Skip to content

Bankerna kan ta vansinniga risker framöver

2009/07/27

Johan Norberg skriver en bra artikel på DN Debatt. Han sätter fingret på bankernas missbruk av skattebetalare. Det var det här med att en intellektuell signerar sin artikel ensam. Jag känner tacksamhet för Johan Norbergs inlägg i samhällsdebatten.

Bankerna har fått handgripliga bevis för att staten har spänt upp ett finmaskigt skyddsnät under dem. Varför inte ta vansinniga risker framöver om de kan behålla vinsterna men skicka eventuella förluster till skattebetalarna?

[—]det är inte säkert att Fredrik Reinfeldt har modet att stå emot de stora EU-länderna, vilkas hjälp han vill ha i and­ra frågor. Om inte så bidrar Sverige till att flockbeteendet på marknaden blir än värre nästa gång.

Sammantaget riskerar den politik som bedrivs av centralbanker och regeringar i Sverige och resten av västvärlden att leda till att vi fördröjer den ekonomiska återhämtningen och att vi lägger grunden för framtida kriser.

 Historien upprepar sig inte, konstaterade Mark Twain, men ibland rimmar den.

Birger Thureson skriver i Dagens ledare;

Upplysningstänkandets troskyldiga utvecklingsoptimism har gått i stå. Nu gäller det att den ersätts med en mer realistisk optimism, vars målsättning är att forma framtiden utan att materialismen och konsumismen görs till allenarådande arkitekter. Det är tid för eftertanke. Det är tid för besinning. Det är dags att inse, att framsteg handlar om mer än ekonomi. Kollapsen kanske inte kommer. Men vi kan gott bereda oss på en något magrare framtid. Vilket inte är detsamma som ett fattigare liv. För livet handlar också om kärlek och relationer, om glädje över vardagens solgläntor, och om den solidariska samhällsgemenskapens meningsfulla verklighet.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: