Skip to content

Hur är detta möjligt i Sverige???

2009/05/23

Gudrun Schyman har blivit nödsakad att kräva valobservatörer. Feministiskt initiativs valsedlar behandlas rent styvmoderligt. Hur pinsamt kan det bli i Sverige? Dagen rapporterar;

”Väljarna bemöts med att det inte går att rösta på Feministiskt initiativ i de lokaler vi inte fått ut valsedlar, och det förekommer att de stoppar väljare, genom att säga till dem att inte skriva Feministiskt initiativ på blanka valsedlar. Det är en skandal och jag kräver att Sverige stoppar myglet, säger Gudrun Schyman.”

”Vi blir hänvisade till ett bord bredvid där de inte syns. Det är helt oacceptabelt att vi i Sverige har ett valssystem som hindrar demokratin och att vi inte kan få ett valresultat som speglar väljarnas önskan, säger Gudrun Schyman.”

Veronica Svärd, fi, berättar utförligare på sin blogg, hur det går till i vallokalerna. Hon skriver också om DN´s styvmoderliga behandling av feministiskt initiativ. Jag är glad att jag slutade prenumerera för flera år sedan när jag fick klart för mig vilken kvinnosyn som råder där.

Sr.se berättar om anklagelser mot valfunktionärer som fuskar. Kvällsposten likaså.

Var tredje väljare har ännu inte bestämt sig vem de ska rösta på, uppger SvD.se. Läs även mitt blogginlägg; https://lenaalun.wordpress.com/2009/05/22/skandalost/

Är detta förklaringen till att Gudrun Schyman och  EU-valet tystas ned;

” I den situation som nu råder, men bristande intresse och okunskap är medietränaren Paul Ronge övertygad om att det vinnande receptet för att få väljarnas röster i det stundande valet är att verkligen ta ner det på en personlig nivå. Han tar Feministiskt Initiativs Gudrun Schyman som ett exempel på någon som lyckats med just det.

– Hon driver en helt överlägsen personvalskampanj. Hon twittrar, svarar på inlägg, åker runt i Sverige, syns i tv. Hon använder alla instrument som finns tillängliga. Och hon är tydlig, folk måste veta vad det är de röstar på. Gudrun ska till Bryssel och röra om i gubbetablissemanget. Hon har förstått vikten av en tydlig sakfråga. De kandidater som vill med till Bryssel men inte kommit igång ordentligt med sina personvalskampanjer måste göra det nu. Och de måste gå in med full kraft för att vara med och ha någon chans.”

DN skriver om att S och M kyler ner EU-valskampanjen. ”Och det är nog här en stor del av problemet med parlamentsvalet ligger. Partierna har en tvetydig hållning till EU-parlamentet.Förre statsministern Göran Persson var öppen motståndare till en europeisk parlamentarism och ville att makten skulle ligga hos EU-ländernas regeringar. Och den hållningen kan man fortfarande delvis hitta hos både S och M, som är skeptiska till förslag om ökad makt för EU-parlamentet.”

DN-ledaren är kritisk till osynliggörandet av EU-valet från de etablerade partierna, men nämner inte med ett ord Fi´s valkampanj. Bra att veta. Unni Drougge skriver att ”detta ursäktar inte ihjältigandet av det enda feministiska parti som finns i hela världen”. Så enkelt och sant.  Det är helt oacceptabelt. Jag skrev om min erfarenheter sommaren 2005 i följande blogginlägg; https://lenaalun.wordpress.com/2008/11/24/feministiskt-initiativ/. Nu är metoderna att stoppa feministerna rent odemokratiska.

SvD Brännpunkt  läser vi att tv-reklamen ersätter politisk och demokratisk debatt för alliansen. De rödgröna gör ett strongt val och avstår från reklambudskap.

Varför skulle någon känna sig hotad av Gudrun Schyman i EU-palamentet? 😉 Skånskan.se återger en replik från den ”feministiska valturnén” med Cecilia Wikström och Gudrun  Schyman;

Båda uttryckte bestörtning över de ultraliberala krafter som ser prostitution som en del av det nya entreprenörskapet – att man ska se det som vilken företagsamhet som helst.
– Ska det vara så, då jävlar ska vi också ha gymnasieprogram med prostitutionsprofil, mässade Gudrun Schyman.”

Personen är viktigare än löften  i EU-parlamenet, skriver SvD;

”Det är lätt att komma med stolta deklarationer och hårda krav, men det är betydligt svårare att omsätta dem i praktisk politik. Väl i parlamentet handlar mycket av arbetet om att förhandla och kompromissa. Ingen partigrupp har egen majoritet därför måste allianser sökas med andra. Och även inom de olika partigrupperna kan åsikterna gå starkt i sär.”

Läs Veronica Svärds blogginlägg. http://veronicasvard.wordpress.com/2009/05/20/eu-valet-maste-handla-om-manskliga-rattigheter-och-jamstalldhet/

Gudrun Schyman vill välta gubbhyllan i Bryssel. Ge henne chansen!

lena alun

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Micke permalink
  2009/05/23 8:33 f m

  Har hon börjat ”dricka” igen ?

 2. lenaalun permalink*
  2009/05/23 9:06 f m

  Höj Dig, Patrik! Du kan mycket bättre! 🙂

  Nu förlöjligar och skam-och skuldbelägger du en en kompetent politiker.

  Det är inte bara fi som det valfuskas mot. Det gäller även piratpartiet.

  http://svt.se/2.22620/1.1567175/annan_hantering_av_smapartiernas_valsedlar?lid=senasteNytt_1447662

 3. Micke permalink
  2009/05/23 9:17 f m

  Både fi och pp verkar lite nojjiga tycker jag.
  Har inget med skuld- eller skambeläggande att göra.

  Klart vi ska ha valobservatörer i Sverige,
  det är ju annars vanligast i odemokratiska länder.

 4. Marianne permalink
  2009/06/05 12:40 e m

  Kompentent, modig kvinna som jag gärna ger min röst. Gå och synda inte mer, sa en klok person en gång, så gudrun var frimodig och stå upp för kvinnor och barn…. du får min röst – på mitt bibliotek finns valsedelar
  Marianne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: