Skip to content

Vad väntar vi på?

2009/02/16

07-08-081-001071

                                  Holiday Club Ekerum, Öland

En femårsplan ska vända skeppet Parken Zoo mot nollresultat. Det är inga lysande visioner precis. Oppositionen har krävt Parken Zoo-ledningens avgång. Eskilstuna-Kurirens ledarredaktion kräver att hela styrelsen byts ut och att politikerna diskuterar hur Eskilstuna Kommun ska kunna göra sig av med Parken Zoo. Eskilstunaborna har fått täcka förluster på nästan 100 miljoner.  Det finns bättre sätt att använda pengarna på, skriver ledarskribenten. Tålamodet är även slut hos kommunstyrelsens vice ordförande Jimmy Jansson (s). Bert Karlsson beskriver driften av Parken Zoo som öststatsmässig. Han har seriöst försökt vara till hjälp. Folkpartiets oppositionsråd Niklas Frykman har en plan för försäljningen.  När kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström delger oss sina visioner i allmänhet, på sin hemsida heter det; ”Nödvändigheten av en offensiv politik som syftar till nya och fler företag är nödvändig. [—] Sammarbetet med vår omvärld är viktigt för att stärka kommunens och mälardalsregionens konkurrenskraft för att locka investeringar och företag.” Jimmy Jansson förklarar sig och politiske redaktören på Eskilstuna-Kuriren Alex Voronov har några frågor i en signerad ledare.

Jag  äger en såndär beryktad time-share  på Rhodos, sedan år 1990, och har genom medlemskapet i RCI kunnat byta till mig lyxiga semesterveckor i Åre de senaste tre åren samt på Öland. Jag  ser att en Holiday Club anläggning vid t ex Tuna Park skulle slå flera flugor i en smäll. Vi skulle få den där arenan, det nya hotellet med äventyrsbad och den där privata entreprenören som får Parken Zoo att bli ett vinstdrivande upplevelseföretag. Har inte Kolmården lyckats?

Jag har en ljushållare med förnamn man kan köpa på Wäxtpiraten bl a. På den står att Lena är ”En kärleksfull person med lysande visioner.” Jajamensan, se och läs länkarna på min tidigare bloggartikel; Avyttra Parken Zoo. Det stämmer. Den här visionen om Eskilstuna som ett nytt semesterparadis och en plats för konferenser och kulturella evenemang har jag närt ganska länge nu. Jag tror att äpplet är moget att plockas.

Uppdatering; Ett pressmeddelande från kommunmajoriteten om att den, typ, hoppas på det bästa och kör på i ungefär samma hjulspår med bättre kontroll och en kompetensförstärkning.

” [—]Vår bedömning i nuläget är att vi har ett fortsatt, om än omskakat, förtroende för Parken Zoos ledning under förutsättning att den ställer upp på de synpunkter vi redovisar här. Som tidigare aviserats och önskats av Parken Zoo kommer en ny styrelse med annan inriktning att tillsättas under våren. Kommunens hanteringen för att möjliggöra detta borde dock ha gått snabbare. Parken Zoo ligger på en strategiskt viktig tomtmark. Därför vill vi inte sälja marken. Vem som driver hela eller delar av verksamheten i anläggningen Parken Zoo är en annan fråga som måste ställas. [—] De insatser som hittills gjorts inom bolaget förväntas få effekt under 2009. Om det ekonomiska resultatet 2009 visar att planen 2012 inte längre är möjlig att genomföra måste den anses vara förbrukad. Därmed måste nya beslut kring Parken Zoos framtida utveckling, driftsansvar och ägandeformer fattas.”

Ledarredaktionen har nu lovat återkomma med sin respons. Webkommentarerna i anslutning till artiklarna på ekuriren.se  ska bli intressanta attt läsa.  ”Uppenbarligen är den socialdemokratiska majoritetens låsningar när det gäller Parken Zoo större än vad jag trodde ”, säger Niklas Frykman.
Uppdatering 20090219; E-K´s ledare lyder så här; ”Förra veckan försökte företrädare för Eskilstuna politiska majoritet ryta till mot Parken Zoo. Sedan gick några dagar, möten hölls, känslorna svalnade och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bestämde sig efter noggrant övervägande att köra på i de gamla hjulspåren ett tag till.  [—]”

Uppdatering 20090224; Djurparkschefen förklarar i Dagens Debatt i E-K affärsidéen med Parken Zoo. Men ska Eskilstunas kommuninvånare stå för notan!? Satsningen borde väl något världssamfund göra? EU, FN, Greenpeace, vad vet jag? Men inte en enskild kommun och kanske  inte heller att någon privat entreprenör kan ro iland uppgiften? En ansökan om EU-stöd ligger närmast till hands för någon för ändamålet bildad ideell förening med en vilja till en god relation med Bert Karlsson. Kommunpolitikerna var väl i Bryssel? De borde kunna se vilka möjligheter vi har att ansöka om medel från strukturfonderna. 

Uppdatering 20090302; Anställda varslas och intäktsökningar efterlyses. Dessutom i papperstidningen 27 feb 2009;  Ekström (S) inte främmande för försäljning av Parken Zoo Hans Ekström, kommunstyrelsens ordförande, avfärdade inte en möjlig försäljning av Parken Zoo.”  

Uppdatering 20090304; Politiske redaktören analyserar  idag problemen med Parken Zoo. Det finns två sätt att lösa problem; 1) Något förändras i det yttre eller 2) Upplösning av problemet genom en inre acceptans av problemet.  Själva omständigheterna finns kvar, men de upplevs inte längre som något problem.  Mönstret som Alex Voronov ser följer den andra modellen. Kanske ingen vidare strategi i kommunalpolitiken, där förväntningarna på handlingskraft är större än vad förväntningarna på andlig mognad är.

lena alun

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. lenaalun permalink*
  2009/02/17 5:58 e m

  webkommentarer från ekuriren.se

  Jansson
  Han är ju iaf den enda sossen som vågar stå upp o vara kritiskt till hur det är idag. Skulle vara intressant o se vad han skulle göra om han fick fria tyglar med parken…Vänstern och en och annan gammelsosse sätter kanske stopp. Känns som Jansson har idéerna men inte får kör fram dem som han vill. Det är vad jag läser mellan raderna.

  I det här förlsaget är det ju grundat för att ta tag i saker längre fram i nästa år. En rejäl kniv på strupen som Jansson sätter på Parken. Ska bli kul o se vad det bli för folk i den nya styrelsen. VD lär inte få det lätt :)Han kanske slutar ändå tillslut.

  Go Jansson!

  Berndt Ynger
  2009-02-17 16:07:00

  Avskräckande !!!
  Total inkompetens från en ledning som inget förstår.Sätt ditt kompetenta människor i ledning av våra skattepengar. Sluta slösa och lek, ta ert ansvar och avgå

  Bength
  2009-02-17 15:49:00

 2. Patrik permalink
  2009/02/17 6:48 e m

  Ja, vad lockande för familjer att åka till Eskilstuna.
  Varför åka till Åre, Öland eller Gotland när man kan
  åka till oss i Eskilstuna.
  Varför åka till Cypern, Rhodos och Danmark ?

  Nu säger Jimmy Jansson att kommunen inte kan
  sälja nu för att marken är värd mer än vad hela
  Parken Zoo är just nu.
  Ska vi behålla PZ för att marken är värd så mycket ?
  Vad menar karl´n.

  //Patrik

 3. lenaalun permalink*
  2009/02/18 10:57 f m

  Tack, Patrik.

  Eskilstuna ligger nära Stockholm. Internationella konferenser skulle kunna förläggas Här. Till Åre åker barnfamiljer från hela Norrland och Norge året runt för att det är ett ett perfekt ställe för familjen att komma bort från vardagen några dagar. Hotellet sades 2007 vara Europas bästa. Barnen och jag träffade en kvinna från Australien som rest dit! Det är enormt livligt med aktiviteter av alla slag.

  Äventyrsbad med jätterolig vattenrutschbana och en stor Sauna World.
  Det är ständigt konferenser. Det finns en stor sal som Mix Megapol har.
  Bowlinghall och inomhusminigolf. Bar och restaurang och sällskapslobby. Lek Lab för barn. Man lämnar in dem för 50 kr så hittas det på roliga saker; ansiktsmålning, Sing Star schlagertävling etc. Uppskattat för föräldrar och barn. 😉 Då kan man ju passa på att blogga. 🙂

  I badavdelningen händer det att man samsas med skolklasser under terminerna. Det gjorde inte mig och mina barn något.

  Om folk åker till Åre för att åka skidor, bada och cykla på fjällen, men framförallt för att det är trevligt för hela familjen…. Så ska Eskilstuna kunna bli en dito med Parken Zoo, närheten till Stockholm, golfbanor, ridning, Stenby gård, Tuna Park och Eskilstunas kulturliv inne stan med Rademachersmedjorna och inte minst Sundbyholm o s v. Eskilstuna och Torshälla behöver bara marknadsföras och få en ny självbild som en turistattraktion.

  Jag hade inte åkt till Åre och Öland om det inte vore för hotellet. De är anslutna till den världsomspännande RCI-semesterklubben. Vi cyklar inte mellan fjälltopparna eller spelar golf. Vi vill komma bort och uppleva annat.

  Jimmy Jansson menar väl att Parken Zoo ska rivas (??) eller arrenderas ut då, kanske. Har faktiskt ingen aning. Skulderna strävar man efter att täcka innan försäljning. Sen kanske planen att sälja marken funkar. Jag är inte ett dugg insatt i sådana frågor. 🙂 Men jag litar på oppositionens plan.

 4. lenaalun permalink*
  2009/02/18 11:09 f m

  Webkommentarer från ekuriren.se

  Sluta att dalta….
  Det är ju anmärkningsvärt att de styrande blev så överraskade över resultatet som dom blev och att dom håller varandra om ryggen.
  Hade det vart ett vanligt förteag hade det blivit annat – men nu är det ju sossar.
  Byt ut hela styrelsen,se till att de blir betalningsansvariga för en del av skulden som de förorsakat.
  Hur länge ska vi tåla deras inkompetens ??
  Som det har skötts utan kontroll är det väl inte så konstigt eller ????
  Att sedan vi indirekt betalar för PZ beror ju på att det är ett kommunalt bolag
  Varför hålla varandra om ryggen som ni gör – kan ni inte vara man för vad ni gjort eller måste ni agera som vimsiga kärringar ????

  Niklas
  2009-02-18 07:28:00

  Anmärkningsvärt!
  Det är ju uppenbart att PZ-styrelsen inte levt upp till de ”styrdokument” och krav som kommunen tagit fram för de kommunägda bolagen, säsongen slutade i september och redan då måste det ju stått klart att resultatet för 2008 blir katastrofalt, styrelsearbetet leds av en socialdemokrat och ändå säger politikerna att de inget visste… Och ÄNDÅ håller Jimmy styrelsen ”om ryggen” och vill ha dem kvar. Partivänner…vad mer kan man säga?

  Arg skattebetalare
  2009-02-17 23:15:00

 5. lenaalun permalink*
  2009/02/19 2:02 e m

  ”Filosofen i Danmarks” webkommentar på ekuriren.se till ledaren 19 feb;

  Varför tar man inte en strukturdebatt ?
  Folkets Park och statsparken har varit samlingsställen för det gamla industrisamhället.

  Varför ?

  Jo, för då var behovet för ett samlingsställe för social samvaro, på en ekonomiskt lågt nivå för att pengarna var små, mycket stort.

  Mycket industrijobb var både skitigt, varmt och fysiskt påfrestande så behovet för att komma ut i det gröna var stort.

  Man hade en fast familjstruktur, där man tog vara på varandra i 3 generationer, minst.
  Kommunikationsmedlen var begränsade.
  Att använda telefon var så dyrt så det gjorde man endast när budskapen var särskilt viktiga.

  Man satt kring radion lördagkvällarna och lät sig underhålla av musik och tävlingar.
  Folkets Park, sedan omdöbt till Parken Zoo, liksom tisdagskvällarnas kvällskvitter i statsparken hade ett upphöjande underhållningsvärde.

  Samhällsstrukturen har förändrats radikalt och fortsätter sin förändringsprocess med en kontinuerlig stigande hastighet mot informationssamhället och bort från gamla strukturer.

  Arbetsmarknaden, Familjen, Kommunikationsmöjligheter, underhållningsbehov, samvaroformer ändras fortare än vi kan inställa oss på.

  Folkets Park eller Parken Zoo som den heter har alla synliga tecken på att tiden är förpassad, utvecklingen har sprungit ifrån den på alla led och vinklar.

  Det finns inte längre hemmagående husmödrar som tar sina barn med till Parken för att ”soppa” i fotbadet medan de själva sitter och stickar medan de snackar med andra husmödrar mens de övervakar de små.

  De unga har inte behov för att mötas till dans lördagkvällarna i Parken där flickorna sitter längs med väggarna och väntar på att bli uppbjudna.

  De äldre tycker inte att det är fint längre att gå ut och äta på restaurangen i Parken och betala skapligt för det.

  Jag tror inte ens att någon ung längre vet vem Fantomen var, men de ansvariga för Parken kan inte glömma honom.

  Tråkigare än att se på djur som gömmer sig i hålor eller i bästa fall, är så lata att dom inte orkar att flytta på sig. I bästa fall kan ett barn upptäcka att lejonet viftade med örat, när en fluga kom för nära.

  Den teknologiska utveckling har utspelat Parkens roll, liksom familj, ungdoms och barnutvecklingen har ändrats så behoven idag rättar sig åt helt andra håll och kraven går inte åt Parkens håll överhuvudtaget.

  All snack om synergieffekter, plusvärden synlighet i Sverige m.m. är i detta perspektiv, rena rama illusioner och stammar mera från motviljan till att se konsekvenserna i ögonen i ångest för att man måste reva de gamla seglen på skutan för att kunna hissa några nya.

  Man törs inte ens tala om det, så hellre sitta och bita naglar på 3: året i rad med underskott och hoppas på att en sällsynt dyrt inköpt groda kan vända utvecklingen.

  Det var som när två män möttes och den ena sa : Du, Anders vad tycker du om världssituationen ?
  Jag vet inte – jag har fått en fluga i ögat !!!

  En svensk i Danmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: