Skip to content

Att vilja bli en ikon

2009/01/21

 

Jag är övertygad om att Barack Obama står stabilt på stadig grund. Han kommer att kunna motsvara förväntningarna om den arketypiska Människosonen.  Han har burits fram av folket, och är född med rätt kön. Han utstrålar helighet och frid. Han har på sitt eget kreativa sätt mixat biblisk visdom med amerikansk traditionell kultur. Så har de bibliska profeterna alltid gjort. Mixat det gamla traditionella med något nytt som ligger i tiden. Målmedvetet har han strävat efter ett förverkligande av sin dröm. Min övertygelse är att vi alla har fötts med ett uppdrag att utföra. Om det så bara handlar om ytterst små saker i jämförelse med en post som statsledare.

Ett avsnitt i klassikern Kvinnor som slår följe med vargar av Clarissa Pinkola Estés har åter berört mig sedan studiekamraten Melinda Granberg (född 1977) i höstas alltför tidigt lämnade jordelivet. Jag är själv orolig för att tillhöra dessa kvinnor som tar knäcken på sig själva. Jag vet ännu inte varför Melinda dog och inget om något missbruk. Det enda jag vet är att jag var lite avundsjuk på hennes driv och ambitioner att kunna arbeta med jämställdhet trots vissa hälsoproblem. Estés skriver;

Janis Joplin gav sig in på att förverkliga även andras människors vilda önskningar. Hon började anta en sorts arketypisk närvaro som de andra inte vågade sig på för egen del. De hyllade hennes upproriskhet som om hon kunde befria dem genom att bli vild å deras vägnar.

Joplin gjorde ett sista försök att återanpassa sig innan hon slutligen fastnade i missbruket. Hon förenade sig med andra starka men sårade kvinnor som blev ett slags flygande schamaner för massorna. Alla förbrukade sina krafter och störtade ner mot marken. Frances Farmer, Billie Holiday, Anne SextonSylvia Plath, Sara Teasdale, Judy Garland, Bessie Smith, Edith Piaf och Frida Kahlo – det är vemodigt att så många av våra främsta förebilder som vilda och konstnärligt begåvade kvinnor slutade sina liv i förtid och under tragiska omständigheter.

En förvildad kvinna är inte stark nog att bära en åstundad arketyp för alla andra utan att själv knäckas. En förvildad kvinna befinner sig i en läkningsprocess. Vi ber inte en konvalescent att bära ett piano uppför trappan. En kvinna som är på väg tillbaka måste få tid att samla kraft.”

Därför är Försäkringskassans ökade kunskaper och insikter om utbrändhet lovande inför framtiden. Kraven på oss svenska kvinnor är orimliga. Det syns i sjukskrivningar och anamneser. Kvinnor som får bröstcancer i trettioårsåldern har börjat öka.

Själv väntar jag nu på ytterligare ett läkarbesök, provtagningar och en ny röntgen, då förra veckans undersökningar visade misstänkta fynd på ett återfall/spridning(?). Så jag tar det lugnt med bloggandet framöver.  Ska söka min inre frid. Den som jag ser att Obama har funnit. Allt börjar med den. Sök friden så kommer allt annat att ges dig, lär Jesus ha sagt.

Så här sa Obama igår, i sitt installationstal: ”

Vi är ännu en ung nation, men såsom Skriften säger är tiden inne att lägga barnsligheter åt sidan. Tiden är inne att på nytt bekräfta vår bestående anda, att göra kloka historiska val, att föra vidare den dyrbara gåva, den nobla tanke som gått i arv från generation till generation: det gudagivna löftet att alla är lika värda, att alla är fria och att alla förtjänar en möjlighet att till fullo fullfölja sin strävan efter lycka.”

lena alun

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Ann-Sofie Wågström permalink
  2009/01/21 9:57 e m

  Hej Lena!
  Det var tråkigt att läsa att du kanske inte är helt ok. Kämpa på, vi håller på dig!

  Kram
  Ann-Sofie & PeO

 2. lenaalun permalink*
  2009/01/21 10:21 e m

  Tack! Kram!

 3. 2009/01/23 10:58 e m

  Hej Lena!

  Ber om det högsta bästa för dig!

  Kram Bo

Trackbacks

 1. Friskhetskalendern: Lucka 1 « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: