Skip to content

Sahlin och Husmark Pehrsson i debatt i svt Agenda

2009/12/14

Från Resurs manifestation på Medborgarplatsen. Till minne av två människor, inom nätverket Resurs, som valde att ta sina liv, sedan de fått besked om utförsäkring.

Du kan se debatten om de nya sjukreglerna, som pågår i programmets första 11 minuter, fram till den 13 januari 2010. En av de viktigaste valfrågorna i riksdagsvalet i höst.

På  SvD Brännpunkt den 10 dec synliggjordes den sjuka vården;

Även med optimala sjukvårds- och rehabiliteringsinsatser kommer det alltid att finnas personer som är för sjuka för att kunna försörja sig genom arbete, oavsett vilket arbete det gäller.Hur många gånger Cristina Husmark Pehrsson än ändrar sig – ingen blir frisk av en sjukförsäkringsreform. Det Sverige i första hand behöver är en bättre sjukvård. Arbetsmarknadsåtgärder kan inte vara annat än steg nummer två.

Moderaterna Cristina Husmark Pehrsson och Mats G Nilsson och skriver på Svd Brännpunkt;

Ibland är politiken enkel och tydlig. Alliansregeringen sänker pensionärernas skatt för andra året i rad för att vi vill sänka skatter och vi tänker fortsätta med det.

Socialdemokraterna är pålitliga som skattehöjare och bör inte utge sig för något annat.

Vill vi ha sänkta skatter på bekostnad av de raserade trygghetssystemen?

DN Debatt fick vi ytterligare en inblick i hur de nya sjukreglerna slår in real life.  Helsingborgs symfoniorkesters chefer visar sitt civilkurage. Skåne – det är riktiga Sverige, det,  känner jag alltid när jag är därnere. 🙂

Vi vill att Försäkringskassan via Arbetsförmedlingen ska leda människor tillbaka till arbete, inte få dem att sluta det arbete de redan har. Vi vill heller inte att Försäkringskassan, som nu, lastar över ansvaret på arbetsgivaren. Vi har tagit det ansvaret och betalar motsvarande sjukpenning den tid som återstår innan Birgitta åter är hos oss. Men det kan inte vara lagstiftarens mening att detta är sättet som rehabilitering och sjukförsäkring ska fungera på.

Vi vill göra alla uppmärksamma på att Försäkringskassan genom sitt agerande går emot arbetslinjen. Med mycket små medel hade Försäkringskassan fått tillbaka våra medarbetare i arbete medan de tagna besluten förpassar dem till utanförskapet. Reglerna, eller tolkningarna av dem, måste ändras så att de goda besluten kan tas. Eller finns det utrymmet redan i dag, utan att det används? Det i sig är i så fall upprörande.

Det finns ingen anledning att kasta bort utbildning och arbetslivserfarenhet för en mellanlandning i okvalificerade arbetsuppgifter på väg till en permanent passivitet och ett evigt bidragsberoende. Däremot finns det all anledning att använda såväl hjärna som hjärta.

SvD´s ledarblogg kommenterar opionionsraset för moderaterna;

När det smällde till i sjukförsäkringsfrågan hade man inget att sätta emot i opinionsbildningen utan reaktionen blev vinglig och undfallande trots att man hade på fötter i sak.

Vad är det moderaterna har på fötterna i sak???? Husmark Pehrson kommer dragandes med slentrianmässiga förtidspensioneringar som alternativscenario. Det var mycket länge sedan det fungerade så. Agendan de nya moderaterna har är att minska välfärdsstaten; bort med a-kassan och bort med Försäkringskassan. Vad blir nästa slakt?

I en Signerat i DN skriver Rikard Westerberg;

 förra valet satsade alliansen stort på ett kort: utanförskapet. Fler skulle komma i arbete genom att det skulle bli mer lönsamt att jobba. Vägen från bidrag till jobb skulle breddas. Budskapet gick hem hos väljarna som dessutom hade ledsnat på en allt tröttare Göran Persson.Regeringen har på det stora hela hållit vad den lovat. Inkomstskatterna har sänkts, ersättningsnivåerna har sjunkit något och kriterierna för att få bidrag har blivit tuffare. Problemet är att utanförskapet, mätt i antal personer försörjda genom sociala ersättningar, nu ökar igen, enligt Konjunkturinstitutet och SCB. Ohälsotalen sjunker men de ersättningar som är relaterade till arbetsmarknaden ökar. Det gör också socialbidragen.

Ökningen beror naturligtvis på krisen. Men för en statsminister som lovade att bli utvärderad efter hur hans regering lyckats bekämpa utanförskapet ser det mörkt ut. Nu är det bråttom att hitta en ny berättelse – en ny verklighetsbeskrivning – som väljarna kan känna igen sig i och känslomässigt knyta an till. Regeringsduglighet, ansvarstagande och oenighet inom vänsterblocket räcker inte som slagträn i valrörelsen.

En berättelse om hur regeringen vill öka innanförskapet vore inte dumt.

Dessvärre är det så att några öppna kort inte är möjliga att redovisa. Därför blir det en fortsatt stapplande färd.  Att vilseleda väljarna ännu en gång är inte möjligt. Förtroendekapitalet är förbrukat. Regeringsmakten går till det röd-gröna alternativet. Att bestraffa arbetslösa med sänkt a-kassa och utförsäkra sjuka till Arbetsförmedlingen gick inte hem. Det är inte vad folk ser som regeringsduglighet och ansvarstagande. De som är nöjda är de som har arbeten, och inte  tvingas försörja arbetslösa och utförsäkrade sjuka i sin närhet. Skattesänkningen äts nämligen snabbt upp då. ”Regeringen borde se över sin människosyn”, rapporterar sr.se.  Ledarsidan på Göteborgs-posten skriver;

Men en del av den debattstorm som drabbat regeringen är självförvållad – det fanns remissinstanser som varnade för de konsekvenser som utskottet och Husmark Pehrsson nu i sista stund tvingats försöka rätta till. Det hade funnits skäl att lyssna då.

Ja, det finns verkligen skäl att granska varför regeringen gör som de gör! Sr.se rapporterar om starka känslor under sjukförsärsäkringsdebatten i onsdags;

– När Cristina Husmark Pehrsson talar om en bro så är ju faktum så att försäkringen upphör och det är inte någon bro från försäkringen över till Arbetsförmedlingen det är en rutschkana ner i en mycket lägre ersättning, sade Veronica Palm.

Vänsterpartiets LiseLotte Olsson vände sig direkt till regeringen.

– Jag hoppas ni nu har förstått att det inte är vi i oppositionen som oroar folk i onödan. Jag hoppas ni har förstått och tagit till er att det finns en väldigt utbredd oro och förtvivlan om vart vi är på väg när människor inte längre ska ha rätt att vara sjuk tills man blivit frisk. Vilket samhälle har vi då?

Kritiken mot regeringen har kommit från många olika håll. Nu senast från försäkringskassans personal som tycker att de får skulden när människor mister sin sjukpenning. Siv Norlin är ordförande för ST-facket på försäkringskassan.

– Vi vill ha en ursäkt för att hon skyller på Försäkringskassan och oss som handläggare när det blåser hårt om öronen på henne.

Vid manifestionen den 9 dec på Medborgarplatsen. Två personer har tagit sitt liv inom nätverket Resurs.

Göteborgs-posten berättar om en hård debatt om sjukreglerna i riksdagen;

– Er politik skrämmer och oroar. Människor begår självmord på grund av er politik, sade Vänsterns LiseLotte Olsson.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson utesluter inte att det kan komma fler kompletteringar i sjukförsäkringen utöver de som majoriteten i utskottet nu lägger fram.

– Vi följer utvecklingen noga, sade hon.

Husmark Pehrsson slog samtidigt fast att det är en nödvändig reform efter decennier av försummelser, men att frågan är svår och komplicerad. Hon påminde om att när regeringen tillträdde var 770 000 människor sjukskriva eller hade förtidspension. Efter ett år förtidspensionerades människor mot sin vilja och glömdes sedan bort, hävdade hon.

– Vi vill att alla ska få en andra chans. Vi skapar en bro mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknaden, mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, sade hon.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: