Skip to content

Historisk tillbakablick

2010/01/12

Ser att i juli 2008 var det faktiskt Försäkringskassan som var övernitiska och fick backa;

Kritiserad formulering
De regler om sjukskrivning som trädde i kraft 1 juli innebär att man kan vara sjukskriven ett år med 80 procents ersättning, sedan ytterligare ett och ett halvt år med 75 procent.

Men i det brev som cancersjuka Anna Olsson fick av Försäkringskassan stod det att den som har behov av sjukskrivning därefter, alltså efter två och ett halvt år, måste vara så sjuk att ”det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna.”

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) kritiserade myndigheten, som till en början höll fast vid sin formulering. Efter ett krismöte mellan Socialdepartement och Försäkringskassan backade myndigheten.

Vore verkligen tacknämligt om vi kunde få en modig journalist som gör ett jobb här och går till botten  med vad som egentligen hände under ytan och vad som sker. Vad håller alla på med egentligen? Den lilla människan står utan sjukförsäkring när den så väl behövs. Makttopparna klarar sig ändå, förstås. Vad är det de har kokat ihop? Socialdemokraterna med Erik Åsbrink och Anna Hedborg i spetsen, alliansregeringen och Försäkringskassan??

Den 26 januari ordnar RESURS ljuständning över hela landet. Miljöpartiet har lovat att satsa på de försäkringlösa.

Lotta Gröning skriver i Expressen;

Att sedan Fredrik Reinfeldt i valrörelsen glömde att upplysa oss om att arbetslinjen á la Moderaterna innebär att ansvaret för arbetslösheten, sjukdomarna och utanförskapet överlåtes till den enskilda individen, har han förmodligen förträngt. [—]

Nu slår de nya reglerna med full kraft. Den politiska populismen är total och i kläm hamnar Anna Larsson som precis var på väg tillbaka.
Hon föll strax före mållinjen på de hårdare sjukreglerna och fruktar nu för att bli arbetslös på livstid. Med andra ord tvingas Anna Larsson själv ta ansvaret för trygghetssystemens kollaps och politikernas inkompetens. Anna Larsson är inte ensam.

Det behövs en nationell samling för socialförsäkringarna! Finns detinget politiskt parti som kan sträcka ut en hand och ta initiativet till en översyn av trygghetssystemen?
Det handlar trots allt om människor! Människor som i dag trampas på av en enfaldig politik utan något som helst innehåll och utan några lösningar på just deras problem.

Anna Larsson har fått en rad onödiga problem p g a av den gravt okänsliga politiken. Nu blir hon arbetslös istället för rehabiliterad.

Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, liknar den nya sjukförsäkringen med att släppa folk i kallt vatten för att se om de kan simma.
– Problemet är att man sätter ett datum då en person inte längre är sjuk i stället för att göra en egen bedömning. Man tvingar personer på väg till arbetslivet ut i arbetslöshet.

I Expressen säger Husmark Pehrsson via sin pressekreterare;

För mig och regeringen är det viktigt att sjukförsäkringen ska vara trygg och säker. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning och den som kan och orkar ska få bästa möjliga stöd att komma tillbaka, låter hon hälsa via sin pressekreterare.

Åh, vad jag är trött på dessa ord, ord som bara är dimridåer. Man startar inte med en utförsäkring om sjukförsäkringen ska vara trygg och säker. Sjuka har rätt till sjukpenning. Då så! Varför börja med stödet tillbaka innan den sjuke är redo?

 lena alun

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: