Skip to content

Herregud, vad sjukt!

2010/02/23

Nu vinklas den inhumana sjukförsäkringsreformen till att vara för generös mot de unga som saknar normal arbetsförmåga. Faktiskt så argumenterade till och med Fredrik Reinfeldt i Agenda för förtidspension för de unga i varje årskull som faktiskt inte kan arbeta. Han gav sig på de rödgrönas förslag att tillåta sjukpension först vid 58 år. Läs också Schlingmanns blogg om detta!

Riktigt sjuka ska inte få vara sjuka i deras Sverige. Det ska inte gå att förtidspensioneras före 58 år. Det innebär att människor med exempelvis medfödda funktionshinder måste ompröva sin sjukpenning år in och år ut fram till 58 års dagen. Många av dem kan få sin ersättning sänkt med drygt 2000 kronor med s-förslaget.  Vi moderater säger tydligt nej till att Socialdemokraternas gräns i sjukförsäkringen där sjuka människor ska behöva skämmas för att de behöver hjälp och förvägras det stöd de är i behov av. För oss är det självklart att de som permanent saknar arbetsförmåga måste känna sig trygga i att få sina ersättningar.

Jag masade mig i väg på ett mycket intressant föredrag på Studiefrämjandet som en tidigare värsting höll om ADHD. Som en av 22 värstingar i hans krets hade han lyckats med att bli akademiker och forskare. Han är 32 år nu, och femton av dem är redan döda. De andra sitter på anstalt, och kostar samhället 2.000:-/dygn.

Att osynliggöra, på sättet som Timbrokillarna gör i debattartikeln, om vad som kan ligga bakom ungdomars förtidspensioner är tröttsamt. Varje höst börjar 3000-6000 pojkar och flickor med ADHD skolan. Ett fåtal blir diagnosticerade än idag. ADHD är inte förenat med arbetsoförmåga, men kan leda till detta, om individen inte bemöts med respekt och förståelse för sitt neuropsykiatriska funktionshinder. 45 % av internerna lider av ADHD.

Så har vi då långt värre psykiska och fysiska funktionshinder… dessa vill Timbroherrarna också applicera en nollvision på. Man mår illa!

Men lika självklart är det att införa en nollvision när det gäller förtidspensionering av unga. Det är faktiskt inte humant att slussa in ungdomar som precis har gått ut gymnasiet in i förtidspension, bara för att arbetsmarknaden på orten inte fungerar bra. Även om det förvisso är ”generöst” av sjukförsäkringssystemet.

Större politiskt fokus måste nu därför riktas mot att knappt tre procent av den unga befolkningen i Sverige har utpensionerats från egen försörjning. Regeringens kritiker borde ta fasta på att systemet fortfarande har ett antal övergenerösa inslag, snarare än att ropa högt och indignerat om ”stupstockar”.

Lite om stupstockarna;

Andra reaktioner i bloggosfären; Alltid rött alltid rätt:

Jag hittar däremot följande siffror hos socialdemokratiska Veronica Palm, som visar vad som kostar oss mest pengar, nämligen skattefusket som kostar 133 miljarder kronor jämfört med försäkrings- och bidragsfusk som ”bara” kostar 9,5 miljarder, som i sig är lika mycket som direkta felaktigheter.

Tyvärr kommer du aldrig att få höra Timbro och Skattebetalarnas förening berätta vad som kostar oss skattebetalare mest pengar, för vem vill sluta slå på de svaga grupperna.

Uppdaterat 20100226; Hanne Kjöller DN hakar inte oväntat på tankesmedjan Timbro;

Att de nybeviljade, unga förtidspensionärerna legat på drygt 6.000 de senaste fyra åren är beklämmande. Jämfört med åren på 70-, 80- och även 90-talet rör det sig om en tredubbling. Hur förklarar man det?

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: