Hoppa till innehåll

Sexköpslagen

2009/05/09

9 maj LkS årsmöte, pride och alive 026

Birgitta Ohlsson talade om Liberalism,  feminism och EU på Europadagen, då vi hade förlagt Liberala Kvinnor Sörmlands årsmöte – på Bibilioteket i Flen. Härlig stämning som alltid när vi möts! I förgrunden vice talmannen och riksdagsledamoten Liselotte Hagberg, som var ordförande för årsmötet.

Den senaste veckan har en av Liberala Kvinnors huvudfrågor – sexköpslagen – debatterats flitigt. Läs Alexander Bards angrepp på Underbara Birgitta Ohlsson – som vi i Liberala Kvinnor Sörmland hade förmånen att just idag få möta i Flen på vårt årsmöte. 🙂 Kolla också in debatten från Kvällsöppet med Ekdahl mellan Alexander Bard och Cecilia Wikström (fp). Tidningen Dagen återger i artikeln debatten i sin helhet. Den som har semestrat i Patong, Thailand och tagit sin kvällspromenad via Bangla Road torde inte längre anse att kvinnor säljer sin kropp frivilligt.  Jag skrev ett blogginlägg om detta; https://lenaalun.wordpress.com/2008/09/26/kvinnan-som-en-handelsvara/  

Jag blev tårögd och mycket rörd när Birgitta Ohlsson igår  berättade om fängelseprästen som talade om interner som sätter upp/ tapetserar med Liberala Kvinnors vykort på väggen. Det visade sig vara ett kvinnofängelse som vårt vykort;  EU utan sexslaveri – Ett torskfritt Europa! innebär något viktigt för dessa kvinnor.

Debatt i torsdags handlade också om sexförsäljning. Jag upptäckte själv den enorma marknad som finns på internet helt nyligen. Debatten lär fortsätta och bli nyttig. Var ska gränserna sättas och hur förhindrar vi slaveri och handel med kvinnor? Uppenbarligen finns kvinnor som trivs med sälja sina sexuella tjänster genom att marknadsföra sig på internet. Kvinnan i Debatt försvarade det med att hon tyckte om sex och att det var lättförtjänta pengar.

Det går ju att förstå, när de själva kan välja vem de vill ha som kund. Sexköpslagens syfte är dock att förhindra missbruket av kvinnokroppen,  slavhandel och kvinnors utsatthet.

Vi behöver helt klart börja nyansera debatten. Går det att erbjuda sin sexualitet som terapi och healing för andra under värdiga former som vilket vårdyrke som helst? Samtidigt som man förbjuder den prostitution som utnyttjar en kvinnas utsatta situation? Eftersom två liberala ungdomsförbund nu för upp ett avskaffande av sexköpslagen på agendan verkar en ny syn på att sälja sex ha infunnit sig. Så kan det vara. Debatten är återkommande och det är alltid någon seriös debattör som försvarar sexarbete. Frågan är hur bra det vore? Birgitta Ohlsson har en välreflekterad replik här:

”Jag tycker att det är vansinnigt befriande i att få leva i ett av världens mest sexualliberala men samtidigt mest jämställda länder. Ett Sverige där tonårskillar inte har sexdebuten på en bordell där man krasst köpslår om kvinnoutbudet. Ett Sverige där de flesta unga tjejer inte hyschar kring sin sexlust utan stolt tar för sig. Ett Sverige, där sexualitet för de flesta är ömsesidig njutning på lika villkor – oavsett om det sker med okända en tillfällig natt eller i en livslång relation.”

Alexander Bard fortsätter alltjämt att hävda det liberala i att  kunna köpa sex i ett svaromål på Liberala kvinnan Helena Bargholtz debattinlägg. På Newsmill skriver  de Liberala kvinnorna Jenny Sonesson och Mae Liz Orrego Rodriguez:

”Det är värt att notera att svensk polis till en början var skeptisk till sexköpslagen men nu är den populär eftersom man ser att den håller människohandlare borta från vårt land. Jonas Trolle, kriminalinspektör som arbetar med prostitutionsfrågor, kallar ofta lagen för en succé. Svenska Institutet har anställt en person på heltid för hinna svara på alla frågor om sexköpslagen som kommer från en allt mer nyfiken omvärld. Norge och Island har nyligen beslutat att de ska införa kriminalisering av sexköp. Det kommer att bli intressant att se vad som händer med sexhandeln i Norden, framförallt i Köpenhamn. När den svenska sexköpslagen infördes ökade prostitutionen i Oslo.”

En sexarbetare med åsikter i linje med Bard skriver på Newsmill:

”Sexköp är att jämföra med vilken affär som helst och politikerna har ingen anledning att moralisera över det. Det är mycket uppmuntrande att partiernas ungdomsförbund börjar ta avstånd från gamla och förlegade idéer om kvinnor och män. Det skriver Liw Enqvist, sexarbetare i Italien.”

Ja. frågan är allt annat än enkel uppenbarligen. Det finns verkligen människor som uppfattar att det är helt okej att sälja sin sexualitet.

CUF lyssnar på sexsäljarna och tar sin politiska utgångspunkt där. Vad blir nästa steg?  Att  fråga alkoholisterna, narkomanerna och de misshandlade kvinnorna hur de vill att lagarna ska se ut? Allt för att individerna ska kunna fortsätta att missbruka sig själv. Nej, vi ska naturligtvis ha en lagstiftning vars inriktning är att individen ska förvalta sitt liv på ett hälsosamt sätt.  Vad som inte heller har nämnts i debatten är hur en fri prostitution skulle påverka den hårt tillkämpade jämställdheten och kvinnosyn vi nu har i Sverige.

Uppdatering 20090512;  Badlands Hyena har försökt ta ett grepp om Alexander Bards filosofier. Carl Svanberg angriper Bard och kroppsmaskinerna från ett akademiskt perspektiv.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: