Skip to content

Alla kristna samfund är på G

2009/05/19

Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan;

Vår största utmaning ligger i att skapa en angelägen kyrka, som finns till, inte för oss själva, utan för människors skull. Det är detta vi tror på och ber för. Samtidigt som vi medger att vår längtan är större – en ännu bredare gemenskap där fler kyrkor och samfund är delaktiga. Vi tror att Jesus själv och vår egen samtid utmanar oss att tillsammans möta de behov som finns i samhället i dag.”

Svenska Kyrkan i Värmland satsar stort;

”Svenska kyrkan miljonsatsar på ett projekt mot självmord i norra Värmland – Det vanliga är att kyrkan kommer in när något hemskt har hänt. Nu vill vi ta vårt ansvar och vara med i det förebyggande arbetet, säger projektledaren Eva Bonander.

Det är församlingar inom Sunne, Torsby och Hagfors som gemensamt satsar på utbildning inom suicidfrågor, både till vuxna som jobbar med ungdomar och direkt till ungdomar. Församlingarnas egeninsats är arbetstid motsvarande de 865 000 kronor som Svenska kyrkan skjuter till projektet. Statistiken för självmord är dyster läsning. Suicid är den vanligaste dödsorsaken för unga i åldrarna 15-24 och för flickorna stiger siffrorna. I socialstyrelsens nyligen utkomna Hälsorapport 2009  uttalas också en fruktan för att finanskrisen ska framkalla ytterligare offer. ” [—] ”I direktiven för projektet finns en uttalad målsättning att sprida det utöver landet.– Förr kanske inte kyrkan var en arena för dialog, men det var ändå ett rum där själen nämndes. Nu har själen blivit en privatsak. Vi vill återskapa – eller jag kanske ska säga nyskapa – ett rum för sådana samtal, säger Eva Bonander.”
Debatten om skolavslutningar i kyrkorummet är åter aktuell;
”I mångreligiösa Kista församling är kyrkoavslutningen ingen laddad fråga, enligt kyrkoherden Michael Öjermo:
– De invandrare vi har, kristna eller muslimer, har mycket svårt att förstå sekulariseringsivern i det svenska samhället.”
Pingströrelsen är laddad;
”- Brinner vi för världens frälsning brinner vi även för svenskarnas, säger Lars Anderås, internationell direktor på Pingst FFS.”
Projektet ”Fler friska församlingar” har sjukdomsinsikten;
– En frisk församling växer eftersom den är en sund församling med bra kvalitet. Att växa behöver inte bara betyda att man växer numerärt, utan det handlar även om hur man fungerar som församling på olika områden, säger Cahtrine Nygren. Finns det många sjuka församlingar i Sverige?– Ja, det skulle jag säga eftersom det är så många som inte växer. Jobbar man medvetet och långsiktigt med att utveckla sin församlings kvalitet, så kommer man att växa också.”
Nya entreprenörer i formen av en ideell förening är verkligen på gång de också;
”Entreprenörerna Birgit och Roul Åkesson driver Streetchurch, en ideell förening på ett nittiotal personer från olika håll i Sverige. Roul är ordförande. Det är genom Streetchurch man samlat in 500 000 kronor till de Jesusbiblar som trycktes i 50 000 exemplar inför Jesusmanifestationen. Än saknas 300 000 kronor men tryckeriet har gett tre månaders respit med betalningen.”
United Öresundkyrkan i Malmö undervisas om sex och samlevnad – ”I nöd och lust”. ”Det är absolut självklart! Varför ska kyrkan vara tyst om sex, när inte Bibeln är det? Samhället runt omkring är ju dessutom väldigt fixerat vid sex. Därför är det viktigt att fråga sig: Har Gud skapat oss för relationer, utan att ha något mer att säga om hur de ska se ut? Är det så att Höga Visan bara är poesi?”  [—]  ”De bygger på studier av Höga Visan och grundläggande bibelord. Vi försöker genomföra en väldigt grundläggande bibelundervisning som är relevant och tillgänglig.”
lena alun
Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: