att säga något om en så stor och ny reform som den här, säger Christina Husmark Persson.

Enligt Husmark Persson kommer att det att ta lång tid att komma tillrätta med och hitta de långtidssjukskrivnas behov. Det kan ta sex månader upp till ett år eller ett och halvt år.

– Därför vill jag inte gräva ner mig i några procentsatser så här tidigt säger hon till DN.se.

Fackförbundet ST´s ordförande säger på deras hemsida;

– Om regeringen, med ministrarna Christina Husmark-Pehrsson och Sven-Otto Littorin i spetsen, står fast vid sina ambitioner så måste de lyssna på de anställda på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. När de nu slår larm måste ansvariga ministrar agera snabbt och kraftfullt för att leva upp till sina egna löften. Viktigast är rehabiliteringsgaranti, höjd ersättning och förstärkning av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, säger Annette Carnhede.

Resultaten, som grundas på enkätsvar från STs medlemmar och anställda på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, är mycket oroväckande. I rapporten riktar arbetsförmedlarna och försäkringskassahandläggarna själva grundläggande kritik mot reformen.

– Det är den verklighet som våra försäkringskassehandläggare och arbetsförmedlare ställs inför i mötet med de långtidssjukskrivna. Den verkligheten är helt annorlunda än den bild som regeringen utgått ifrån, säger Annette Carnhede, ordförande Fackförbundet ST.

Se debatt mellan Carnhede och Husmarck Pehrsson i TV Nyhetsmorgon.

Aftonbladet skriver;

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson avfärdade på måndagen ST:s undersökning och slutsatserna som dragits.

– Att göra en enkät efter en månads insatser för personer som i vissa fall varit sjukskrivna i tio år är att dra förhastade slutsatser. De kanske behöver ha insatser från Arbetsförmedlingen i både sex och tolv månader. Det här kommer att ta tid, säger hon till TT.

Enligt henne har tanken aldrig varit att de utförsäkrade ska söka arbete på den reguljära arbetsmarknaden från dag ett. Vissa ska delta i program hos Arbetsförmedlingen medan andra återvänder till sjukskrivning eller förtidspension.

Varifrån ST har fått uppgiften att regeringen sagt att bara tio procent av de utförsäkrade skulle behöva vård säger hon är oklart.

Ja, hur ska detta gå för regeringen i valrörelsen? Än väljer de att blunda och hoppas att fina ord ska hålla dimridåerna uppe. Tack gode Gud för att det finns kvinnor som Annette Carnhede. Strålande insats gjorde hon i Nyhetsmorgon för de anställda inomFackförbundet och för oss långtidssjuka. 🙂 Mona Sahlin har fått kalla fakta som backar upp hennes debattartikel den 8 december i Aftonbladet.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: