Skip to content

Presstödsreformen är välkommen……

2009/08/13

En av våra tyngsta Liberala Kvinnor, Helena Bargholtz (FP), har idag en debattartikel i Folket. Hon skriver; 

EU-kommissionen har slagit fast att det svenska presstödssystemet måste förändras eftersom det nuvarande systemet snedvrider konkurrensen.

Kommissionens beslut baseras på EU:s förbud mot statliga subventioner till företag och det markerar en ny milstolpe i den snart fyrtio år långa debatten om presstödet. Om inte Sverige under ordförandeskapet vill inleda en rättslig strid med EU för att få behålla ett regelvidrigt statsstöd måste Sverige följa kommissionens beslut. En strid i EU-domstolen kan dessutom leda till at hela presstödet måste avvecklas, inte bara en mindre del av presstödet som nu konstateras vara oförenligt med statsstödsreglerna.

Sverige stöder EU:s stränga reglemente mot statsstöd och det vore märkligt att ta en konflikt om dessa regler när det gäller presstödet. En sådan konflikt skulle inte bara sabotera arbetet mot företagssubventioner i EU utan också fläcka det svenska ordförandeskapet.

Den enda rimliga lösningen i nuläget är att Sverige snarast meddelar att presstödet ska förändras och att regeringen tillsätter en utredning som utarbetar förslag om hur det ska ske. En sådan utredning bör självklart beakta hela den enorma förändring som skett i medielandskapet de senaste åren och göra en modern bedömning av stödfrågan utifrån detta.

Sverige ska svara kommissionen senast i september.

Att ens utnyttja möjligheten att ansöka om förlängd svarstid hos kommissionen vore olyckligt eftersom en sådan begäran antyder att Sverige överväger att hellre gå till domstol än att genomföra en relativt enkel reform i enlighet med de EU-regler vi stöder i alla andra sammanhang.

Den svenska mediamakten är nu hotad. Great! För demokratins skull.

Mer om presstöd i DN Signerat.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: