Skip to content

Strålande klarsyn

2009/03/11

Bra, Alex! Frågan var för svår för mig att skriva om. Jag är också mäkta imponerad av fredsaktivisterna.

lena alun

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. 2009/03/11 11:54 f m

  Hej Lena.

  Du är imponerad av fredsaktivisterna. skriver du. Du är alltså anhängare av civil olydnad. Var går gränsen då? För det måste ju du ha tänkt på. Är det OK för dig att folk släpper ut minkar också då? Att hylla aktivisterna för att de är beredda att ta sitt straff, som Alex gör, är rätt intressant. Var går gränsen där då? Finns det inte bättre sätt att använda skattepengar? Finns det inte bättre metoder att framföra sina åsikter? Bor inte vi i ett demokratisk samhälle?

  MVH Margit

 2. lenaalun permalink*
  2009/03/11 12:52 e m

  Hej Margit,

  Vårt demokratiska samhälle kan bli så mycket bättre.

  Alex Voronov skriver;

  ”Martin Smedjebäcks och Anna Anderssons inbrott i vapenfabriken i Eskilstuna hade ett tydligt politiskt syfte. Aktivisterna använde inte våld eller försatte någon person i fara när de förstörde vapnen. De försökte inte komma undan rättslig påföljd. Tvärtom gjorde de sitt bästa för att underlätta polisens och åklagarens arbete.

  Det sista är centralt. Genom att förvandla rättegången till en politisk manifestation och villigt ta sitt straff hånar aktivisterna själva tanken om den rättsliga processens uppfostrande och avskräckande verkan. Den tilltalade förvandlas i många betraktares ögon till åklagare.
  Men leder inte sådana aktioner till att respekten för lagar undergrävs i vidare mening? Nej, helt enkelt eftersom ytterst få människor är beredda att utöva civil olydnad i dess rena form. Däremot bidrar aktionerna till att utveckla samhället, provocera fram debatt som annars inte hade kommit till stånd.

  Jag tror inte han själv vet hur bra han skriver och tänker. 🙂 Det här är inte i linje med hur ledarsidan brukar skriva om rättssytemet.

  Tänk om vi hade haft några dito modiga mammor som kämpar för att skydda sina barn mot övergrepp från papporna. Det skulle förändra utsikten för tusentals barn. Nu tvingas mammor in i ett spel för gallerierna för att inte själva mista vårdnaden.

  Men tillbaka till Martin Smedjebäck. Läste du om honom i Kurren igår?
  Han är ju en kristusgestalt. Han tänker och agerar som Jesus gjorde.
  Att uppoffra sig själv för att uppnå ett större ädlare syfte är vår högsta potential som människor.

  Hur ska vi nå världsfred? Smedjebäcks påverkan på vår regering blir intressant att följa. Det här var civil olydnad i en ren form. Inte alls olikt de konstfacksstudenter som har debatterats flitigt i media.

  Visst är det problematiskt med skattemedlen och den materiella förstörelsen. Därför avhöll jag mig från att skriva i ämnet.

  Desto gladare blev jag när Alex hade tänkt tankarna färdigt åt mig;

  ”Var det då fel av väst att på 1990-talet sälja vapen till diktaturen Kuwait och diktaturen Saudiarabien?

  Som en klok man sa: Det är lätt att sjunga med änglarna – betydligt svårare att hantera ondskans makter. ”

  Alex Voronov borrade igenom hela frågan och läxar även upp fredaktivisterna. Det var bra gjort.

  Vi måste ha världsfred, helst igår.

  MVH

  Lena

 3. 2009/03/11 4:57 e m

  Hej Lena.

  Ni är fel ute. Jag återkommer om detta i en bloggartikel lite senare. Vi bor inte i Indien på 30-40 talet, vi bor inte i Ryssland under sovjet-tiden.

  Det är inte sexigt att arbeta parlamentariskt, det kräver mycket tid och engagemang att jobba i en demokrati. Sådant arbete orkar inte Era hjältar att hålla på med, de är inga hjältar, de är brottslingar. Personer på över 30 år, som säger upp sig från sitt arbete, är beredd att sitta i fängelse; att kalla en sådan omogen människa för kristusgestalt, snälla Lena det övergår mitt förstånd.

  MVH Margit

 4. lenaalun permalink*
  2009/03/11 7:05 e m

  Hej Margit,

  Det passar inte alla att arbeta parlamentariskt. Somliga är politiska aktivister och gör nytta så. Jesus var också en politisk rebell. Han välte borden i templet och kallade folk huggormsyngel.

  Alex Voronov skriver att aktionerna bidrar till att utveckla samhället och provocera fram debatt som annars inte hade kommit till stånd.

  Martin Smedjebäck avstår att lönearbeta för 27.000/mån och säger upp sin lägenhet för att följa sin innersta längtan. Martyr är ordet vi använder för dessa personer. Person som lider för sin övertygelse. Jesus lät sig medvetet korsfästas.

  Att göra skillnad och hjälpa mänskligheten kan bli det viktigaste målet för människor. (Därför ger sig män ut i krig, tyvärr.) Det verkar vara mer symptomatiskt för den yngre generationen. Jag tänker på konstfacks tjejen som spelade självmordsbenägen. Jag har arbetat på psykiatriska kliniker; Lyckas hon senare skapa debatt om psykvården är väldigt mycket vunnet med tilltaget. Precis vad Ann Heberlein försöker göra.

 5. 2009/03/11 11:13 e m

  Hej Lena.

  Nu har jag skrivit om detta ämnet på bloggen: http://margiturtegard.blogspot.com/2009/03/hjaltar-eller-brottslingar.html

  MVH Margit

 6. lenaalun permalink*
  2009/03/12 10:07 f m

  Hej Margit,

  Har vi kommit till duellen? Vem går till andra chansen? 😀

  Skämt åsido!

  Vill kopiera in från wikipedia;

  ”Civil olydnad – uttrycket kommer från den amerikanske skriftställaren Henry David Thoreau, 1849 – är en form av politisk aktivism som går ut på att öppet, utan våld, bryta mot lag eller vägra följa vissa myndighetsbeslut och vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen. Syftet är, förutom den direkta effekten av vägran, utmana den lydnad som möjliggör det förtryck, orättvisa eller missförhållande olydnaden vänder sig mot. Genom att ta konsekvenserna undergrävs den rädsla för straff som är en av förutsättningarna för lydnaden.

  Kända företrädare för civil olydnad, som Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Barbara Deming, Philip Berrigan och Anne Montgomery kopplar ihop civil olydnad med ickevåld och ser dem som oseparerbara.

  Statens Offentliga Utredningar, SOU 99:101 Olydiga medborgare, utreder civil olydnad. Utredningen kommer fram till att civil olydnad ”kan bidra till att stärka såväl välfärdsstaten som demokratin”.

  I Stenen i handen på den starke av Fredrik Reinfeldt med flera (1995), hävdas att civil olydnad är skadligt för demokratin och de enda godtagbara formerna av civil olydnad är fortkörning och skattefusk. Detta strider mot principen att civil olydnad inte får utföras för egen vinning.

  Det är karameller att suga på (ang statsministern), vill jag lova. Ann-Sofie har en intressant blogg om honom.

  Bamsekram och streck i debatten!

  Ska åka till syster och systerson med familjer i Bohuslän och bli bortskämd i en långhelg.

  Lena

Trackbacks

 1. Kvinnor med fitta i « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: