Skip to content

Avbruten bröstcancerbehandling för att orka arbeta

2009/12/12

Läkaren Jenny Fjell bildade nätverket Resurs, som höll en manifestion på Medborgarplatsen.

Ser kvinnan som medverkade i svt´s Agenda, i Expressens filmade intervju. Hon har gjort just det jag förberedde mig på att göra.   Att avsluta min antiöstrogenbehandling, inklusive kastrationsbehandlingen (smaka på ordet inte ens våldtäktsmän kan vi tänka oss ge en sådan), om Försäkringskassan hade tvingat mig till utförsäkring.  Jag visste att den medicinska behandlingen inte kan kombineras med att söka  arbete, göra ett kompetent intryck och påbörja och sköta ett nytt arbete. Biverkningarna är så svåra och jag hade i desperation gjort precis som hon har gjort. Hon avslutade läkarnas rekommenderade hormoniella behandling.

I den chock och kris som undanryckta pengar ger kan man handla oöverlagt. Se hur hon nu i efterhand har svårt att förstå att hon avstår den behandling som förhindrar återfall i bröstcancer, vilken i många fall har östrogen som byggstenar. Vi som får den behandlingen har efter patologsvaren av den undersökta cancertumören fått det beskedet. Det finns annan hormoniell bröstcancer med  andra behandlingar. Vilken tumörtyp den aktuella kvinnan har framgår inte. Det spelar ingen roll. Behandlingarna har vetenskapligt bevisats skydda mot återfall.

I mitt fall gjorde den inte det. Jag var för ung för mammografi, som  skulle ha hittat bröstcancern i tid för ett tillfrisknande.

Jag har djup medkänsla med alla bröstcancerpatienter som tvingas in i regeringens  rehabiliteringskedja. Ibland har jag tänkt att det är lika bra  att de avskaffar cancersjukvården, så att man får dö på direkten. Varför kosta på oss så mycket livsuppehållande, men nedbrytande sjukvård när det inte finns respekt för oss efteråt? Det är väl nästa steg? Privatisera sjukvården? Varningssignalerna kom tidigt, men vi hörde dem inte. Hör en försäkringsdirektör: ”Det är som en stupstock” i Rapports repotage. Mona Sahlin hade en debattartikel i Aftonbladet i tisdags.

lena alun

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Ann-Sofie Wågström permalink
  2009/12/13 12:07 f m

  Hej Lena! I ett pressmeddelande från Regeringskansliet skrev minister Husmark Pehrsson detta i december 2006:

  ”Allians för Sverige gick till val på att minska utanförskapet och öka sysselsättningen. Det borde därför inte förvåna någon att den nya regeringen vidtar åtgärder som syftar till att uppnå dessa mål. Samtidigt har alliansen lovat att inte försämra de ekonomiska villkoren för personer som har sjuk- och aktivitetsersättning.”

  Hon har uppenbarligen drabbats av minnesförlust.

  Många kramar från
  Ann-Sofie

 2. lenaalun permalink*
  2009/12/13 8:48 f m

  Hej Ann-Sofie!

  Ganska märkligt, men då får man tolka det som ”de som har sjuk- och aktivitetsersättningen kvar”. Själva ersättningssumman har de nog inte sänkt, men de som får sjukersättningen har defintivt blivit färre. En närapå halvering av sjukfallen (och 50.000 färre med sjukersättning ) visas i ett diagram som visas 3 minuter in i sändningen;

  http://svtplay.se/v/1765508/oppen_utfragning_om_sjukforsakringen

  Man kan också roa sig med del två; det är intressant att analysera hur vackert man paketerar en brutal utförsäkring.

  http://svtplay.se/v/1765533/oppen_utfragning_om_sjukforsakringen_del_2

  Många kramar till Dej

Trackbacks

 1. ”Det kalla vattnet” « Ann-Sofie Wågström´s Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: