Hoppa till innehåll

Dagens debatt i Eskilstuna-Kuriren

2009/03/06
 

Inför den internationella kvinnodagen tillägnar jag denna artikel, speciellt Var Så God, till Min Kära Vän – ”ett bowlingklot”, som en reaktion på de fyra timmar långa djupa samtalen på Café Sylvia igår kväll. Du fick många bowlingklot i rörelse. 🙂 Visst ska kyrkan värna familjen. Men hur sker detta???  Ärkebiskopen K G Hammar skrev år 2002 förordet till häftet Kyrkornas NEJ till våld mot kvinnor Vad kan vi göra?. Det är resultatet av samarbetsprojektet mellan Lutherska världsförbundets medlemskyrkor.

Här skulle kyrkorna ekumeniskt kunna göra någonting i Eskilstuna tillsammans med kvinnojouren, STOPP och Se Oss. För att bevara familjen.

Läs gärna denna med länkar till Stopp och Se oss; https://lenaalun.wordpress.com/2008/09/20/konsrelaterat-vald/

lena alun

 
LEDARE | ÅSIKTER | DAGENS DEBATT

FREDAG 6 MARS 2009
Våld mot kvinnor och barn – ingen familjeangelägenhet
I år fyller kvinnokonventionen 30 år. Nästan alla FN:s medlemsnationer har skrivit under den. Ändå lever kvinnor och barn i skräck världen över. Trots att Sverige har skrivit under kvinnokonventionen visar den svenska brottsstatistiken en stadigt uppåtgående trend av antalet anmälda kvinnofridsbrott.      

Förra året tog kvinnojouren Måna emot 223 joursamtal bara från hjälpsökande.
Både svenska och utländska studier visar att våldet mot en enda kvinna kostar samhället miljontals kronor för sjukvård, rättsväsende, sjukskrivning, socialtjänst och andra stödinsatser. Då kan man enkelt konstatera att det inte längre handlar om en kvinnosaksfråga. När man dessutom vet att många våldsutövare inte bara misshandlar en partner under sin livstid, utan flera, går det inte blunda för de enorma proportioner våldet har och vilka konsekvenser det får för samhället.
Vi som är engagerade i våldsfrågan vägrar tro att det endast är vi, ideellt engagerade personer, som har förmåga att se detta allvarliga samhällsproblem och ta det på allvar.
Det övriga samhället måste våga se kopplingen mellan manliga ideal och detta våld. Som medmänniskor har vi alla ett ansvar att ingripa i en relation där vi anar att någon far illa. Män måste vara modiga nog att bryta den manliga normen och ta aktivt avstånd från våldet mot kvinnor och barn.
Det är en mänsklig rättighet att leva i ett jämställt förhållande. Det är också en mänsklig rättighet att få växa upp i en familj där det inte förekommer våld. Att barn som bevittnar eller direkt utsätts för våld i sin vardag mår sämre än andra barn, är knappast något vi behöver betvivla. Sedan 2006 har barn som bevittnat våld i familjen rätt till brottsofferstöd, men undersökningar visar att dessa barn i praktiken fortfarande inte ses som brottsoffer inom det svenska rättsväsendet.
Bris rapport för 2008 visar att många barn även själva blir misshandlade. Bris har under året som gått haft 1-857 kontakter med barn som blivit misshandlade, oftast av en förälder.
Nästan allt våld mot kvinnor sker i hemmet och utövas av en man som kvinnan har eller har haft en nära relation till. Det är vanligt att barn bevittnar denna typ av grovt våld mot sin mamma. Detta påverkar barnen och de behöver professionell hjälp att bearbeta det trauma det är att se sin mamma bli misshandlad.
Dessa barn får förskjutna värderingar och tror att våld är något som man får och till och med bör använda.
I ett modernt Sverige – ett land där vi påstår oss vara jämställda, borde dessa siffror som vittnar om våldets enorma omfattning inte accepteras. Politiker måste se allvaret i dessa siffror och ta ett ansvar för frågan.
Så länge kvinnor och barn inte kan leva tryggt i våra svenska hem har vi en lång väg kvar att kämpa. Det ökade våldet mot kvinnor och barn kan inte längre ses som en familjeangelägenhet utan som en samhällsfara.
Annika Löfgren,
ordförande Kvinnojouren Måna i Strängnäs

3 kommentarer leave one →
 1. 2009/03/06 9:47 f m

  Hej Lena.

  Vad gör du på den internationella kvinnodagen? Skall vi hitta på något tillsammans?

  Kram Margit

 2. lenaalun permalink*
  2009/03/06 11:46 f m

  Hej Margit,

  Gärna det! Vad sägs om att ställa oss på estraden i Pingstkyrkan i Eskilstuna och säga något feministteologiskt?

  Vet du vad som händer i Strängnäs eller Eskilstuna? Såg att något spännande händer i Julita. Artikel i E-K kultur igår. Det är i närheten av Vogelsta…

  Dottern har gympa kl tre i Vilstahallen. Det älskar hon. Min frihet är därför beskuren den internationella kvinnodagen.

  Kram

  Lena

 3. lenaalun permalink*
  2009/03/06 3:20 e m

  Hej Margit,

  Lysistrate är en toppenpjäs som går på Eskilstuna Teater på söndag kl 18.00. Det handlar om kvinnorna som sexvägrar för att få männen att sluta kriga. Superrrolig. Såg den förra året. Den går bara på söndag, så passa på. Kan inte tyvärr. Den kostar iofs bara 100 kr. Ska fråga barnen om de vill gå.

  Den beskrivs i E-K idag i papperstidningen.

  Kram
  Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: