Skip to content

Min debattartikel i Eskilstuna-Kuriren dec 2004

2009/03/06

Detta är mitt råmaterial som jag sände in till Eskilstuna-Kuriren.  Jag fick debattartikeln publicerad i Eskilstuna-Kuriren 041227. En gravid kvinna hade misshandlats av sin man på julafton, så då kom mina skriverier väl till pass.

”Alla är ansvariga inför alla för allt som sker på jorden. ”  Fjodor Dostojevskij

 

Kvinnovåld – allas kollektiva ansvar

 

Det är olyckligt att den livliga debatten mot kvinnovåld har fastnat i ett pseudoproblem.

Det som borde engagera och uppröra framförallt männen, eftersom saken handlar om mäns kränkningar av kvinnor, kommer i skymundan av den missvisande formuleringen ”mäns kollektiva ansvar”.  Många män upprörs av skuldbeläggningen och går i försvarsinställning med den följd att det verkliga problemet inte tas på allvar.  Kanske är det en man omedveten om det systematiska osynliggörandet av kvinnors kompetens som myntat detta uttryck. Bara  ytterligare ett symptom på kvinnans underordning där hon förutsätts varken kunna ta ansvar eller bidra till problemets lösning – kvinnofrid.  Faktum är att det korrekta påståendet är ”allas vårt kollektiva ansvar”. Varenda kvinna har också ett kollektivt ansvar för att hjälpa sin medmänniska. Både kränkande män och kvinnor samt de kvinnor och män som utsätts för psykiska trakasserier och fysiskt våld behöver en hjälpande hand.

 

Det är märkligt att utredningen Ett slag i luften avfärdar teorier om vanmaktskänslor, psykisk sjukdom som t ex personlighetsstörning och drogmissbruk som orsak till kvinnovåldet. Dessa faktorer tillsammans med kvinnors underordning i samhället samverkar i ”konstruktionen av den manlighet” som använder psykiskt och fysiskt våld för sina egna syften. Syftet är makt och kontroll. En relation mellan en man och kvinna som bygger på ömsesidighet, respekt och kärlek kan vara meningsfull för båda. Olyckligtvis har en del män formats till att ta kontroll och tillgriper ofredande och psykisk misshandel. När ingen ingriper i processens början övergår den alltför ofta i fysisk misshandel. Redan misshandel med ord är mycket skadlig eftersom den skapar förlust av självkänsla, tvivel på sin egen sociala förmåga och ett onaturligt beroende av misshandlaren. Metoder som män använder för att hålla kvinnor under kontroll är t ex användning av tvång, hot och isolering, att förringa, förneka och klandra henne, ge henne skuldkänslor för barnen, behandla henne som en tjänare, agera ”slottets herre” och hindra henne från att skaffa eller behålla ett arbete.   

 

Många gånger utsätts inte bara kvinnan, utan även barnen utsätts för våld och sexuella övergrepp. Viktigt att minnas är att även om inte barnen utsätts för våld eller övergrepp blir de ofta vittnen till våldet mot mamman. Detta är i sig ett psykiskt övergrepp på barnen. Barn som bevittnar våld i hemmet påverkas lika mycket av det som kvinnorna som uthärdar det. Till slut normaliserar barnen våldet och blir därför ofta mer våldsbenägna eller våldsutsatta som vuxna. 

 

Det är här vårt kollektiva ansvar kommer in. Att hjälpa förövare och offer att se situationen klart. Det gör de inte själva, utan behöver oss som står utanför och kan bidra med stöd. På så sätt räddar vi också den uppväxande generationen och kan möjligen uppnå världsfred någon gång. Det gör vi inte när vi inte vill se att terror pågår hemma i våra svenska folkhem.

 

Det kan räcka med att påpeka för mannen att hans beteende och uppförande mot kvinnan inte är acceptabelt. Likaså räcker ett helhjärtat intresse för att höra hur kvinnan egentligen mår för att hon ska börja våga berätta.

 

Kvinnovåldet är dock inte bara en privatsak för vissa par. När kvinnor görs till objekt eller manipuleras till maktlöshet exploateras och missbrukas kvinnans behov av att söka efter, bevara och investera i relationer. Sådant missbruk kan ta sig uttryck som utstötning – att låtsas

som om kvinnan inte existerar vanligen  uttryckt med kroppsspråket på t ex sammanträden eller att ignorera idéer eller förslag från kvinnor. Det kan också vara att trakassera, ge öknamn, förlöjliga eller snäsa av kvinnan i enrum eller inför andra. Dubbelt förtryck av kvinnor sker i våra domstolar när våldtäktsoffer anklagas för att det var hennes eget fel, genom att hon på något sätt bett om det, genom sin klädsel eller inte kämpat eller skrikit tillräckligt.

 

Vi är att gratulera här i Eskilstuna som har fått ett manligt nätverk Män för kvinnofrid.

Hoppas att de kan upplysa mig om hur mitt kollektiva kvinnliga ansvar för att uppfostra och forma min son ser ut  – utan att han får det destruktiva behovet av att vilja ha makt och kontroll över andra. Det kan män som har erfarenhet av sin moders förtryck berätta om.

 

Nog kan det behövas ett feministiskt parti som tvingar fram kvinnofrågor och mansfrågor på den politiska dagordningen, även om jag själv föredrar att driva dessa frågor från ett liberalt håll. Precis som miljöpartiet har tvingat fram en bättre miljöpolitik skulle ett feministiskt parti tvinga våra manliga feminister i riksdagen att göra skäl för namnet. Vi har nämligen långt till jämställdhet.

 

 

Lena Alun

teol. kand och präststuderande

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: