Skip to content

Jämlikhetsanden

2010/01/27

Aftonbladet recenserar boken jag fick sådan oemotståndlig lust att äga, när jag fick syn på den på NK´s bokhandel förra tisdagen. Jag tittade i den och den verkar kanon i denna valrörelse.

I Jämlikhetsanden driver de två brittiska epidemiologerna Richard Wilkinson och Kate Pickett med förkrossande vetenskaplig tyngd tesen att det är den ekonomiska ojämlikheten i sig själv som är orsak till de flesta svåra samhällsproblem. Oavsett om man undersöker psykisk och fysisk ohälsa, missbruk, övervikt, dåliga utbildningsnivåer, kriminalitet, begränsad social rörlighet eller bristande tillit människor emellan så står problemen i direkt relation till ett lands grad av ekonomisk ojämlikhet.

Författarna understryker att alla samband som redovisas är vetenskapligt belagda, att källmaterial hämtats från betrodda institutioner som FN och OECD och att bokens rön på sedvanligt sätt publicerats i vetenskapliga tidskrifter innan det samlats i bokform. För att dubbelkolla sina upptäckter har man undersökt USA:s 50 delstater, som sinsemellan har mycket olika grader av inkomstspridning. Det visar sig att sambanden är starka också där: Ju mer ojämlik en delstat är, desto större är de medicinska och sociala problemen hos alla.

Stora statusskillnader skapar skadlig stress. Värst är stressen för den som befinner sig längst ned på inkomstskalan utan chans att ta sig uppåt. Men ju mer ojämlikt samhället är, desto högre blir fallet för den som är privilegierad och tappar sin position. Detta skapar skadlig stress också i samhällets ekonomiska toppskikt. Bara om vi sprider inkomsterna så jämnt som möjligt kan våra sociala hjärnor tillåta sig att slappna av.Wilkinson och Pickett konstaterar att politiker världen över försöker komma tillrätta med sociala och medicinska problem som kriminalitet, utslagning och ohälsa genom långa rader av mer eller mindre fantasifulla punktinsatser. Bakom en tunn fasad av handlingskraft har vi i praktiken gett upp kampen för ett bättre samhälle, eftersom problemen ter sig olösliga. Mot denna apati ställer Wilkinson och Pickett begreppet ”evidensbaserad politik”. Om den rika världens politiker verkligen vill skapa en bättre framtid finns det bara en sak att göra: Minska inkomstskillnaderna.

På samma sätt som modern sjukvård enligt lag måste bedrivas på ett evidensbaserat sätt – det är inte tillåtet att försöka bota en lunginflammation genom att dra patienten genom en grenklyka – så måste framtidens politiker överge den ovetenskapliga idén att växande inkomstklyftor kan rättfärdigas av ökad tillväxt.

Låt den högerregering som nu så målmedvetet ökar klyftorna, eller den eventuella framtida vänsterregering som drar sig för att minska dem, redovisa sina – vetenskapliga – belägg för att en sådan politik verkligen gör livet lättare att leva för oss som bor i Sverige och i världen.

lena alun

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. 2010/02/07 8:58 f m

  Hej Lena!

  Jag var på föreläsning i ABF-huset med Richard Wilkinson igår. Han gick givetvis igenom vad boken handlar om och jag vill bara säga att din oemotståndliga lust att äga boken borde du genast (om du inte redan gjort det) omsätta till handling och köpa den.

  Det är allt. /Christian

 2. lenaalun permalink*
  2010/02/07 9:08 f m

  Tack Christian, jag ska beställa den på nätet. Det blir billigare. 😀

  Fast egentligen behöver jag den inte. Det är inget nytt för mig. Jag kunde faktiskt ha skrivit den själv. 😉 Men jag är glad att den kommer nu och att så många söker på titeln och hamnar på min blogg. Den väcker stort intresse. Great!!

Trackbacks

 1. Konserverad gröt « lena alun
 2. Viktigaste valfrågan för kvinnor « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: