Skip to content

Utförsäkringen av sjuka

2009/12/07

Sveriges Radio Ekot har förbarmat sig över dem som utförsäkras i januari och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har nu fått expressrycka ut med lugnande besked. Härligt att se att public service så här inför jul synliggör det vi har lärt oss att betrakta som medborgerliga rättigheter. SvD publicerar TT´s nyheter;

– Vi jobbar nu intensivt med Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och a-kassorna för att se till att varje person ska få rätt ersättning i rätt tid, säger han till TT.

Problemet för a-kassorna är att den förordning som ska styra deras beslut inte finns ännu, eftersom riksdagen först måste anta regeringens proposition, vilken den gör först på onsdag.

– De vill naturligtvis ha riksdags- och regeringsbeslut innan de går igång, men vi har pratat med a-kassorna om hur det här ska se ut, så de kommer att veta det i god tid, säger Littorin.

Ack, ja, ack ja, varför är de så otroligt sent ute??

S håller en presskonferens idag med Ylva Johansson och Veronica Palm angående en mänskligare sjukförsäkring. Se Ylva Johansson i TV 4 Nyheterna.

Se svt´s Agenda där bröstcancersjuka och onkologen träffar socialförsäkringsministern. Ledarbloggen på Aftonbladet;

 Utspelet i fredags lär dock inte hjälpa. Sanningen är att regeringen tappat kontrollen över sjukförsäkringen, och att kaoset fortsätter att fördjupas.

Vid årsskiftet kommer omkring 17 000 personer att kastas ut från försäkringskassan. Regeringen ”rehabiliteringstrappa” innebär att deras dagar tar slut.

Först på onsdag, den 9 december, fattar riksdagen beslut om reglerna om ersättning. Då återstår tre veckor för myndigheter, a-kassor, arbetsgivare och sjuka att hitta lösningar.

I många fall kommer det inte att fungera.

TCO varnade i förra veckan för att de regler som nu införs är fulla av fallgropar där människor kommer att råka illa ut. A-kassorna säger nu att de omöjligt kan klara att räkna ut vilken ersättning de 17 000 sjuka har rätt till efter nyår.

Arbetarskydd.se skriver om RESURS manifestation den 9 december;

Jenny Fjell tycker att media den senaste veckan börjat rapportera om förändringarna i sjukförsäkringen. Nästa steg, som hon hoppas på, är att allmänheten ska få upp ögonen för problemen.

– Det gäller att även de friska förstår att det här är en viktig fråga. Man kanske är frisk nu, men under en livstid är alla beroende av en väl fungerande sjukförsäkring, säger Jenny Fjell.
En annan organisation är Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt. Den bildades i Härnösand i våras och har hittills samlat 105 486 namnunderskrifter för en humanare sjukförsäkring. Namnlistorna överlämnades till riksdagens socialförsäkringsutskott i september.

En av aktionsgruppens företrädare Gertie Gladnikoff säger att hon innerligt hoppas att sjukförsäkringen blir en valfråga. Men det är inte bara en from förhoppning, menar hon.

– Det är så oerhört många som berörs. Alla har familjer och vänner och så har vi alla dem som får höra talas om deras fall, säger Gertie Gladnikoff

Hon tror att allmänheten börjar genomskåda den rådande politiken.

– De två senaste regeringarna har båda kört hjärntvättande kampanjer om att sjuka bara fuskar. Nu visar det sig hur det slår när staten sätter åt de sjuka, säger Gertie Gladnikoff.

Aktionsgruppen är politiskt obunden, precis som Resurs.

Glöm aldrig Anna Olsson, den första som slog larm, och nu är död.

Expressen skriver om det som väntar de utförsäkrade. Kommunistbloggen skriver om utförsäkringarna fram till år 2012. Lotta Gröning skriver i krönikan i Expressen att vi behöver en nationell samling när det gäller sammanbrottet i trygghetssystemen.

I GP uppger;

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror att regeringens hantering av sjukförsäkringen kommer att få dramatiska konsekvenser.

-Jag tror att det här blir den fråga som regeringen faller på. Den bristande empati, den hänsynslöshet och nonchalans regeringen visat kan mycket väl avgöra valet nästa år, sade han vid en presskonferens.Även Vänsterpartiet vill att sjukförsäkringen rivs upp och görs om.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: