Skip to content

Min senaste debattartikel i Eskilstuna-Kuriren

2008/09/26

Den 19 dec (tror jag) 2006 fick jag följande debattartikel nedbantad och publicerad i Eskilstuna-Kuriren. Här kommer den ocensurerade råvaran. Jämför den med vänsterpartiets insändare och envisa opinionsiffror som bör leda till eftertankar hos alliansregeringen.

Har folkpartiet blivit gisslan i alliansregeringen? Det valde E-K att sätta som rubrik.

 Häromveckan hölls en konferens om Anders Miltons psykiatribetänkande där många goda föresatser lades fram. Socialminister Göran Hägglund menade att orsakerna till att bristerna i psykiatrisjukvården blev en blind fläck har sin grund i att vi skambelägger psykisk sjukdom. Om de 500 miljoner kr extra som anslagits under ett par år framöver ska göra nytta behöver vi göra upp med tabun kring psykisk ohälsa, menade han.

 

Vem som helst av oss kan stå i kö att drabbas, upprepade Hägglund. Norges statsminister togs som ett exempel. På grund av en svår depression tog han timeout, sökte ensamheten och möjligheten att få umgås med familj och vänner.  Sedan kunde han kliva fram starkare än tidigare.

 

Människor med psykisk ohälsa lever ofta i utanförskap. Milton frågar sig hur samhället ska kunna vidgas? Hur ska de kunna få arbeten som leder till att de får bli sedda och hörda? En tydlig och mycket oroväckande trend syns även bland barn och ungdomar. Den psykiska ohälsan bland dessa har ökat med 30 % på 20 år. Trycket på de unga att vara perfekta och fullkomliga är stort. Många drabbas av mobbningens tyranni och vuxenvärlden sviker. Detta är också en erfarenhet som delas av många långtidsarbetslösa.

 

De nationella målsättningar på 700 sidor som producerats av Anders Milton i spetsen rimmar nu illa med den nya regeringspolitiken som tar avstamp i att en massa lata och arbetsskygga svenskar nu med sänkt a-kassa ska motiveras till att arbeta. Frågan inställer sig om den ena handen vet vad den andra gör? Har Hägglund hunnit dela med sig av sina insikter kring den utbredda psykiska ohälsan i vårt samhälle till Littorin och Borg? Att en psykisk ohälsa kan ligga bakom arbetslösheten? Vem av er känner en tillfredsställd arbetslös som lever gott på sin a-kassa? Jag har aldrig mött någon som inte skulle vilja arbeta om hon hade haft en möjlighet till ett arbete samt en tillräcklig hälsa. Visst leder en långvarig arbetslöshet lätt till psykisk ohälsa. Det är en fråga om hönan eller ägget kom först. Ett halvår utan en känsla av att behövas kan göra vem som helst nedstämd och t o m leda till självmordstankar. Det är dem bland andra svaga grupper på arbetsmarknaden som nu på något mirakulöst sätt förväntas skaffa sig arbeten.

 

Vi har i förra veckan kunnat läsa i E-Kuriren om ensamstående, lågavlönade mammor som knappt kan leva på sin lön. Hur går det då för en arbetslös, ensamstående mamma som efter årsskiftet får 65 % av sin lön? Det går inte alls. Råkar man dessutom ha en nog så gammal bil, utan egentligt värde, får man inget försörjningsstöd. Än mindre om man äger sin bostad, vilket ändå oftast ger en lägre boendekostnad än en hyreslägenhet. Dörren till den s k välfärdstryggheten var stängd redan med ett socialdemokratiskt regeringsinnehav. När de föreslagna ersättningsnivåerna för arbetslösa och de arbetslösa som är sjukskrivna efter årsskiftet eventuellt träder i kraft kommer ett verkligt systemskifte att ske, som jag som socialliberal kommer att skämmas över.

 

Jag känner att det är dags att göra min röst hörd. Det kan väl aldrig bli tal om förnyat förtroende för alliansregeringen om inte de eller tillräckligt många riksdagsledamöter besinnar sig innan riksdagsbeslutet på onsdag? Inser de inte vilket dråpslag den nu anslagna politiken slår mot t ex lågavlönade ensamstående mödrar och fäder, människor med ohälsa eller av annat etniskt ursprung? 

 

I valduellen i TV mellan Reinfeldt och Persson frågade vår nuvarande statsminister:

Hur kommer det sig att så många föräldrar med hemmavarande barn är förtidspensionerade?  Vilka mekanismer i samhället slår ut dem? Det är otur för framförallt lågavlönade arbetslösa och för den borgerliga alliansen i stort att statsministern har glömt sin frågeställning nu inför a-kassesänkningarna. Här har däremot folkpartiet möjligheten att plocka poäng genom att värna t ex jämställdheten, de arbetslösa och dem som lider av psykisk ohälsa. Har folkpartiet blivit gisslan i alliansregeringen? Folkpartiet gick till val på en jobbskapande politik i allians med borgerligheten. Men tanken kan väl inte ha varit att de mest ekonomiskt svaga grupperna skulle få offra mest? Jag föreställde mig insatser som effektiv rehabilitering, hjälp med att våga starta egna företag och en lika trygg socialförsäkring för egna företagare. Kort sagt: Stöd och uppmuntran till en återfunnen arbetsglädje och att ta tillbaka makten över sin egen framtid.

 

Vårt politiska system är allvarligt problematiskt om inte den socialliberala folkpartistiska rösten kan få göra sig hörd och påverka moderaternas a-kassesänkningar. Dessa kommer att leda till en nyfattigdom av aldrig skådat slag för i synnerhet min generation. Vilken är densamma som de moderater som nu har makten och allvarligt förbiser konsekvenserna. A-kassedemonstrationerna är fullt befogade. Jag hoppades att en borgerlig regering skulle finna en annan lösning på arbetslösheten än att fullständigt slå undan benen på de mest ekonomiskt svaga grupperna. Kvinnolönerna är satta för över femtio år sedan, efter andra världskriget, för att de då kompletterades med en mans lön, vilken däremot anpassades till ett försörjningsansvar. Det är skandal av jämställdhetsskäl att kvinnolöner än idag inte är korrigerade. Ännu värre är dock att konsekvenserna av sänkningen av a-kassan och sjukpenningen för lågavlönade kvinnor och män verkar vara helt osynliggjord i vår moderatledda regering. Det finns faktiskt inget utrymme alls för sänkningar i många fall. Det är dags att avliva myten om att arbetslösa och sjuka skulle vara lata. Att sänka a-kassenivåerna är ett solklart exempel på devisen ”fort men fel”.

 

 

Lena Alun

Ledamot i landstingsfullmäktige (fp)

 

Är jag inte en bra spåkärring?

lena alun

 

 

 

 

 

 

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. (s) forever permalink
  2008/09/26 8:14 f m

  Hej Lena !

  Vanligt att debattartiklar bantas ner på de flesta tidningar.

  Det som är oroväckande med EK är att Voronov envåldigt
  bantar bort den viktiga poängen ofta vilket gör att debatt-
  artikeln mister sitt värde.

  (s) forever

  Ps. EK är även duktiga på att cencurera inlägg/kommentarer.

 2. lenaalun permalink*
  2008/09/26 12:22 e m

  Hej,

  Jo, jag kände mig faktiskt varsamt och kärleksfullt behandlad när
  Alex Voronov förkortade debattartikeln. Jag tyckte den på sitt sätt faktiskt blev bättre. Det kändes bara bra då.

  Nu känns det härligt att kunna publicera den ocensurerad på bloggen.
  Visst går det att se att min kvinnokamp samt viss regeringskritik klipptes bort. Det är ju den makten och friheten en publicist har. Därför är det ju fantastiskt att vi som bloggare kan sjunga ut i all vår prakt numera.

  Halleluja! Det är jag mycket tacksam för.

  Lena
  Socialliberal forever

 3. 2010/08/23 8:54 f m

  Har NÅGOT av de befintliga riksdagspartierna ett KärleksDepartement med i sina formulerade agendor = partiprogram – eller ens som en tänkvärt lovvärd idé ❓

Trackbacks

 1. Pensionärer på offensiven « lena alun
 2. Viktigaste valfrågan för kvinnor « lena alun
 3. Alex Voronov har gjort en imponerande analys « Hjärta för Eskilstuna Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: