Skip to content

Lågvattenmärke på SvD´s ledarsida

2009/03/17

Ett hån mot alla som har råkat bli långtidssjuka denna mandatpeiod är idag SvD´s ledare;  ”Veronica Palm, fortsätt gärna blogga om sjukskrivningsreglerna”. Kjell Rautio på TCO  skriver på bloggen Utredarna ;

”Men vad Svenska Dagbladet inte nämner är att det inte enbart är Veronica Palm som känner oro för det som just nu sker med människor som drabbats av ohälsa. Samtliga fackliga centralorganisationer (LO, SACO och TCO) anser att det hårdare regleverket och de allt för snäva tidsgränserna i dagens sjukförsäkring riskerar att leda till att allt för många går miste om sin sjukpenning eller sitt jobb, utan att ens ha fått chansen till en rimlig rehabilitering.” [—] Så här skriver Försäkringskassan, i sitt budgetunderlag för 2010-2012, om de nya och hårdare reglerna i sjukförsäkringen:
“Samtidigt innebär de nya reglerna en viss risk för att personer som inte längre uppfyller kriterierna för rätt till ersättning blir utan, trots att de fortfarande har ett behov av stödinsatser för att kunna återetablera sig på arbetsmarknaden. Det är viktigt för sjukförsäkringens långsiktiga legitimitet att sådana risker så långt möjligt undanröjs. /…/ En ytterligare risk utgörs av att 2010 kommer att utgöra en omställningsperiod för sjukförsäkringen. Detta då omkring 40 000 personer beräknas bli av med sin ersättning för att de når den bortre tidsgränsen i förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Detta kommer dessutom att ske i ett läge där arbetslösheten beräknas vara den högsta på flera år.”
Veronica Palm skriver, som svar på ledaren idag, på sin blogg; ”Ett kallare, hårdare och otryggare Sverige utvecklas i kölvattnet av finanskrisen och regeringens orättvisa politik.”

Om ett år är jag kanhända utförsäkrad. I ett år har jag försökt att få bli utredd av en psykiater. Tre remisser från mina onkologer har avvisats. Just idag sades det mig slutgiltigt att min cancerbehandling gör det omöjligt att utreda mig och att jag får vänta tills jag mår bättre. Jag är ju i en psykologisk kris på grund av cancern, resonerade dem. Det känns motigt kan jag säga. Det här året skulle ju jag behöva göra allt för att rehabilitera mig tillbaka till arbetsförmåga. Men adekvat psykiatrisk vård fattas oss, precis vad etikforskaren Ann Heberlein tydliggjorde i  svt Agenda för någon månad sen. Den nya sjukskrivningspolitiken är ett riktigt bottennapp. Först måste vi väl ha en fungerande sjukvård innan vi friskförklaras? Vill vi överhuvudtaget ha en bortre gräns för sjukförsäkringen? Det var iaf inte juste att ta bort den innan vi som nu är sjuka hann teckna oss för ett privat alternativ.  En skandal som inte uppmärksammas.

http://veronica-palm.blogspot.com/2009/02/sjuka-sjukskrivningsregler.html

Uppdatering 20090318;

Eskilstuna- Kurirens politiska redaktör uppmanar på ledarbloggen idag statsminister Reinfeldt att hålla reda på argumenten. Ja, allting blir så mycket lättare om man öppet redovisar sina politiska målsättningar istället för att förlita sig på förskönande omskrivningar.

”Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson sade att regeringen har använt tre ”F” för att beskriva och hantera krisen – ”Förneka, förminska, fördröja”, samtidigt som arbetslösheten ökar och a-kassan försämrats kraftigt.
– Regeringen har ingen egen politik. Det har oppositionen, den tror på politikens kraft. Regeringen tror att man kan prata sig ur krisen och prata sig till tillväxt. Det enda man pratar om är sin super-duper budget, sade Ulla Andersson.”

 

 

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: