Skip to content

Gott på ekurirens ledarsida

2009/03/17

Ledarkommentaren föreslår idag  en höjning av a-kassan. Folkpartiets riksdagsgrupp uppmanas högre upprepa ett tidigare uttalande för en höjning av taket på a-kassan.

Ledarredaktionen har också gjort antagandet att A-kassan inte var någon fråga med stor bokstav för väljarna. Oj, hur är det med verklighetskontakten?! De menar att förespråkarna av den generella välfärdspolitiken bättre borde punktbevaka viktiga principfrågor. Det är jag absolut överens om.

Mina väninnor har fått stora problem med de nya a-kassereglerna;

En väninna hade 300 nya dagar i maj när hon tog ett säsongsjobb på en båt. Hon fick en hög lönesumma per månad som dock blev en låg timlön, eftersom hon bodde på båten och var stand by dygnet runt utförandes olika sysslor. 

Anställningen tog slut efter fem och en halv månad. Hennes misstag, att inte ha koll på de nya reglerna och då följaktligen ha tackat nej till arbetet som inte var minst sex-månadersanställning, har gjort att hon inte har rätt till a-kassa nu. Är detta en generell välfärdspolitik? Nej, jag finner inga lämliga ord för detta!

Min andra väninna har haft den stora turen och skickligheten att kunna få ett deltidsjobb som en följd av det två-åriga plusjobbet när det löpte ut. Hennes stora huvudvärk är att hon som ensamstående  tvåbarnsmamma inte kan leva på deltidslön, och a-kassan är som bekant där nu begränsad till 75 dagar. Ska kommunen månne omvandla hennes tjänst till heltid? Eller ska hon nödgas säga upp det jobb som passar henne så bra?

A-kassan är verkligen sönderslagen. Till vilken nytta? Hur tänkte regeringen? Vad ville man uppnå med förändringarna ? Man ville uppmuntra fasta heltidsjobb. Det var dock inte särskilt juste att lägga ut ansvaret på den enskilda arbetstagaren. Ingen vinnare är i sikte. Både samhälle och individ har blivit förlorare. Ser någon vinnaren? Kommer alla  som behöver kunna få fasta heltidsjobb? Medger förresten a-kassereglerna att man tackar nej till en deltid kortare än 6 månader?

lena alun

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. PeO_W permalink
    2009/04/16 8:15 e m

    Märkligt märkligt, jag läste Maria Crofts ”chatt” på dn.se idag…. inte ett ord om var alla begränsningar i a-kassan komer ifrån.

  2. PeO_W permalink
    2009/04/16 8:18 e m

    Vinnaren, det är regeringen som låter facken få skulden…. vi blev påhoppade på friskis eftersom vi hade IF Metall tröjor, facket gör ju inget. Lögnerna har verkligen fungerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: