Skip to content

En svensk modell att vara mycket stolt över

2009/08/16

Jag är ofta tacksam över att jag är född i Sverige, och får ta del av avancerad och påkostad sjukvård, tack vare frikortet. Att jag har en allmän sjukförsäkring  och ett högkostnadsskydd som gör att jag får ekonomin att fungera, trots sjukdomen. Just nu är tillvaron oroande för många sjuka som riskerar en utförsäkring från sjukförsäkringen nästa år. Det är djupt tragiskt att alliansen tog i så hårt för att stävja det så kallade missbruket av försäkringen.

Jag är ofta ledsen över hur svårt livet har blivit för sjuka och arbetslösa. Jag har gått från höger till vänster denna mandatperiod. Det är inte förenligt med min kristna tro att rösta på Alliansen i nästa val. Intressant är det därför att läsa i DN om hatstämningen som uppstår vid diskussionen om en sjukvårdsreform i USA. Liknande repliken nedan har jag stött på i tidningarnas  webkommentarsfält eller på bloggar. Jag vill inte se en sådan utveckling i Sverige. Vi behöver slå vakt om vår svenska välfärdsmodell och vara stolta över den. Vi  hade kommit långt som civilisation. Jag vill inte se någon ytterligare tillbakagång. Därför hoppas jag  på ett  maktskifte nästa år.

Barack Obamas sjukvårds­reform syftar till att ge varje amerikan ett mått av försäkringsskydd och samtidigt bromsa de galopperande sjukvårdskostnader som tynger samhällsekonomin. En späd kvinna uppmanade till en snabbt genomförd reform;

– Jag har en tonårsdotter som är svårt sjuk i reumatism. Hennes behandling kostar tusentals dollar i månaden. Jag fasar för hur det blir när hon blir vuxen. Hon kommer aldrig att kunna teckna en egen sjukförsäkring, inget försäkringsbolag vill ha henne som kund.

Kvinnan fick svar på tal av en ung kortklippt man i välstruken blå skjorta:

– Varför ska jag betala skatt för din dotter?

Fredagskvällens möte i Wheeling gav kanske inte klargörande svar. Men mötet bevisade effektivt att frågan om huruvida sjukförsäkringsskyddet ska vara allmänt eller privat skär som en kniv rätt genom nationens befolkningsgrupper.

Det är ganska svårt att förstå för en svensk som mig. Amerikaner känns lite primitiva när de inte är beredda att solidariskt betala för ett sjukförsäkringsskydd, som vi i Sverige ser som en självklarhet.  Det blir nu aktuellt att agendan ang vår sjukförsäkring hos respektive parti klargörs. Är vi på väg att närma oss USA, medan Obama nu vill ge amerikanerna en sjukvårdsreform?

Uppdaterat; Dagen skriver om kristendomens historia i USA, vilket förklarar varför staten i USA inte har solidaritetstanken internaliserad, som vi har i Sverige. Bra för välfärden – alltid något gott med den europeiska kyrkan. Däremot växer den amerikanska kyrkan och kopieras i Afrika, Asien och Latinamerika. Hoppet står nu till invandrarkyrkorna i Europa. De följer kristendomsmönstret från USA. Dessa kyrkor i den Världsvida kyrkan växer. I Europa växer inte kyrkorna.

lena alun

Annonser
9 kommentarer leave one →
 1. Geiko permalink
  2009/08/16 10:29 e m

  Hade du varit britt hade du kunnat vara mer stolt.
  Där kostar all vård 0:-, finns inget högkostnadsskydd eftersom de inte behövs.
  Dessutom så har de betydligt bättre läkarutbildningar än Sverige.

  Inte mycket att vara stolt över svenska modellen som alltmer blir lik den Amerikanska.

 2. lenaalun permalink*
  2009/08/17 9:16 f m

  Tack Geiko. Det var intressant att veta.

  Ja, jag är rädd att vi går mot den amerikanska modellen. I jämförelse med den kan vi vara stolta.

  Vad menar du med att högkostnadsskyddet inte behövs? Jag anser att det är bra att man tänker en extra gång innan man söker en läkare, om det verkligen behövs. Kostar läkarbesöket 300 nu, eller? En chockhöjning hade vi i vintras.

 3. Mr Sannin permalink
  2009/08/17 9:48 f m

  ”solidariskt betala för ett sjukförsäkringsskydd”
  Vad är solidaritet under pistolhot?

 4. lenaalun permalink*
  2009/08/17 10:10 f m

  Hello Mr Sannin,

  Jag funderade just igår på, hur det kan komma sig att USA, som framstår som så gudfruktigt i jämförelse med Sveriges sekularisering de senaste fyrtio åren, inte är solidariskt med de sjuka och fattiga.

  En grundbult i judendomen och kristendomen.

  Tack för att du ställde din fråga.

  Detta skär genom märg och ben. Gud eller Mammon.

  Min girighet och mitt ansvar för min nästa.

  Barack Obama är vald för att han är en Människoson som ingivit de fattiga hopp om en bättre värld. Klart att de välbeställda och besuttna protesterar.

 5. Mona S Ahlin permalink
  2009/08/17 5:46 e m

  Inkompetensen lyser igenom vissa kommentatorer.
  Den svenska modellen är så långt från dem amerikanska
  så det är ljusår emellan dem.

 6. lenaalun permalink*
  2009/08/18 5:05 e m

  Men vi går mot den amerikanska modellen. Sjukförsäkringen och a-kassan är förfärligt urholkad.

 7. Mona S Ahlin permalink
  2009/08/18 7:30 e m

  Nej Lena, vi går inte mot den amerikanska modellen.
  Försäkringen är urholkad bara för medel- och höginkomsttagare.

  De har å andra sidan råd med privata lösningar vilket är helt ok.

  Däremot så tror jag arrogansregeringen gärna skulle vilja sänka
  nivåerna lite till om de bara vågade.

 8. lenaalun permalink*
  2009/08/18 8:17 e m

  A-kassan är urholkad såtillvida att jag har betalat till a-kassan i tjugo år minst, skulle jag tro, men inte får någon a-kassa om Försäkringkassan skulle utförsäkra mig. Har man inte jobbat på länge är den verkligen urholkad. Innan arrogansen hade man åtta år på sig innan man förlorade a-kassan. Idag är det fem år, och jag skulle få 20-30 % av gud vet vad? De hade svåra problem att hjälpa mig att reda ut huruvida jag skulle vara kvar. Först sa hon nej, men efter samtal med kollega, fick hom mig att stanna kvar. Tur, för jag hoppas Mona Sahlin återställer a-kassan till en trygghetsförsäkring för arbetslösa.

  Läs mitt inlägg; ”Ska jag gå ur a-kassan?”

  Jag grät när jag läste de nya a-kassereglerna på Arbetsförmedlingen. Tilltalet är fruktansvärt cyniskt.

  Vi går verkligen mot ett sköt dig själv och skit i dem som inte orkar sköta om sig själv. De som behöver stöd för att komma på fötter igen.Nu var jag för sjuk för att orka arbeta. Men det var detta krav på pendling som fick mig att krevera. Och fick en gråtattack.

Trackbacks

 1. Amerikanen är fet – svensken likaså

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: