Skip to content

Bekämpa den globala fattigdomen

2009/01/02

En bekämpad global fattigdom är ett bra mål att sikta mot.

”Vi, och alla andra rika länder, har ett ansvar. Sverige har under sitt ordförandeskap i EU dessutom extra stora möjligheter att sätta de fattigaste i fokus. Låt det bli vårt nyårslöfte!” Klokskapen skriver  tre debattörer på Dagens Debatt i Eskilstuna-Kuriren.

Hur vi som nation ska ställa in det siktet återstår att se. I Dagen skriver Birger Schlaug nämligen;  ”Vi är också på väg att reducera oss själva till ekonomiska varelser. Men vi är större än så: vi är biologiska, sociala, kulturella och, om ni så vill, andliga varelser.”

Vilka partier strävar mest åt rättvisan och solidariteten? Ann-Charlotte Marteus resonerar sig till ett sörmländskt koncept;  ”Inte konstigt  att [s] partiets vänsterflygel vill ha med Ohly i vänsteralliansen. De anar att Mona Sahlin är på vift ut på miljöpartiets socialliberala mittenmarker. Dit vill hon uppenbarligen. Och om folkpartiets vänsterflygel stärktes skulle ett fp-s-mp-samarbete inte vara en omöjlighet.” 

 När partiledarna definierar solidaritet ger Ann-Charlotte Marteus ett IG till folkpartiets Jan Björklund;  ” Jag  kan inte tiga: Det blir IG, Jan. En liberal borde kunna skriva en uppsats om varje begrepp. Lätt. Det här ser mest ut som snabbgooglade klichéer. Och utbildningsministern begår en dödssynd: man får ju inte definiera ett ord (solidaritet) genom att säga att det inte är sin motsats [egoism]. Jan, Jan…!”

Klart lysande stjärnor när det gäller framtidsvisionen om en bekämpad global fattigdom är ;  ”Maria Wetterstrand: Att anpassa vår livsstil efter hur den påverkar andra människor och miljön. Både här och nu men också för framtida generationer och i andra länder.  Lars  Ohly: Solidaritet innebär att vi ställer upp för varandra. I vetskap om att jag kan behöva hjälp nästa gång betalar jag gärna skatt så att sjuka och arbetslösa få bra villkor i dag. Internationell solidaritet innebär att vi i den rika världen slutar exploatera människor och naturresurser i fattiga länder.”

Som tur är finns stora stjärnor även i folkpartiet. Vår Liberala Kvinna  Birgitta Ohlsson bland andra, t  ex  Agneta Berliner och Camilla Lindberg. Ulla-Karin Skoghag är ordförande i Liberala Kvinnor, Sörmland och gjorde tydligen s i Nyköping besvikna. Skoghag är dock ett annat exempel på de solidariska stjärnorna i folkpartiet.

Uppdatering 090106: Jag såg Tällberg Forum 2008 i Kunskapskanalen igårkväll. Det gav mig gott mod om att många välutbildade, moraliska världsmedborgare redan har tagit ett stort ansvar. Det talades om Global Arrangement. Stora, vackra saker sker. Bl a i Dalarnas sköna Tällberg. Miljöminister Andreas Carlgren deltog. Gud välsigne dessa goda människor! 

lena alun

4 kommentarer leave one →
 1. 2009/01/02 10:09 e m

  Hej!
  för att bekämpa global fattigdom krävs lite mer nytänkande. Att dutta ut lite allmosor till utbildning och annat är i och för sig bra. Men så länge man inte tar tag i de stora frågorna som EUs subventioner och skyddstullar, så är det svårt att hävda att man tar den globala fattigdomen på allvar. Släpp in de utvecklande länderna på en global gemensam marknad och det skulle leda till att ge förutsättningar för många människor i många länder att utveckla sin ekonomi.

 2. lenaalun permalink*
  2009/01/03 10:08 f m

  Hej David,

  Du tänker rätt.

  Lena

 3. Camilla permalink
  2009/01/03 10:57 e m

  Javisst är det globaliseringen som kommer ändra den ekonomiska världskartan. Men jag har farhågor om hur framtiden ser ut för oss som arbetar i väst. Om vi konkurrerar med fruktansvärda arbetsmiljöer och låga löner (betalda i lågt värderade valutor), har vi väl ett problem? Jag är väldigt intresserad av att se hur väst ska hantera den hårdnande konkurrensen, som ju skulle kunna bidra till en minskad fattigdom. Är det inte så att vi inom EU subventionerar t.ex. våra bönder? Den lågkonjunktur som nu följer kommer än starkare driva på globaliseringsprocessen och jag räds hur vi i rika delen av världen kommer stänga igen den reala möjligheten till rättvisa. Och istället ägna oss åt välgörenhet. Se på regeringen; ”vi ger bistånd till miljö&ekonomi i fattigare länder, men jag vill att ni väljer att köpa SVENSKA varor hädanefter.”

 4. lenaalun permalink*
  2009/01/04 9:16 f m

  Hej Camilla och David!

  Jag är dessvärre bara en gymnasieekonom med en lång tid som hårt arbetande banktjänsteman.

  Jag har inte civilekonomens eller företagsekonomens eller vad de nu kan ha för examen…

  Jag är teolog och genusvetare och tänker bara humant, idealistiskt och andligt.

  Hur vi skapar en ekonomisk framkomlig väg får en ekonom
  förklara.

  Nu måste de rika avstå och dela med sig. Jag tycker det är tufft och fantastiskt att Anders Borg pressar min tidigare arbetsgivare. Lönenivåerna är alldeles orimliga. Särskilt med tanke på hur bankpersonalen exploaterades (/exploateras?).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: