Hoppa till innehåll

Schyman försvarar Birgitta Ohlsson

2010/02/09

Gudrun Schyman har skrivit en väldigt bra debattartikel på svt. Även om jag är mer särartsfeminist än dessa kvinnor välkomnar jag Schymans klarsyn. Visst gör och tänker de rätt. Men konceptet passar inte alla. Nu riskerar kvinnor att haka på jämställdhetshetsen på bekostnad av sin egen hälsa och sin uppfattning om vad som är barnens bästa. Med alla hormoner från graviditet och förlossning blir barnet det allra viktigaste. Så ser skapelsen ut. Schyman skriver;

Det finns mängder av mammor som berättar om att den så kallade mammarollen är hårt styrd av normer för hur en ”riktig mamma” ska vara. De mammor som ser det som en självklarhet att dela föräldraskapet lika med den andra föräldern berättar om hur de ifrågasätts – inte minst av andra mammor. Medan pappor som bryter mot den stereotypa, helt eller delvis frånvarande, papprollen – blir påhejade av alla. Men kvinnor som blir ministrar mitt under graviditeten eller gör andra otraditionella val får knivhugg i ryggen. Det är en skam!

Nu debatterar Aktuellt amning. Ska vi se om rönen är annorlunda än för tio år sedan. Innocentideklarationen ”avslöjas”. Aktuellts repotage är vinklat för att hjälpa kvinnor att släppa amningsnormen. Sexmånadersnormen för amning ifrågasätts.  Ajajaj. Amning är fantastiskt. Fungerar det inte ska kvinnor stödjas till att släppa kravet på sig. I annat fall fylls jag med sorg när jag ser att vi politiskt går mot att trivialisera amningens funktion. Amning är underbart såväl för mamma som barn. Varför är frågan så infekterad, undrar Lennart Pehrsson. Jag tror att det är för att amningen är ett störande inslag för den totala jämställdheten. Amningen är dock en av de ljuvligaste upplevelserna jag minns i livet. Det är också det band som barnen minns med kärlek och ger mig en ohotad särställning. Inte visavi pappan utan gentemot alla andra. Hade vi inte haft amningserfarenheten hade det varit svårare för dem att behålla anknytningen till mig genom de långa separationer som min sjukdom har orsakat oss.

Repotaget handlade om hennes familj. Ja, oj så objektivt av Aktuellt att välja henne. 😉

Amningen utgör en sådan fråga med en politisk dagordning få känner till. Sverige har skrivit under en deklaration om amning – Innocentideklarationen – som har lagt grunden för en amningsnorm i samhället. Den innebär att kvinnor skall amma i minst två år, gärna i flera år. Den deklarationen går inte ihop med vare sig arbetsmarknadspolitiken eller regeringens politik om valfrihet. Amningspolitikens omoderna strukturer tvingar på förbud, censur och skrämselpropaganda. En politik som skapar förvirring, stress och även ohälsa. [—]

En amningspolitik med amning mot alla odds skapar bara ohälsa och vardagskaos, istället behövs en familjepolitik som lyfter fram valmöjligheter. Amningsnormen behöver kastas i papperskorgen, likaså marknadsföringsförbudet av mjölkersättning och nappflaskor. Istället behövs en norm som bygger på valfrihet runt flaskuppfödning och amning. Den ska ge föräldrar saklig och balanserad information så att de utan dåligt samvete och osäkerhet kan fatta beslut om vad som är bäst för dem och deras barn.

Ja, visst sjutton blir det konflikter med jämställdheten när barnet föds och vi indokrineras med innocentideklarationen av landstingsvården på mödravård, bb och bvc. Den ställs helt på ända och flyger all världens väg inför underverket vi när vid vårt bröst. Bra att denna konflikt debatteras och synliggörs. Alla vet vi att jämställdheten försvinner när barnet kommer, men inte visste jag att det berodde på innocentideklarationen och att den är politik i konflikt med jämställdhetsmålen. Hmmm, ännu ett smärtsamt uppvaknande och ett val kvinnor ska vara medvetna om att de har att göra.

http://www.amningshjalpen.se/Nya_hemsidan/om_amning/rekommendationer/innocenti1990.pdf

http://webbutiken.slv.se/images/8/E/5128_43.pdf    Innocentideklarationen 2005

http://www.metrolifestyle.se/metrofarsan/103-amning-eller-pappaledighet

http://www.lg.se/upload/epi/For_vardgivare/Metodboken/Kapitel_12/K12A%20Amning%202009.pdf

lena alun

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: