Skip to content

Den diskriminerade ateisten?

2009/06/15

Lena Andersson försöker klargöra Humanisternas mål och syfte på DN Opinion i Kolumnen. Här finns något att diskutera;

”Naturligtvis känner ateisten till människans villkor lika väl som någon annan, och det är inte till ateismen hon går för att handskas med skuldkänslor och oro eller uthärda sorg. Men att omfatta vad det innebär att vara människa och att tillägna sig en genomtänkt moral har heller ingenting med ”Gud” att göra. Inre förkovran når vi alla genom studier och ett uppmärksamt förhållningssätt till egna och andras behov.

Ateistens förståelse av mening och moral betingas självklart av föreställningen att människan är ensam, ändlig och utslängd i universum. Om vi vill vara vuxna varelser har vi att hantera den ångest det skapar och acceptera att den är inbyggd i våra förutsättningar. Vi har att leva med insikten att frågan ’varför’ rörande de yttersta tingen inte har ett tillfredsställande svar. De som ändå framhärdar med frågan hamnar hos ”Gud”, som förklarar att han är förklaringen, varpå ett nytt varför uppstår.

I Humanisternas reklamkampanj denna vecka lyder texten ”Gud finns nog inte”. Liknande förbehåll hos de troende vore ägnade att förvåna: ”Herren, om han finns och är vad vi förmodar att han är, låter sitt ansikte lysa över dig.”

Det är tydligt att religion och ateism nu är redo för slutstrid och att något nytt kommer att födas. Som jag ser det, ur min kontext, är det vad Jesus sa, gjorde och lärde ut. 

Dagenuppger något intressant; HBT-demonstrationer mot Vatikanen hölls i helgen i Rom, Aten, Strasbourg, Warszawa och Zagreb.  🙂 Svenska kyrkan har i alla fall öppnat för homovigsel, enligt Dagen.

Förslagen  för att minska aborterna är väl utmärkt? På DN Debatt skriver Anders Milton;

”I attityder och värderingar ligger också att männen måste ta ansvar för sin sexualitet. I nya sexuella relationer bör en man alltid sätta på en kondom. Inte vänta på att kvinnan säger till. Inte bara för att undvika en oönskad graviditet utan också för att undvika att få eller ge sin partner en sexuellt överförd infektion. Kondomen måste finnas på under hela samlaget, endast då kan man skydda sig mot infektioner som kan ge långsiktiga och allvarliga besvär. Detta inte sagt för att moralisera utan för att man när man har tillfälliga, eller nya, sexuella relationer ska skydda sig med kondom genom hela samlaget.”

Tänk så bra! Då slipper de förtvivlade kvinnorna fördömas. Anders Millton avslutar;

Aborter förekommer i alla samhällen oavsett vad lagen säger i enskilda fallet. Det finns inte något lagom antal aborter i Sverige. Vad våra förslag syftar till är att ge människor kunskaper, attityder och värderingar så att de i större utsträckning kan välja om och i så fall när de vill få barn. Kan man undvika en oönskad graviditet bör man göra det.

SvD uppger;

Regeringen har dock inte givit utredningen uppdraget att se över abortlagstiftningen. I stället har man styrts av att lägga förslag som kan bidra till att ge unga människor kunskaper, värderingar och självkänsla. Målet är att de ska kunna säga ja när de vill ha en sexuell relation och nej när de inte vill det.

”Ett nej måste alltid respekteras oavsett när det sägs”, skriver Milton som även föreslår att alla hormonella preventivmedel subventioneras för ungdomar och vuxna upp till 25 års ålder.

jj.n tror på kristna protester. Undrar verkligen om de kan klandra ett så genomklokt förslag?

Mycket av humanisternas kampanj ang aborter och samkönade äktenskap finner sina egna lösningar. Vem står bakom dessa? 😉 Som kristna tror vi att det är Kristus som agerar genom Kristi kropp d v s församlingen eller mänskligheten. Humanismen segrar till slut. Kristen vänster (S) bloggar om ett muslimskt perspektiv på Kampanjen. Det finns onekligen olika välgörande godbitar. 🙂

Jonas Gardell skriver i sin bok Om Jesus  på s. 337;

Lägger ni märke till att i trosbekännelsen, sammanfattningen av vår gemensamma kristna tro, inte finns ett enda ord om vad Jesus sade, gjorde eller lärde ut. Inte ett enda! Jesus gärning och budskap är helt och hållet uteslutet, raderat och exkluderat ur hans egen kyrkas officiella tro. Tål det inte att tänka på? Där finns den mirakulösa födelsen, korsfästelsen, den mirakulösa uppståndelsen och den kosmiska domaren, men inte en stavelse om Jesus från Nasaret som spred budskapet om Guds rike. [—] Så förvandlades han från vägvisare till själva vägen. Från budbärare till själva budskapet. Från en profet som förklarade alla rena och predikade att till och med syndarna omfattades av Guds rike, till en kosmisk domare vars uppdrag var att döma och fördöma och i vars namn hans bekännare i alla tider sedan dess själva dömt och fördömt.

Det är dömandet och fördömandet som är problemet. Här sitter vi i samma båt. Religiösa såväl som ateister.

Gardell skriver på s. 343-345;

Enligt Jesus förlåts våra synder genom att vi tror på Guds förmåga att läka och hela, att vi i tillit söker oss till hans famn som barn utan rädsla att stötas bort. [—] Lyssna i stället till vad Jesus från Nasaret faktiskt lärde ut: Gud är den älskande fadern eller modern som skyndar den orene och eländige till mötes, omfamnar honom och kysser honom och ställer till med fest för att fira den förlorades återkomst. ( Lukas 15:21-25) Gud är kärlek. Var inte rädda.

Gud är kärlek, så var inte rädda, säger således Jonas  Gardell. Royaltyn från hans bok går oavkortat till Stiftelsen Jonas Gardells och Mark Levengoods barnfond.

”Det finns nog ingen Gud, så sluta oroa dig och njut av livet.” Detta uppmanar Björn Ulvaeus på SvD Brännpunkt.Det är hans pengar som till stor del bekostar Gud finns nog inte-kampanjen.

Svenska biståndet skärs ner kraftigt med 23 % p g a finanskrisen, uppger Dagen.

Same, same, but different….

lena alun

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Muwatali permalink
  2009/06/15 3:16 e m

  Wasallah, Sverige kommer bli muslim, då komer svenska kvinnor att vara lyckliga och få många barn, inga aborter. Inshallah det kommer att henda snart! Bismillah!

 2. lenaalun permalink*
  2009/06/15 4:01 e m

  Hoppas ni går fredligt tillväga då, då. 🙂 Jag tror själv att svenska kvinnor skulle vara friskare och lyckligare om vi fick lugn och ro att sköta våra barn när de är små. Att försöka sköta en karriär samtidigt tror inte jag på. Jag vet att det blev för mycket för mig.Nu lever jag på hoppet om att kunna återhämta mig.

 3. Idioten permalink
  2009/06/15 4:17 e m

  Hoppas Mr Muwatali skojar. ”Sverige kommer bli muslim” ???

  Där hör du Lena; bli muslim, lev lycklig hela ditt liv, hahaha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: