Skip to content

Kvinnan som en handelsvara

2008/09/26

När det visade sig att det bokade resmålet Patong på Phuket i Thailand är en av världens mest intensiva sexindustrier, såg jag det som ganska logiskt. Det fanns säkert en högre mening med det. Jag har satsat på en utbildning till genusvetare. Dessutom var jag understimulerad och tyckte det skulle bli intressant att ta på forskarögonen. Både arbete och semesterliv väntade mig alltså.

Jag blev faktiskt chockerad på plats. Det rörde om mycket inom mig. Inom mig pågick en grundlig  bearbetning av kvinnorolllen. Prostitutionen skedde så öppet och var så utbredd att på en restaurang kunde det sitta minst lika många sexköpare som det fanns övriga gäster.

Det har helt enkelt blivit så att svenska män åker ner och köper sig en sällskapsdam för semesterveckorna. Relationen byggs upp och jag som är en iakttagare  följde förloppen med spänning. Det finns hur mycket som helst att säga om detta. Jag har bevarat erfarenheterna på en lagerhylla i mitt medvetande, och glömt bort dem.

Det var Susanna Birgerssons Signerat som väckte mitt forskningsprojekt till liv. Just följande ord är så klockrena och appellerar rakt in i min emotionella erfarenhet av att vistas mitt i en sexindustri i 14 dagar.  SB skriver: ” Och om hälften av befolkningen är potentiella handelsvaror, måste detta med nödvändighet vara något som skadar ett lands samtliga kvinnor. ”

Det skadar inte bara samtliga kvinnor. Det har stora återverkningar på den thailändska mannen. Jag fickfaktiskt inget grepp om honom. Mer än att det faderliga draget lyste med sin frånvaro. Precis som kvinnorna är eviga flickor är männen eviga pojkar. Som svensk och jämställd  kände jag mig verkligen unik. Som en demonstration för den thailändska kvinnan att så här kan också en kvinna vara.

Men utbytet var ömsesidigt. Den thailändska kvinnan har som sagt flickan levande inom sig.  Den öppenhet, värme och kärlek som de visar var en väckarklocka för mig. Sådana här är vi kvinnor om vi tillåts vara det. Sorgligt nog socialiseras flickan bort tidigt i vårt västerländska samhälle. Jag vill påstå att min dotter som blir 8 år och hennes kompisar redan har socialiserats in i någon roll i skolmiljön och jag kan absolut inte sätta ord på det. Det är något kulturellt betingat. Det hände mig och jag sett det hända med flickor jag känt genom åren. I den thailändska kulturen kan flickan hållas levande inom en kvinna  allteftersom hon växer upp. Varför är det så svårt i Sverige, Europa , västerlandet?

Svaret är inte att den thailändska fadern skulle vara bättre.  Nej, det handlar om en kollektiv gemenskap mellan kvinorna. Ett systerskap, en gemenskap och närande relationer mellan det kvinnliga könet. Det fick jag med mig hem. En upplevelse av djup närhet mellan kvnnor. Det har vi inte här på samma sätt. För vi internaliserar ett manligt förhållningssätt vid så unga år och i vår kultur föredrar en kvinna en mans sällkap framför en kvinnas. Detsamma gäller män. De föredrar en annan mans sällskap framför en kvinnas. Det har genusforskning visat.

Nu har jag satt ord på omvälvande upplevelser i Österlandet. Thailand är det första utomeuropeiska land förutom USA som jag har varit i. Det var en helt annan värld. Det var intressant. Om jag innan kände att jag var trött på att leva, kunde jag inte säga det längre. För livet var så helt annorlunda där.  Jordelivet var helt annorlunda, och det kan naturligtvis bero på att det var en buddhistisk kultur. Jag tror att jag uppskattade deras religiösa traditioner och attityder väldigt mycket.

Återkommer om de prostituerade thailändska kvinnorna senare. Det gör helt enkelt för ont att ens försöka berätta om hur de har det. Vi träffade och kom en ung 20-årig flicka in på livet. Kanske hoppades hon på vi skulle vilja bli kunder. Jag vet inte varför hon valde att tala med oss i någon timme på en av dessa barer där kvinnorna söker sin sexköpare.

Jag kan verkligen bekräfta att när ett lands kvinnor ses som handelsvaror skadar det faktiskt hela landets befolkning.  Inte bara landets alla kvinnor. Eftersom jag led så mycket med kvinnorna bär jag naturligtvis själv en likartad erfarenhet. Utan att ha prostituerat mig i egentlig mening. Det finns ju åsikter om att äktenskapet är en ordnad form av prostitution. Kanske inte alltid?

lena alun

Annonser
17 kommentarer leave one →
 1. 2008/09/27 11:05 f m

  Hej Lena.

  Tänkvärd artikel. När jag själv åkte till Thailand bad jag om ett hotell så långt bort ifrån prostitutionen som möjligt. Jag ville inte se eländet på min semester, svenska män och andra västerlänningar som utnyttjar fattiga unga kvinnor, nej tack det ville jag inte se, inte då, jag behövde komma bort och vila.

  Äktenskapet är ingen ordnad form för prostitution. Att det finns folk som överhuvudtaget tycker så det visste jag inte.

  MVH Margit

 2. Mr Big permalink
  2008/09/27 11:19 f m

  Lena och Margit !

  Ni har inte förstått att den thailändska kvinnan utnyttjar
  den västerlänske mannens hopp om äkta kärlek.

  Allt för att få pengar. För att överleva.

  Ni kan ju få fortsätta leva i er kristna feminismtro
  om att alla kvinnor i världen utnyttjas.
  Så är icke fallet !!!

  Mr Big

 3. lenaalun permalink*
  2008/09/27 8:03 e m

  Idag har jag varit på konstutställningen ”Maria”- En dröm om kvinnan
  på Historiska muséet i Stockholm. Fantastisk. Jag är så glad att den har kunnat komma till stånd. Precis som jag kände att jag måste se filmen ”Sex and the City” på en gång, kände jag att Maria-utställningen måste jag uppleva ju förr desto bättre. Båda har verkligen fått mig ur inkörda hjulspår. Kultur är ovärderligt!!! Margit, jag vill gå på kulturdebatten i Multeum på tisdag!

  Maria- bilden är väldigt mycket ”männens dröm om äkta kärlek”, som Mr Big, uttrycker det. Jag vet genom gruppsamtal att män ständigt drömmer om kvinnan som ska ge dem den där förlösande kärleken. Ja, det förvånar ming inte att de i Thailand sexköpande svenska männen (som utan undantag verkar för nördiga för att kunna träffa en jämställd normal kvinna här hemma) som ett sista halmstrå hoppas på en permanent relation med den de köper tid med. Det var ett helomvänt perspektiv, må jag säga.

  Det går ändå inte att komma ifrån att kvinnorna utnyttjas till sexuella tjänster. Även om förvånansvärt många verkar ha en professionell yrkesstolthet, och gör arbetet med klass. För visst är de många av männen som förvandlas av den thailändska kvinnans förmåga att slösa den kärlek på sina kunder som de så väl behöver. Det är vackert att se. Ändå är det en ofattbar tragik under ytan som kvinnorna tvingas förneka för att överleva. Männen har en föraktfull attityd mot dem och den skadar
  kvinnan på sikt.

  Priset är högt. Den som har sålt sex alltför länge tappar sin attraktionskraft, drogar ned sig för att stå ut och drabbas av psykiskt ohälsa.

  Jag bar med mig upplevelserna när jag kom hem och råkade möta en gammal man i 85-årsådern med hund på Djurgården som jag talade med detta om. Han berättade att han köpt sex ständigt när han var yngre trots att han var gift. Det kallades kroppsvård och kvinnor tog emot i sina hem.

  Detta är alltså vanligt förekommande även i Sverige. Men här sker inget öppet. Den västerländske mannens hopp om äkta kärlek, kallar Mr Big det. Ja, det finns kommunikationsproblem mellan könen uppenbarligen.

 4. lenaalun permalink*
  2008/09/28 6:12 f m

  Hej Margit!

  Det går att se äktenskapet som ett arbetskontrakt, vilket möjliggör mäns exploatering av sina hustrurs arbetskraft (moderskapet och hushållsarbetet). Förutom den ekonomiska makt det ger männen
  över kvinnorna, ger det henne dessutom en sämre postion på arbetsmarknaden. Äktenskapet blir alltjämt den bästa ekonomiska utvägen för kvinnan.

  Socialistisk radikalfeminism framhåller att sexualitet och fortplantning hänger samman med ekonomi och politik. Den heterosexuella patriarkala kulturen uttrycks tydligast i pornografin. Sex förknippas med manlig dominans och kvinnlig underkastelse. Mäns sexuella behov är det viktiga och det sexuella våldet mot kvinnan accepteras. Existensen av prostitution kan vara en symbol för mäns makt över sexualiteten.

  Prostitutionen är ett uttryck för en patriarkal sexuell ordning. Ordningen
  legitimerar prostitutionens existens och innebär ett offentligt erkännande av att män som grupp har rätt till kvinnors sexualitet.

  Kriminaliseringen av sexköp är resultatet av att den feminsitiska analysen av prostitutionen vann allmänt gehör.

  Exporten av vår sexköpslag är en av Liberala Kvinnors främsta politiska frågor.

 5. 2008/09/28 9:17 f m

  Hej Lena.

  Du får nog skilja på prostitution och äktenskap, något annat är inte seriöst, tycker jag. Äktenskap som arbetskontrakt!? Vilken tid lever de som säger så i?

  MVH Margit

 6. 2008/09/28 9:19 f m

  Hej Lena.

  Jag har varit gift i många år, har aldrig känt mig exploaterad.

  MVH Margit

 7. lenaalun permalink*
  2008/09/28 12:24 e m

  Hej Margit!

  I boken ”Feminism” av Lena Gemzöe utvecklas dessa tankegångar.
  Boken höjs till skyarna av Göteborgs-Posten, LO-tidningen, Aftonbladet och Västerbottens-Kuriren. Hon fick ett program med Fredrik Lindström i våras i Kunskapskanalen i ” Vad är en människa”- serien.
  Hon redogör för feministiskt tänkande i kursliteraturens form. Vad hon själv anser om äktenskapet, vet jag inte.

  Kommer från en gudstjänst där en fantastisk pastor/kvinna, 70 år, predikade och gav mig så mycket. Hon ville bland mycket annat att vi ska be för äktenskapet som institition. Hon anser att äktenskpet är det vackraste vi har. Jag delar hennes tankegångar kring detta. I mitt blogginlägg ”kvinnans plats i hemmet” ger jag uttryck för min syn på parrelationen. Jag menar att vi blir frälsta genom den, såvida den inte är destruktiv med inslag av psykiskt och fysiskt våld.

  Ett av Maria Svelands debattinlägg på Maria-utställningen är att moderskapet tas för givet och är en kravfylld och skuldtyngd roll. Män blir pappor på helt andra villkor. Ingen tycker att kvinnor gör extraordinära, fantastiska uppoffringar.

  Sveland skriver; ”Tänk om vi levt i en värld som ansåg det var lika självklart med Everts (Taube) pappanärvaro som Astris mammanärvaro. Tänk om vi kunde befria kvinnorna från moderskapet. Att vi gjorde motstånd, rentav la ner hela moderskulten-myten och började prata om föräldraskap istället. Något man delade med männen på samma villkor.”

  Denna text provocerade mig mycket igår. Idag har jag vant mig. Det här är en brännande fråga (delad förldraförsäkring) som ledarsidan på E-Kuriren driver. Samt många politker. Folkpartiet är kluvet. Mycket svår fråga som inget parti är redo att driva ännu.

  Jag börjar se att om kvinnan ska bli jämställd är det faktiskt så att vi får
  välja bort moderskapskulten. Men jag har varit oerhört konservativ och
  ser samtidigt kvinnan som biologiskt och psykiskt skapad för att fostra barn.

  Jag lever mitt ifrågan, återhämtar mig och bearbetar mina erfarenheter av moderskap och äktenskap. Vet inte vilken åsikt jag kommer att ha om ett år.

  Jag är övertygad om att du inte har blivit exploaterad. Kvinnan sätter själv gränsen för om en exploatering ska kunna vara möjlig eller ej.

  MVH

  Lena

 8. PeO_W permalink
  2008/09/28 2:36 e m

  Betraffande äkteskapet så förekommer det alltför ofta att det är ett fängelse, för ett par år sedan hade DN en artikelserie om kvinnors situation i det svenska bibelbältet och det var ingen rolig historia. Det handlar om grupptryck och social press kombinerat med ett behov av att framstå så som den bättre delen av samhället. Kvinnor som fick stryk av sina män tröstades med att man skulle be för dem och skilsmässa belönades med social utfrysning. Alltför ofta är samlivet mellan man och kvinna ett beroende och förtryck, frasen ”jag känner ingen tjej som är smartare än sin kille” används allt som oftast i en självförhärligande roll män emellan.

  Äktenskapet är i sig inget ont men när det ingås mellan ojämlika parter är det ett mycket effektivt kontrollredskap.

  Beträffande prostitutionen får nog det bli en alldeles egen blogg.

 9. Ann-Sofie Wågström permalink
  2008/09/28 2:47 e m

  Hej Lena!
  Tänk att det finns män som tror/tycker att de thailändska prostituerade kvinnorna i själva verket är den starka parten och bara utnyttjar de svaga kärlekstörstande västerländska männen.

  Undrar om Mr Big har samma syn på de thailändska barnen som jag anser utnyttjas av i stor utsträckning västerländska män med sjuka behov.

  Hälsningar
  Ann-Sofie

 10. lenaalun permalink*
  2008/09/28 3:16 e m

  Tack, PeO. Du uttrycker det lite annorlunda än mig. Det är bra för att alla ska kunna förstå vad jag vill säga.

  David Deida är en kärleksprofet och yogalärare. Han lär kvinnor att välja en man som kan leda henne bättre än vad hon själv gör. Väljer jag en mindre smart man än jag själv är spårar min resa ur och jag hamnar på en sämre destination än jag hade behövt göra. Jag tycker det tangerade ditt uttryck ”jag känner ingen tjej som är smartare än sin kille”.

  Först då kan jag se någon mening med Paulus uttryck att mannen är huvudet för kvinnan. Det krävs m a o en mogen och emotionell man med hjärta.

  Frågan är varför en människa utövar makt och kontroll över någon annan?
  Det är lätt att hamna i en roll som offer eller förövare.

 11. lenaalun permalink*
  2008/09/28 3:19 e m

  Bra point, Ann-Sofie! Det kan nog Big knappast hävda.

 12. PeO_W permalink
  2008/09/28 3:25 e m

  Största problemet med äktenskap är att de ingås mellan förälskade människor som inte vet om de kan vara vänner….. dvs kompletta motsatsen till pressens trams om att behålla passionen. Går man in i ett förhållande och hoppas att det skall vara som nyförälskelsen så kan man inte annat än bli besviken och bitter och då blir det nog lätt en kamp om hur livet skall levas.

  Det finns andra värden i ett förhållande….

 13. lenaalun permalink*
  2008/09/28 3:35 e m

  Har Fredrik F något eget att komma med istället för att avge en dom över de bloggare som du generöst ger av din tid?

 14. Fredrik F. permalink
  2008/09/29 1:22 e m

  Nej !

Trackbacks

 1. Prostitution. « PeoWagstrom’s Weblog
 2. Detta har jag grubblat över « lena alun
 3. Sexköpslagen « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: