Skip to content

En sensationellt bra debattartikel

2009/12/14

Från Resurs manifestation, på Medborgarplatsen, mot sjukreglerna. Se Rapports inslag i svt play.  Ledaren i Aftonbladet.

Om Du inte orkar med allt om utförsäkringen av sjuka, så läs ialla fall denna artikel i Expressen. Det handlar om de pengar vi alla betalar in via arbetsgivaravgiften för att  kunna ta emot vår berättigade sjukpeng, om vi har oturen att mista vår hälsa.

Just nu debatteras sjukförsäkringssystemet intensivt. Men vad som knappt framgår i debatten är att systemet efter år 2002 gått med kraftiga överskott varje år, förutom 2009. Sedan 2003 har 694 miljarder kronor betalats in genom sjukförsäkringsavgifterna, som är en del av arbetsgivaravgifterna. Under samma period har enbart 626 miljarder kronor betalats ut, i form av sjukförsäkringsersättning och förtidspension/sjuk- och aktivitetsersättning. Inbetalningarna har alltså överstigit utbetalningarna med runt 70 miljarder kronor.
Det här måste vara överraskande siffror för den som tror att de sämre ersättningarna till sjuka handlar om att staten måste ”spara”. Men systemet är gjort som alla andra försäkringar. Solidariskt betalar man när man är frisk, för att få ersättning vid sjukdom.

Genom den borgerliga alliansregeringen har dock hela försäkringsidén vänts upp och ner. Det är en del i ett systemskifte. Det gamla sättet att se på sjukförsäkringen, som vi hade fram till regeringsskiftet 2006, innebar att vi löntagare betalar in en avgift för att försäkra oss mot eventuell sjukdom. Drabbas vi av sjukdom så får vi en hygglig ersättning även under sjukdomen, förutsatt att denna sjukdom kan intygas av läkare. Sjuka betraktas som sjuka och får – efter kontroll av läkare – ut sin sjukersättning.

Det nya borgerliga synen på sjukförsäkringar innebär att sjuka betraktas som bidragsberoende individer. Det är inte längre den sjuka och hennes läkare som avgör om hon är sjuk eller inte. Nu är det en bidragsgivande myndighet, försäkringskassan, som beslutar. Det är som om ditt försäkringsbolag skulle kontakta dig när dit hus brunnit ner och för det första ifrågasätta om det verkligen brunnit (trots att brandkåren bevisligen varit och släckt) och för det andra vänligt berätta för dig att de inte vill ge dig din inbetalade försäkring fullt ut för att du inte ska bli ”bidragsberoende”.
Men hur kan man få igenom en sådan vantolkning av ett försäkringssystem som går med överskott? Det handlar om vilken berättelse alliansregeringen fått spridd genom medierna. Den nya regeringen har helt enkelt varit riktigt framgångsrik med att sälja sin berättelse.

[—]

Det är en märklig propagandaseger. Alla som sprider den riskerar nämligen att drabbas av den. För de journalister och redaktörer som okritiskt spridit myten riskerar också att en dag bli sjuka – förlåt, bidragsberoende.

DN; ”Regeringen har tvingats till pudel efter pudel”.

Reinfeldt är bekymrad över att Mona Sahlin blir statsminister; svt play  Rapport.

Uppdatering 20091218; Till Expressen har statsminister Reinfeldt sagt följande;

– Om det finns någon skillnad mellan oss och oppositionen måste det ju innebär att Mona Sahlin lovar svenska folket att fler ska få leva på högre ersättningar utan att arbeta. Då vill jag berätta för svenska folket: det kostar pengar, det kostar miljarder!
Är Mona Sahlin ohederlig?
– Hon framställer för svenska folket att här finns ett annat alternativ, som hon inte har förberett, inte finansierat, inte har några förslag för.
– Jag vill påpeka att sjukvårdsreformen som sattes i sjön 1 juli 2008 har lett till en halvering av antalet långvarigt sjukskrivna. Det är över 150000 personer som gått antingen från förtidspension eller långtidssjukskrivning in i arbete.
– Är Mona Sahlins idé att 150000 ska lämna arbetsmarknaden för att gå tillbaka till förtidspension eller långtidssjukskrivning? Berätta då det för svenska folket! Berätta att det är dit miljarderna tar vägen!

lena alun

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 2009/12/14 10:02 e m

    test

Trackbacks

  1. Chockdoktrin på svenskt manér « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: