Skip to content

Om pionjären Selma Lagerlöf

2008/12/23

Eftersom jag är aktiv i folkpartiets kvinnoförbund Liberala Kvinnor kommer jag att högtidligt sitta framför tv´n när svt drama erbjuder oss Selma på annandagen kl 21.00.

 

Elisabeth Tamm i Fogelstad, Julita grundade en kvinnlig medborgarskola, när hon  blev invald till riksdagen år 1921. Den  liberala feminismen har sina rötter i 1700-talets Strobritannien och USA.I Sverige fördes en liberal kamp av  Elisabeth Tamm  fl och Selma Lagerlöf fanns med som en förgrundsgestalt.

 

På annandagen kan vi njuta av ett stycke svt-producerat drama. Vi får uppleva nobelpristagaren Selma Lagerlöf ge uttryck för sin homosexuella kärlek, som har kunnat härledas ur brevväxlingar. Helena Bergström talar om (gomorron 22/12 kl 7.50)  rollfiguren i morgonssoffan. 

 

 

Kvinnorna i Fogelstad förtjänar att kommas ihåg. De var liberaler men partiöverskridande. De var kvinnor på gränsen till genombrott. Viktiga, duktiga, präktiga pionjärer som också var roliga och personliga. Idag tillhör de inte det allmänna medvetandet, men de finns i betong i Östermalmstorgs T-banestation.

 

I de två avsnitten om Selma får vi inte se något om Fogelstadkvinnorna, eftersom skolan  grundades 1921 och avsnitten om Selma utspelar sig år 1895 och 1909.

 

Det intressanta är att hon fick nobelpriset innan kvinnor ens hade rösträtt. Hon blev också invald i akademin.

 

På den kvinnliga medborgarskolan skolades kvinnor till medborgare. De var pionjärer som opinionsbildare.En delförklaring till att de har glömts bort är att de blev gamla och hade gjort sitt helt enkelt. De var också för uppstudsiga för partilinjen. De spretade som solfjädrar. De gick arm i arm med socialdemokratin i socialpolitiken. De satt i knäet på kommunisterna ibland. De var liberaler som tog ställning i moraliska frågor. 

 

Dessa kvinnor var för sjövilda för folkpartiet. Socialdemokraterna hade Alva Myrdal.

Man behövde inte en spretig solfjäder i Fogelstad. De var också djupt religiösa och tog sina kristna liv på djupt allvar.

 

Därför är de bortglömda. Men det är intressanta skäl för att komma ihåg dem. Ada Nillsson var fullblodsaktivisten som startade Liberala kvinnor, Radikala gruppen och tidningen Tidevarvet.

 

Elisabeth Tamm hade pengarna, blicken, lidelsen och kontakterna. År 1921 kan Sverige börja kallas en demokrati. Då klubbades den kvinnliga rösträtten igenom som en självklarhet. Det var dags för något annat och kvinnorörelsen, arbetarrörelsen och demokratirörelsen släpptes in.

.

Det var då Elisabeth Tamm samalade sina väninnor till ett möte och startade en skola fristående från partier, religion och staten.

 

Hon var en radikal herrgårdsfröken som lade 60 miljoner på kvinnors rättigheter och möjligheter under detta folkbildningsexperiment. De riktade sig till alla samhällsklasser med olika bakgrunder. Det var högt i tak och fri debatt i enlighet med den liberala principen.

 

Moa Martinsson hade aldrig kommit loss utan pushen i Fogelstad.”Nya skikt av min hjärna togs i bruk.”. Mötet med den andre gav  bildning. Det är medborgarskapets kärna; åsikter, erfarenheter och insikter. ”Berätta så att våra hjärtan vidgas!”, var ledorden.

 

”Jag kom till Fogelsta som ingenting och cyklade därifrån som en människa.”, sa Moa Martinsson.

 

Tv-dramat på annandagen ger oss en ny bild av Selma Lagerlöf. Minns då att vi har många bortglömda kvinnor som var pionjärer och höll till här i den sörmländska myllan.

 

Uppdatering: I Eskilstun-Kuriren ger många uttryck för en besvikelse över den konstnärliga produktionen om Selma Lagerlöfs kärleksliv. Jag tyckte  om svt-dramat. När jag senare såg  K Special om Selma Lagerlöf ser man dock att Helena Bergström inte kunde göra henne rättvisa. Det var nog ialla fall en rättvis skildring av hennes problem med sin samtid. Intressant. Hon inspirerade sedan andra kvinnor.

 

lena alun

 

(Berättat av författaren Ulrika Knutson på landsmötet i maj- 08)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: