Skip to content

Finanskrisens möjligheter

2008/10/15

 

Den atenska tanken var att människan skulle undvika överdrifter och eftersträva måttfullhet.

”Vi har en del att lära från atenarna om vikten att balanseras inifrån av oskrivna lagar, av dygder som osjälviskhet, solidaritet och barmhärtighet. Och på areopagen i Aten, med ansiktet mot Europa, presenterade aposteln Paulus den kristna läran. Den säger bland annat; det vi vill att andra ska göra mot oss, det ska vi göra mot dem. Är inte detta rentav den ultimata balanspunkten, den goda vägen till det goda samhället?”

Detta skriver journalisten och författaren Birger Thuresson i Dagens ledare den 10 oktober. Jag tycker att den politiska oppositonen med Mona Sahlin i spetsen nu gör ett bra arbete med att påminna om solidariteten och rättvisan som den bärande grunden för vårt svenska samhälle.

Thureson skriver om det svenska ersättningssytemet som  ett  sätt för allt fler att försörja sig och inte att fördela resurser till de mest behövande. Skatteflykt å andra sidan som kostar enorma belopp. Girighet, en avtrubbad känsla för måttfullhet och en sönderrostad solidaritet ligger bakom.

”När nu alliansregeringen försöker korrigera kursen och i arbetslinjens namn lägga större krav på medborgaren riskerar vi att hamna i det andra diket, så att de som verkligen behöver samhällets stöd inte får det. Så får det inte vara. ” Detta skriver, så sant, Birger Thureson.

I ”Aktuellts” nyhetssändning (12-13 min in i programmet) igår kunde vi se att endast 45 % av alliansväljarna trodde på en valseger 2010.  Medan 84% av oppositionsväljarna tror på en valseger. Vakna upp nu regeringen!

I tidningen Dagens ledare (se ovan) skriver Thureson att det i Aten fanns en balans mellan personligt ansvar och frihet. På dagens börsmarknader har friheten inte balanserats av ansvaret för vårt gemensamma bästa. Girigheten har fått härja fritt och kraschande finansmarknader och lågkonjuknktur blir resultatet. Är det dags att lära sig läxan nu , kanske?

Läs gärna i Uppenbarelseboken i Bibeln. Kanske främst kapitel 13-21. Det kan ge en viss hjälp att tolka tidens skeenden. Jag tar Bibeln med en nypa salt. Dock finns mycken vishet som ger mitt liv en tolkningsram vars motstycke jag inte har funnit någon annanstans.

lena alun

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: