Hoppa till innehåll

Psykologiskt våld

2008/11/22

susanna339

År 2005 finner beteende-och genusvetaren Melinda Granberg  (född 1977 – död okt 2008) att definitionen av psykologiskt våld är olöst. Hon utarbetade en egen definition utifrån tidigare forskning, makt- och kontrollcirkeln samt lagen om grov kvinnofridskränkning. Definitionen lyder:

”Alla icke fysiska handlingar och verbala kränkningar som kan skada eller kränka en individs självkänsla och påverkar dennes uppfattning om sig själv eller sin omgivning negativt samt har en negativ inverkan eller inskränkning på individens livskvalitet och fysiska/psykosociala hälsa. Också handlingar som inskränker en individs frihet och tanke- och handlingsutrymme inkluderas i definitionen psykologiskt våld till exempel hot, skuldbeläggande, isolering eller kontroll hindra en individ att arbeta, träffa vänner och familj, utöva fritidsintressen etc i den uträckning individen önskar eller genom ekonomiska sanktioner hindra sådan verksamhet.”

Forskningen talar sitt tydliga språk. Konsekvenserna för och effekten på de utsatta kan ge mer långvariga och ihållande effekter än fysiskt våld. Ett speciellt syndrom har upptäckts; Posttraumatic Relationsship Syndrome. Syndromet liknar det som drabbar många män som deltagit i krig. Det psykologiska våldet orsakar en ökad stabilitet i relationen vilket gör det svårare att lämna den destruktiva relationen. På lekmannanivå är ju ett stort frågetecken gällande våld mot kvinnor varför hon inte lämnar den våldsamma mannen utan finner sig i den kränkande behandlingen.

Forskningsresultat visar negativa hälsoeffekter som kvarstår länge; kvinnor som inte längre levde i den våldsamma relationen sedan i genomsnitt nio år uppvisade en 43,6 procentlig mild till svår posttraumatisk stress. 70% hade sömnproblem. Syndromen av det psykologiska våldet är ett allvarligt fenomen med allvarliga konsekvenser som kan leda till ett allvarligt sjukdomstillstånd.

I Sörmland saknar vi egentlig landstingsvård i form av en klinik med kompetens för att ta emot våldsutsatta kvinnor. Vi har smärtmottagningen som är nedläggningshotad, men vi behöver betydligt bättre vård än så för att minska kostnaderna som mäns våld mot kvinnor genererar. Därför är det djupt, djupt olyckligt att planerna på den kvinnoklinik som tog form redan år 2000 är nedlagda. Jag var en vårdkrävande patient i samband med min dotters födelse och fick god inblick i kvinnosjukvården. Sedan dess har jag en tjock, tjock journal, och hade behövt vara berättigad att få vård av Karolinska sjukhuset.  Jag sympatiserar helt med insändaren idag i E-K;  

 

Låt ny kvinnoklinik sätta MSE på kartan

Vi vill börja med att tacka alla som har engagerat sig i vår nya kvinnoklinik, både allmänheten och oppositionen. Projektgruppen på kvinnokliniken har arbetat med den samlade kvinnokliniken i snart två års tid. Vi har tänt mycket hopp och glädje i detta projekt. En dröm att kunna arbeta på ett helt nytt sätt där vi kan erbjuda kvinnor i vårt län den bästa tänkbara och tillgängliga vården. Med rätta lokaler kan vi arbeta på ett mer effektivare sätt som ger patientsäkerhet, rätt kompetens och trygghet. I dag kan detta inte uppfyllas fullt ut på grund av spridda lokaler.
Dagens lokaler är ej ändamålsenliga för modern kvinnosjukvård. Vi skulle kunna bedriva vår verksamhet i dessa lokaler om vi visste att vi om några år hade vår nya klinik. Om projektet läggs ner måste vi rusta våra befintliga lokaler och arbetet måste omorganiseras. Vad kostar detta? Projektet har under två års tid kostat enorma summor för kliniken, projektanställda, konsulter, arkitekt m m. Vi har kommit så långt så att det är dags att sätta spaden i marken. Tyvärr är det nu upp till våra sittande politiker att ta ställning till vår framtid och Eskilstunas framtid när det gäller kvinnosjukvård. Sätt Eskilstuna på kartan även för en modern och lockande kvinnoklinik inte bara för alla våra vackra rondeller!

Projektgruppen
samlad kvinnoklinik
och dess personal
 
 
 
Kvinnorörelsen i t ex Liberala Kvinnor och Feministiskt Initiativ har mäns våld mot kvinnor som en framträdande programpunkt. När ska regeringen se att tillväxten och arbetslinjen fordrar en genomlysning av denna kvinnofråga?

 

Jämställda löner i all ära. Men kvinnor måste också ha en arbetsförmåga. Nu är det Miljöpartiet ensamt som på allvar debatterar frågan i media. Det är viktigt att ha även barnens hälsa i åtanke. Barn som bevittnar våldet är också brottsoffer. De internaliserar våldet och behöver i sin tur psykosocial behandling. 

lena alun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer leave one →
 1. Fredrik F. permalink
  2008/11/22 2:17 e m

  En bra och tänkvärd artikel.

  Tack Lena för att du finns.

 2. lenaalun permalink*
  2008/11/22 2:45 e m

  Upptäckte att min mobil varit ljudlös sen i går kväll när jag lade mig, just nu. Min skyddsängel visste kanske att du skulle gå igång inatt? Nej, jag var hemma. Karin och jag lagade mat och hade mysigt framför Idol. Jag somnade gott framför tv´n och sov läkande sömn. ”Bordelllampan” glömde jag släcka. 🙂

  Kul att du fick något till livs av artikeln!

 3. Fredrik F. permalink
  2008/11/22 6:51 e m

  Har du slutat messa ?

Trackbacks

 1. Psykologiskt våld del 2 « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: