Hoppa till innehåll

Panikartad stress är katastofkapitalismens livselixir

2009/12/10

Från manifestionen mot de nya sjukreglerna på Medborgarplatsen i Stockholm.

Hittade en bra ledartikel i Nerikes Allehanda  publicerad i lördags;

Egentligen hade regeringen läge att få in en praktträff mot öppet mål med denna reform. Och så tränger man i stället in sig i ett hörn och får försvara sig med att ”det är gott om tid”. Vilket helt uppenbart är fel.
 
Det mest drabbade är de 17 000 människor som nu blir utförsäkrade. De vet, att de ska flyttas över till ett tre månader långt program för återanpassning till arbetsmarknaden. Det finns kritik mot den korta perioden. Men det stora problemet är ersättningen.
Både Försäkringskassan och a-kassorna hävdar att tidspressen gör att de inte kommer att kunna göra riktiga bedömningar. För den enskilde handlar det om mycket pengar. Klart är, att de som i dag har den högsta sjukersättningen på drygt 20 000 kronor kommer att få en rejäl inkomstsänkning.
 Sven Otto Littorin har ett svar på denna kritik om tidsbrist. Det handlar om en schablonersättning, som ska förkorta handläggningstiden dramatiskt enligt ministern. Detta arbete pågår nu. Med bästa vilja i världen kan man inte hävda att det är ”gott om tid”.

Ingen kan påstå annat än att regeringen haft gott om tid med denna reform. Att svensk sjukersättningsbyråkrati nu försatts i ett tillstånd av panikartad stress är obegripligt och oansvarigt. Dessutom överskuggar det helt det goda syftet, som en gång fanns.

Aftonbladet recenserar Naomi Kleins Chockdoktrinen Katastrofkapitalismens genombrott;

Nästan ingenstans har dock nyliberalismen fått makten i fria val.

Det är inget gott facit för ett idégods som påstått sig gå hand i hand med demokratin. Klein visar dessutom att Chicagoskolans förespråkare var på det klara med att deras ekonomiska åtgärder förutsatte ett mått av tvång. Den brasilianska sanningskommissionen om juntans brott skrev det i klartext: ”Den ekonomiska politiken var extremt impopulär hos de allra flesta invånare. Därför måste den drivas igenom med våld.” Friedman själv formulerade samma sanning: ”Endast en kris – verklig eller inbillad – kan åstadkomma verklig förändring”.

Här formuleras kapitalismen som chockdoktrin. När orkanen ödelagt New Orleans, när tsunamin svept bort alla samhällen längs kusten, när människor är traumatiserade av bomberna eller när börsen kraschat – först i krisskeden och chocktillstånd har nyliberala idéer kunnat ta initiativet för att privatisera allmänningarna, förbjuda fackförbunden, avskaffa social service, släppa priserna fria och cementera äganderätten och centralbankens överhöghet.

Nyliberalismens svarta bok;

I Norge lyckades nyligen en blandning av folkrörelser och fackföreningar göra den nyliberala dagordningen till valets huvudfråga – och pressa fram Europas mest progressiva regering. I Sverige nyttjade Reinfeld och hans nya moderater samma tes, fast omvänt. Allt nyliberalt döljdes och sköts undan från valdebatten.

 En del menar att nyliberalismen är död. Om det är något Klein visar så är det att detta är en villfarelse. Den går under nya namn, som nya moderaterna. Den tillämpas, lika litet som förr, till punkt och pricka. Men det praktiserade konceptet är sig likt: Det är kapitalet som ska servas av staten, med lagar, mygel och vapenmakt. Demokrati är sekundärt.

Läst på Reza Javids (S) blogg;

Moderaternas katastrofkapitalistiska politik där man förväntar kriser och katastrofer för att få igenom sina egna viljor och önskningar är på väg att ta verklighetens kläder på sig. En sådan utveckling som tydligt beskrivs i Naomi Kleins ”chockdoktrinen” där dagens nyliberaler nästan helt ägnar sig åt är förskräcklig och absurt. Men det kommer inte ändra Per Schlingmanns tankar för han har drömt om dessa kriser för att kunna få igenom några till begrepp i den svenska politiska ordboken och föra moderaterna till en ny valseger. En ny valseger ser för närvarande fjärran bort, tack och lov, men det krävs robust ställning från oss för att behålla den!

lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: