Hoppa till innehåll

Teckna en cancerförsäkring!

2010/01/15

Min underbara väninna Eva Magnusson ringde och drog ut mig på en promenad och vi åt indisk mat till lunch på stan. Hon berättade att hon nu hade tecknat en försäkring för all slags cancer. 180:- i månaden. Men den måste ni alla ha! Skulle ni idag få cancer blir det oerhört tufft med nuvarande sjukskrivningsregler. Med hennes försäkring trillar det först ut 100.000 när hon blir sjuk och sedan 5.000.- i månaden. Dessa pengar är ni i behov av. Min ekonomiska buffert var slut efter ett halvår, och det är fördjävligt att ha cancer och vrida och vända sig på nätterna för att man inte vet hur länge man kan bo kvar i sin bostad. Pengar på banken måste man ha eller en privat sjukförsäkring.

Idag arbetar eller prövas patienter under pågående behandling mot hela arbetsmarknaden. Så ska man inte ha det. Jag har haft sådan tur och inser att jag är en av de sista som åtnjuter sjukförsäkringsförmånerna som de har varit. När Sverige kunde kalla sig Föregångslandet. Idag måste ni teckna sjukförsäkringar, ni som har hälsan kvar och kan få teckna dem.

Å andra sidan är det väl redan många som har dessa försäkringar, eftersom protesterna är så lama mot den nya sjukförsäkringsreformen. Det är dem som har råkat illa ut och dem som tagit beskydd om dem t e x Jenny Fjell och Lotta Gröning som hörs.

lena alun

14 kommentarer leave one →
 1. Börje permalink
  2010/01/15 4:28 e m

  Jag har oxå försäkringar som jag trodde garanterade mig ett drägligt liv om jag blev sjuk, men dom är ju knutna till försäkringskassans beslut inte – läkarintyget… Det innebär om jag blir utförsäkrad från försäkringskassan gäller inte försäkringen och staten förlorar massor eftersom skatten på utbetalda försäkringsbeloppet är betydligt högre än sjukersättningen från FK. Så den besparing biter sig staten i tummen på, men försäkringsbolaget är en riktig vinnare:)

 2. lenaalun permalink*
  2010/01/15 4:58 e m

  Åh himmel vad hemskt! Det har man inte hört något om. Vilken skandal? Här talar vi verkligen om regeringens hafsverk alltså?

  Så vad ska jag säga till min väninna? Vi ska på bio nu. Är det ingen idé hon betalar? Premien är mycket pengar för henne. Hon måste absolut ha nytta av den.

 3. Patrik permalink
  2010/01/15 7:28 e m

  Hur vore det om din vänninna läste villkoren innan
  hon tecknar försäkringen ?

  Låter dyrt med 180 kr/mån om den bara omfattar cancer ???
  Finns ju trots allt många andra sjukdomar, eller hur ?

  De sjukförsäkringar som jag känner till som täcker inkomstförlust
  vig långvarig sjukskrivning kräver just att man blir godkännd
  som sjukskriven av FK.
  Engångsbeloppet på 100,000 kr får hon nog bara diagnosen finns,
  men förmodligen finns det något i det finstilta som gör att de
  kan neka utbetalning.

 4. lenaalun permalink*
  2010/01/15 7:49 e m

  Precis, 100.000 betalas ut när hon får diagnosen och 5000:- i månaden i tillskott så länge som Försäkringskassan beviljar sjukpenning.

  Det är ju faktiskt inget vidare, men jag kommer ihåg att detta debatterades och protesterades mot.Men det är helt enligt regeringens intentioner.

  En stilla undran är vad de själva gör om de blir långvarigt sjuka, men det finns säkert andra undanlagda pengar till det. Så då är det bästa att själv spara ihop i eget sparande om man skulle bli sjuk. Det får bli en ny praxis för alla. Sjukförsäkringen är skrotad. Frågan är vad oppositionen gör för att återställa?

 5. Eva permalink
  2010/01/15 9:00 e m

  Det här ingår ju i Alliansens strategi för att få igenom sin ideologi – de offentliga trygghetssystemen ska bli så svaga att de privata försäkringsbolagen tar över mer och mer…

  Vill tipsa om en intressant och bra bok: Christer Persson, Stefan Carlén, Daniel Suhonen: Åtta år med Reinfeldt – vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik. 0rdfront förlag, 2006. http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=365

  Den är lättläst, på bara 126 sidor, och bekräftar precis vad som pågår just nu, trots att den publicerades före valet. Den kostar ca 40 kr och går att beställa via nätet. Här finns en kort sammanfattning: http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=602609. Läs den!

 6. lenaalun permalink*
  2010/01/15 11:16 e m

  Tack Eva!

  Men varför är det så att försäkringsbolagen inte kan betala ut när personen blir utförsäkrad från Försäkringskassan?
  Det verkar alliansen fullt nöjda med. Man ska inte kunna vara slut och långtidssjukskriven.
  Finns en begränsning på hur länge någon kan vara sjuk. Det stämmer ju inte med verkligheten.

  Vissa kan inte arbeta. Själv har jag känt att jag aldrig skulle haft ork att arbeta till pension, och sen blev jag sjuk och det är verkligheten nu. Jag är som en pensionär. 20 år för tidigt.
  Så kan det gå.

  Vi åldras olika. Den 61-åriga kvinnan i repotaget i Uppdrag granskning var pensionsmässig. Inte underligt. Hon började arbeta tidigt os v.

 7. Ann-Sofie Wågström permalink
  2010/01/15 11:19 e m

  Hej Lena! Dagens samhälle behandlar sjuka på ett sätt som är helt befriat från empati. Ta en titt på hur de ansvariga moderaterna ser på saken: http://www.moderat.se/web/Sjukforsakring_6.aspx

  Kram
  Ann-Sofie

 8. lenaalun permalink*
  2010/01/15 11:40 e m

  Hej Ann-Sofie!

  Läste din blogg om detta och läste länkarna. Även om modiga Alexandra som varit i Tv4Nyheterna och talade på manifestationen på Medborgarplatsen.

  Det är så grymt och förfärligt att folk slår ifrån sig och inte tar till sig det. T o m Patrik försvarar dem för att han inte orkar se verkligheten, antar jag.

  Och se Sanna Raymans ledare i Svd idag!

  Ofattbart och traumatiskt är detta som sker. Konstigt att demokratin är så sårbar och att inga mekanismer finns som sätter stopp och backar tillbaka.

  Alltför många svenskar OFFRAS!

  Kramar

  Lena

 9. Eva permalink
  2010/01/15 11:53 e m

  I försäkringsvillkoren på privata försäkringar står det i regel att ersättning från sjukförsäkringen är kopplad till F-kassans ersättning. Problemet för oss försäkringstagare är ju att de reglerna skrevs långt innan de nya sjukreglerna bestämdes, och då fanns ingen utförsäkring! – Så många försäkringsbolag kommer att gå med stora vinster framöver när deras utbetalningar upphör pga av att folk blir utförsäkrade!

  ———-
  Rehabilitering efter Rehabilitering? Nej, det finns inga läkare på AF!

  TCO har granskat vart pengarna i regeringens ”storsatsning på rehabilitering” på 17 miljarder kronor egentligen går till.

  Så här ser det ut, några fakta:

  NOLL kronor går till medicinsk rehabilitering. Utbyggd företagshälsovård och den s.k. rehabiliteringsgarantin, som ska täcka upp för denna brist, finns ännu inte på plats.

  Av de 17 miljarder man säger sig ”satsa” går största delen (62%) till ersättningar och förvaltningskostnader som flyttas mellan myndigheterna.

  Högst 4,7 miljarder (28%) anslås till ”insatser”. Där räknar regeringen in sådant som lönebidrag, arbetsmarknadsprogram och Samhall.

  78 procent av satsningen avser perioden 2011 till 2012, alltså åren efter riksdagsvalet. Trots att 58 procent av de av försäkrade förlorar sin ersättning under 2010 anvisas endast 22 procent av medlen för detta år.

  600 nya arbetsförmedlare ska ta hand om de 54 000 personer som utförsäkras nästa år.

  Det blir ju bara förvaring…

 10. lenaalun permalink*
  2010/01/16 8:48 f m

  Tack Eva! för dina klargöranden. Det är marknadsekonomin som har fått helt fria tyglar. Försäkringsbolagens vinster är viktigare än enskilda människor som blir sjuka och är beroende av soldariteten.

  Försäkringar är en fantastisk tjänst. Jag har själv varit telefonförsäljare för CIGNA International. Fantastisk trygghet för ganska lite pengar. (Det sorgliga är att jag inte hade ekonomi för att teckna en själv, tyckte jag. Jag studerade på heltid och extraknäckte två kvällar i veckan.) Men nu verkar allt stå på ända!

  Vad är det för ideologi som styr de Nya Moderaterna???
  Tack så mycket för lästipsen!!! Ska läsa sammanfattningen och kanske köpa boken.

  Men jag behöver nu verkligen fokusera på 100% glädje och kärlek och då ska man inte läsa sånt.

 11. lenaalun permalink*
  2010/01/16 11:25 f m

  Sådana här bloggar (http://www.fulmenkul.nu/Blogg.php?post=157) klargör hur många svensons tänker. De har gått på en politisk retorik som bäddade för att sjukförsäkringsreformen kunde genomföras utan tillräckliga protester.

  Jag undrar vad vårt paralmentariska system med riksdagen är värt. Det är bara ett spel för gallerierna har det ju visat sig.

  I bloggartikeln luftas också synsättet på att föda barn är enskilda indivders hobby och privatsak. Kan hon föda tre barn är man inte sjuk, menar bloggförfattaren.

  En graviditet är det mest påfrestande en kvinna kan utsätta sin kropp för. Att föda barn är en kvinnokropps huvudsakliga funktion rent biologiskt. Nu är tiden kommen för barnkörkort.

  Har du en kropp, ett psyke och en hälsa som pallar graviditet, förlossning, omvårdnad och uppfostran och samtidigt 100% arbetsförmåga? För Arbetslinjen gäller först!

  Nej kvinnor ska vägra föda barn under rådande politiska förhållanden!!!

 12. Patrik permalink
  2010/01/16 12:32 e m

  Du som gärna hackar på alliansen…

  En ny utredning visar att 8 av 10 som nekats sjukers nu hade
  nekats detta även under de gamla reglerna när dina kära s regerade.

 13. lenaalun permalink*
  2010/01/16 1:01 e m

  Du får ge mig referens eller artikel till denna utredning.

  Nu har jag tre i min närhet som råkat illa ut i år 2010. Innan dess kände jag ingen. Några nymodigheter har allt inträtt.

 14. Patrik permalink
  2010/01/16 1:10 e m

  Stupstocken är en nymodighet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: