Skip to content

Ska jag gå ur a-kassan?

2009/07/27

Nej, jag hoppas att få se Mona Sahlin som statsminister. Jag väljer att lita på att dagens opposition återställer a-kassan och att jag kan få del av den arbetslöshetsförsäkring jag har inbetalat i årtionden.

Så här de skälvande timmarna innan cytostatikabehandlingarna passade jag på att vara duktig och kolla läget med Finans-och Försäkringsbranschens Arbetslöshetskassa. Först kom den vänliga och tålmodiga kvinnan fram till att jag ingen a-kassa kan få. Jag ville vara helt säker på att det var så illa, och ställde några fler undersökande och politiska frågor. Då hörde hon sig  för länge och väl med en kollega. Jo, är jag igång med arbetssökande innan hösten 2010 ger det mig några tiondels procent a-kassa.

Sammanvägt med förhoppningen om en socialdemokratisk röd-grön valseger nästa höst fattade jag då beslutet att fortsätta betala min medlemsavgift. Annars är jag helt nollställd. Efter alla år jag har betalat för en arbetlöshetsförsäkring väljer jag att hoppas på Mona Sahlin. Att jag skulle vara arbetssökande är inte alls troligt med cellgiftsbehandlingarna som påbörjas nu. Men man ska aldrig utesluta något. Försäkringskassan kanske måste slänga ut mig från sjukförsäkringen?

Andra bekymmer med den nya a-kassan;

Hyrpersonal behandlas orättvist av a-kassan, skriver Malin Siwe på DN Opinion.

DN Kultur rapporterar om hur den nya a-kassan slår mot kulturarbetare. De tvingas sluta med kulturen och heltidsstämpla eller ta ett annat brödjobb;

Reglerna drabbar många personer som egentligen inte alls arbetar deltid men har många och korta heltidsjobb.

Många som uppbär ersättning upplever 75-dagarsregeln som ett yrkesförbud. Karin Pettersson (chef för TAK, Teaterverksammas arbetslöshetskassa) kan förstå det, och hon tycker att regeln inte borde finnas alls.

– Särskilt inte i sådana här tider när det är ont om jobb. Jag är övertygad om att folk jobbar så mycket de har möjlighet att jobba.

DN´s Hanne Kjöller anser att a-kassan redan är att betrakta som medborgarlön, eftersom arbetslösa inte flyttar eller tar jobb som inte motsvarar deras förväntningar. Arbetsförmedlare och a-kassehandläggare ägnar sig visst åt vänskapskorruption och lyder inte riksdagen.

Undrar varför? Det kallas civilkurage.  Man har antagligen en inre etisk kompass som man följer.

Allt fler tecknar privata inkomstförsäkringar, upplyser Folksams välfärdsanalytiker på DN Debatt.

DN rapporterar om att a-kassan får väljare att bekänna färg;

En övervikt av de borgerliga partiernas sympatisörer säger ja till besparingar medan en övervikt av S-, V- och MP-väljarna säger nej när det gäller a-kassan, sjukpenningen, offentliganställdas löner, förtidspensionerna, föräldrapenningen, barnbidragen, socialbidragen och bostadsbidragen. Det kan tolkas som att stora väljargrupper accepterar de nedskärningar regeringen gjort i a-kassan när man nu kan tänka sig ytterligare besparingar.

Mona Sahlin (S) har sagt att det kan bli skattehöjningar ”för alla” för att bland annat kunna höja a-kassan. Fredrik Reinfeldt (M) har tonat ner skattesänkningslöftena och talar om att ”kärnan i välfärden” först ska tryggas.

SvD hade en understreckare av en arbetsmiljöreporter;

Många kan vittna om olikheter i bedömningar mellan olika a-kassor. De som med rättssäkerheten som argument vill ha en allmän a-kassa, bortkopplad från fackförbunden, får näring i sin ståndpunkt Andréassons avhandling, och kan notera ett exempel på omvänd ordning. Det är de borgerliga partierna som vill förstatliga a-kassan, medan socialdemokraterna går emot.

Apropå perioder då arbetslöshet är synonymt med skam, finns det skäl att påminna sig hur den dominerande synen på fattigdom skiftat genom historien. I det förindustriella samhället stod de arbetsfria klasserna högst i hierarkin. De som arbetade var beklagansvärda och stod utanför det egentliga samhället. Varje tid har sina normer.

 SvD ´s web står att läsa;

Henrik Gustafsson är nöjd med sin jobbcoach, men är annars ganska tveksam till arbetsförmedlingens insatser.

– Det känns som att den bara finns till för A-kassan och regeringen och inte för de arbetssökande. Jag fick ett erbjudande om att köra en pensionärsbuss och jag hade ett intyg med mig att jag fick jobbet bara jag tog busskörkort. Men när jag erbjöd mig att betala halva utbildningen själv sade man bara att det inte fanns några pengar för det på arbetsförmedlingen, säger Henrik Gustafsson.

Retoriken i denna artikel smeker regeringen medhårs. Vem kan inte tycka att Henrik Gustafsson kan betala sitt busskörkort själv? Själv har jag betalat mina massage- och kroppsterapikurer på Axelssons gymnastiska institut själv. 80.000:- investerade jag i min dröm om en egen massagepraktik, innan jag fattade beslutet att högskoleutbilda mig till präst. Nu ägnar jag mig att besegra min cancer.

Däremot kan ju  Arbetsförmedlingen vara märkligt inkompetent på att bemöta högskoleutbildade, och Glenn Hyssén berättade i Sommarkväll med Anne Lundberg hur det var för honom att skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

Uppdaterat 20090729; Folket återger i Kenneth Jonsgårdens ledare kloka ord från Wanja Lundby-Wedin. Härligt att läsa. Hon är i fin form inför valrörelsen.  Se här;

Vi har en regering som vill förändra. De säger sig vilja värna om den svenska modellen på arbetsmarknaden, men det stämmer inte. Istället förändrar man med de små stegens politik grunden för kollektivavtalen. Samtidigt som man går ifrån den generella välfärden.

Vi måste slå vakt om våra medlemmars trygghet och om välfärden som är en grundtrygghet i vårt samhälle, säger Wanja Lundby-Wedin.

Det finns ett mönster i hur den borgerliga regeringen agerar. Vi har under åren med högerregeringen gått mot ett allt mer tudelat samhälle, där de som har det bra fått det bättre, medan de som har det sämre fått det besvärligare.

Det som dessutom upprör mig är att man sänkt den statliga skatten rejält och istället försöker införa en platt skatt, där alla ska betala lika. Rik som fattig. Det är inte jämlikhet och det är inte rättvisa, säger Wanja Lundby-Wedin.

LO och Socialdemokraterna har sedan över hundra år haft ett nära samarbete, som kommer att fortsätta. Wanja menar att Socialdemokraterna måste bli tydligare i sin politik. Man måste visa att man har ett bra program för framtiden inför valet 2010, en politik som berör och passar för många människor, som når fram både till arbetare på golvet och tjänstemän.

– Vi måste tydligt visa att vi har ett politiskt alternativ som står emot den högerpolitik vi har i dag och det måste vara en politik för jobben och tryggheten.

Jag kunde inte tro att hon skulle kunna komma igen som trovärdig fackpamp för LO, men hon visar nu att det går att förlåtas och vara fit for fight. Kvinnor Kan nämligen;

Krisen i AMF drabbade Wanja Lundby-Wedin hårt. Hon var en av styrelsemedlemmarna, men inte AMF:s ordförande, ändå drabbades hon hårt av mediadrevet.

– Ibland tänker jag att jag inte blir mig själv igen, men det har gått hyggligt att återhämta sig. Det som känns tuffast är att min familj också drabbades av det våldsamma mediedrevet. Ibland frågade jag mig; vad har jag gjort för fel för att råka ut för detta. Nu när alla detaljer finns på bordet känns det bättre.

– ­ Jag fick hela AMF-krisen på mina axlar. När jag ser tillbaka ser jag det som skedde både ur ett klassperspektiv och ett könsperspektiv.

– Jag är en kvinna ur arbetarklassen. Min kompetens ifrågasattes utifrån de perspektiven.

Eskilstuna-Kurirens ledarredaktion har idag valt att citera henne;

”Jag är ingen bimbo. Det var fan i mig fräckt att utmåla mig som om jag ingenting begrep, som om jag var helt dum i  huvudet.”

Men ack så vanligt när mediamakten ska skildra women on the top. Undrade just i måndags hur SEB´s Annika Falkengren har det idag. Såg en mycket fördelaktig bild av henne i magasinet M  nr 2 2009. Men kan Wanja Lundby-Wedin så kan hon. Om hon har männens stöd vill säga.

Dessutom har Folket en utmärkt debattartikel; ”Fackets själ ligger i papperskorgen”. Lyckas Mona och Wanja återupprätta fackföreningsrörelsen själ är valsegern ett faktum. Mina borgerliga väninnor är lika chockade som jag över alliansens agenda. Kvinnor är generellt ofta vänster. Patrik Wikström från Örebro skriver;

Fackföreningsrörelsen behöver arbeta för att återfinna sin framtid.

För detta krävs både en intern och en extern utbildning dels i fackliga frågor rörande det enskilda fackförbundet, dels en kompletterande utbildning för uppdraget att sitta i en styrelse.

Den facklige styrelserepresentanten behöver dels vara insatt i det enskilda företaget och dels veta vilka krav som facket och dess medlemmar kan ställa på vederbörande ur ett fackligt perspektiv. För kontrollens skull bör det finnas en årlig rapporteringsskyldighet till det egna fackförbundet vilket kan vara ett synnerligen användbart verktyg vid svårare ställningstaganden som exempelvis utdelningar av bonusar, pensioner och andra gratifikationer.

Fackförbunden blir på det här sättet delaktiga i besluten oavsett när och hur det hela går till.

Det ger också möjlighet att i efterhand gå in och se hur fackförbunden behandlat frågorna som rapporterats in. Således kan då förbundens medlemmar utkräva någon form av ansvar.

Om fackföreningsrörelsen i dagsläget hade den minsta förståelse för arbetarna borde det vara självklart att facken själva skulle vilja bidra med hjälp när behovet är som störst för arbetarna. Istället har medlemsavgiften i ett flertal fackförbund höjts och ersättningen i a-kassan minskat för medlemmarna, vilket kan vara orsaken till medlemsflykten. Detta är en trend som måste brytas om den fackliga rörelsen ska överleva.

lena alun

 

l

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. PeO_W permalink
  2009/07/27 12:00 e m

  Du skickar väl den här texten till SVD, DN mfl ledarredaktioner också ?

 2. lenaalun permalink*
  2009/07/27 3:25 e m

  Absolut, PeO, jag var tvungen att äta innan jag cyklade till sjukhuset.
  Jag kommer att länka den som en galning hela tiden fram till valdagen. Barnen vill göra saker för att sätta rekord. Jag kanske sätter rekord i länkar till ett blogginlägg. 🙂

 3. Ann-Sofie Wågström permalink
  2009/07/27 5:00 e m

  Hej bra skrivet Lena!

  Kram
  Ann-Sofie

 4. lenaalun permalink*
  2009/07/27 5:25 e m

  Tack Ann-Sofie!

  Jag har velat säga detta länge, men har inte kommit mig för att ringa min a-kassa. Det skrivs mycket nu i sommar, ser jag. Sådant jag har reagerat på länge, men som mediamakten varit tysta kring. Nu har DN fattat. 🙂 Har betat av DN än så länge.

  Kram

  Lena

 5. acer permalink
  2009/07/30 5:52 e m

  Byt ut Mona mot Wanja om sossarna ska ha en chans att vinna valet. Tänk dig Mona ihop med utländska topppolitiker, man kommer att skämmas så dålig som hon är. Hon har väl knappt gått ut grundskolan med den dåliga retoriken hon har.

Trackbacks

 1. Rapport från verkligheten. « PeoWagstrom’s Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: