Skip to content

Hur ser ondskans och våldets rötter ut?

2009/02/27

Eskilstuna har precis drabbats av sitt eget ” nine eleven”.  Någon personifierade häromnatten den ofattbara Ondskan. Vi har kunnat se bilder på en misstänkt person i medierna. Bilderna påminner mig om mordet på Anna Lindh. Vi kan vara glada att Storebror ser oss!  Det jag ser när chocken, skräcken och sorgen börjar släppa är att de goda krafterna vinner hela tiden! Alla överlevde mirakulöst, attentatsmannen är gripen och Eskilstuna-Kuriren skrev en predikan  och startade ett upprop. 

Jag skrek rakt ut inför barnen när jag drack mitt morgonte framför Tv:n vid 7.00 och såg Statt i ljusan lågor.  Det var hästlängder värre än att ta emot mina egna cancerbesked.  Bestört chockad blev jag, men stängde snabbt av mina känslor.  Istället fokuserade jag på mitt eget tillfrisknande och mötet med en rad samhällsaktörer som samlades på onsdagskvällen i Palatzet i Skiftinge Centrum.  Det här är mina minnesanteckningar;

En representant från Skiftingeskolan berättade att det finns invandrarungdomar som inte känner sig välkomna i vårt samhälle.  De saknar tro på framtiden.  De känner att de inte har någon chans.  Media fick sig en skopa ovett för att de gör det hela värre än vad det är. Elever har skrämts bort från att söka till skolan och lärare har blivit arbetslösa.

Carina Åhlander är värdinna på Palatzet. Hon träffar de ca 15 aktuella och stökiga ungdomarna. När de är inne i Palatzet finns inga problem. De har kul. Det är utanför i området de gör dåligheter. Hon möter ungdomarnas sociala behov, bekräftar, gör dem delaktiga. Hon erbjuder stöd genom sitt relationsbyggande.  Hon menar att vi måste hitta problemets rötter. 

Ica Maxi-handlaren talade om 150 st polisanmälda snatterier den första månaden efter öppningspremiären. Snatterierna är ett obehagligt störningsmoment och en personal har hotats till livet. Turen för Eskilstuna kommun  är att denne Ica-ägare har liknande erfarenheter, dock också beväpnade, från Fittja, Botkyrka och Södertälje. Han är en stor tillgång för oss och menade att möjligheterna att få stopp på den destruktiva utvecklingen är goda. På ett vettigt sätt behövs hårdare tag. Han har hållit två möten i skolan för alla årskurserna 1-9.

Pagoden Fastigheters vd var där. En klok norrman.  70-80 lägenheter är vakanta, och de har nu infört  strängare krav för att få ett kontrakt. 3 1/4 miljoner kostar krossade fönster. Skadegörelsen tar knäcken på fastighetsbolagets ekonomi. Hissreparationerna och klottret tar allt överskott när Eskilstuna Energi och Miljö fått 30-40% av hyresintäkterna.  

Jimmy Jansson, vice ordförande i kommunstyrelsen, har ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Genom att hjälpas åt allihopa och samverka kan vi lösa det. Vår kommun är väldigt engagerad genom det brottsförebyggande rådet. De lyssnar på tankar och idéer.   

(Igår kom en tidning från BRÅ Eskilstuna i gratistidningen Folket XL som går ut till alla hushåll. Den kunde inte ha kommit mer lägligt, med tanke på den fasansfulla branden.  Jimmy Jansson skriver på sin blogg om ett övergrepp på Eskilstuna. Ja, det känns att vi  har fått nog. Nu vill vi gemensamt med alla goda krafter i samhället vända utmaningarna/hoten till möjligheter. ”Trygga människor är inget hot”, skriver  Jimmy Jansson i brå´s Ledare. )

Polisens ungdomsgrupp hade två poliser med på mötet. Dem som grips i Eskilstuna har ofta ursprung i gänggrupperingar från Skiftinge. På polisen ”blir det svart på vitt”. Något som är alarmerande är att det finns småsyskon som tar efter. Vilka mekanismer skapar detta, frågade polisen. Ofta ropas det på polisstationer. Men den kan aldrig ha en social kontroll, vilken är ett brottförebyggande faktum. Det är den som saknas. Föräldrar saknar inblick i vad ungdomarna har för sig. Med den sociala kontrollen undviks insatserna från polis och socialförvaltning. Att ungdomar bli inlåsta gagnar inte integrationen. Det behövs inrättas en fritidslokal med vettigt innehåll där ungdomarna kan bli erkända, kreativa och trygga.

Kultur och Fritids förvaltningen ska satsa på Skiftinge. Man har haft Paulo Roberto som föreläsare och  god förebild. Flera goda förebilder eftersöks, som inte kostar så mycket. (Jag tänker direkt på alla goda krafter inom kyrkan i Eskilstuna. De är oftast gratis.) Ungdomarnas föräldrar behöver arbeten. Studiecirklar för föräldrarna ska ordnas. Jimmy Janson betonade att studieförbunden är bättre med barn och ungdomar än kommunen. Det är därför Eskilstuna kommun satsar uppseendeväckande höga anslag till studieförbunden.

Genom ett samarbete mellan invandrarföreningarna och polisen ska problem rapporteras. Nattvandringen ska organiseras och utökas och det blev den konkreta åtgärden som mötet den ödesdigra dagen mynnade ut i. Social kontroll är alltså vad vi saknar  i världens mest sekulariserade område. Som teolog ser jag nu tydligt vad bristen på normer leder till.

Ett väl utarbetat förslag från en jurist och medlem i Irakiska huset bemöttes med att polisen inte tolererar konkurrens av ”medborgargarden”. Polisen vill istället utbilda nattvandrare. Förhoppningsvis leder den utbildningen till vad en irakisk man fick som slutord på mötet;

”Vi måste ta hand om barnen innan vi förlorar dem. Vi vill samarbeta som ni vill” ( på ert förslag).  Polisen Tomas tackade och uttryckte sin överraskning över ett det levande mötet med så många olika aktörer och idéer.

Ja, mötet var en Nåd denna chockartade dag – 25 februari. Det var startskottet för en ny rörelse av gemensamma Goda krafter för en bättre kommun och  sedan ett  bättre land kan man hoppas.  Eskilstuna- den Stolta Fristaden. Niklas Frykman, gruppledare i folkpartiet, skriver om sin sorg, ilska och förhoppningen om att den skyldige ska gripas.

Imorgon sker en manifestation kl 12.00 utanför Statt. Hoppas att det leder till fortsatt entusiasm för att omskapa  Eskilstuna till en riktig fristad.

Kommer kyrkan nu att ta sin självklart framträdande roll i kampen mellan ont och gott? Tar vi inte chansen nu kan vi glömma ”den där väckelsen” som vi kristna väntar på. Kyrkan måste i denna kamp givetvis vara ödmjuk inför andra trosriktningar. Vi lever nämligen i en religionspluralistisk tid. En debatt om bl a det kristna sanningsanspråket pågår i Dagen.

Uppdaterat 20090228; Den gripne mannens arbetskamrater tror till 99.9 % att det är fel person polisen har gripit. De känner inte igen honom på bilderna. Så är det. Det är lätt att ta fel på personer, och samtidigt är det lätt att utesluta någon genom individens karakteristiska kroppspråk. Å andra sidan var det inte en vanlig dag för denne man. Jag väljer att använda ordet besatt, men man kan säga att han definitivt inte var sig själv.  Polisen verkade ha  annan bevisning, så imorgon eftermiddag vet vi om han då har släppts fri eller ej. Tidningen Folket skriver om ryktesspridningen i Eskilstuna. Ann- Sofie Wågström, (s) påminner om omtanken för en eventuellt oskyldig man. Är det så, kan man  redan gissa vart debatten kommer att mynna ut i. Men fokus måste fortsatt vara att få stopp på denna organsierade brottslighet vi har sett i Eskilstuna.

Kl 18.30; 37-åringen har nu släppts fri. Det var en besvikelse, att utpekandena inte ledde till rätt gärningsman. Det var väntat. För inte skulle Harry´s ägare ljuga i tidningen.

Manifestationen var underbar. När jag ligger på dödsbädden kanske detta kommer att vara mitt vackraste minne från jordelivet. Förutom rent privata lyckostunder som barnen födslar och framsteg etc .  Det var mäktigt att se lämmeltåget som gick med målmedvetna steg mot Statt. Människor sken av inre ljus. Vi hörde vackra, hoppfulla tal.  Detta är religiositet.  TACK till er alla! 

Uppdatering 20090304; Nu behöver vi alla be om modet att lämna upplysningar, hos dem som kan hjälpa polisen att lösa den organiserade brottsligheten i Eskilstuna. 

Uppdatering 20090311; 37-åringen tog till orda på mötet om stattbranden på Eskilstuna teater. Strongt. 

lena alun

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Ann-Sofie Wågström permalink
  2009/02/27 10:07 e m

  Hej Lena!
  Hoppas vi ses på manifestationen i morgon.

  Kram
  Ann-Sofie

 2. lenaalun permalink*
  2009/02/27 11:04 e m

  Hej Ann-Sofie,

  Ja , jag ska delta.

  Kram
  Lena

Trackbacks

 1. Barnsligheter på E-Kuriren « lena alun
 2. Ett enskilt fall « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: