Skip to content

Vilseledande villospår

2008/09/08

Genusperspektiv i rättsystemet, tack!

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson gör än en gång en seriös insats för att stärka kvinnors demokratiska rättigheter.  Självklarheten att ett samlag mellan två personer bör ske  frivilligt med bådas samtycke är fortfarande i Sverige 2008 svårt att få in i lagtexten. Varför?

Eskilstuna-Kurirens ledarsida har bromsat utvecklingen för landets kvinnor i åtminstone fem år. Idag benämns mp´s förslag; ”en akademisk distinktion” som ”är att inge falska förhoppningar och öppna ett villospår i debatten”.  Vilseledande opinionsbildning, kallar jag denna ledarkommentar.

Många gånger har man upprörts av en obegriplig argumentation som leder till att kvinnors livskvalitet och hälsa försämras. Varför skydda mäns tendenser till övergrepp?  Vi behöver tydliga normer och en tydlg lagstiftning.  Är det inte en mänsklig rättighet att skyddas från sexuella övergrepp?

Beatrice Ask menar att frågan ska få tid till att utredas och att Peter Eriksson slår in redan öppna dörrar.  Så känner antagligen inte de kvinnor som bär på traumatiska erfarenheter av sexuellt utnyttjande.

Jag kan bara se en tydlig väg.  Att försäkra mig om att den sexuellt myndiga person (barn är trots allt skyddade i lagstiftningen) jag vill förena mig sexuellt med vill detsamma. Det är en sådan norm våra ungdomar bör få med sig från skolan ända upp i rättsystemet. Pornografin är ett nöje för somliga, men ingen ungdom ska lämna grundskolan med villfarelsen att kvinnor (eller homosexuella män)  är objekt, som i fallet med SVT- och TV4-stjärnan, som kan brukas för sexuella behov.  På en blogglänk  till SvD Brännpunkt finner jag en slutsats om att de män som påstår att de inte förstod avböjandet till samlag gör anspråk på en förbluffande och osannolik brist på bildning.

En lagstiftning som fordrar frivillighet och samtycke skulle vara en ordentlig skjuts för jämställdheten (även arbetslinjen skulle påverkas positivt).  Varför vänta?  Se på Polen – det ger lite perspektiv till den svenska debatten.

 

lena alun

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Putte permalink
  2008/09/08 4:38 e m

  Men Lena…även du har sagt nej fast du menar Ja…:-)

 2. lenaalun permalink*
  2008/09/08 5:11 e m

  Tack och lov har jag aldrig kommit i den situationen att jag borde ha polisanmält ett sexbrott. Jag tänker förebyggande och tror att en lagstiftning som kräver frivillighet och samtycke skulle förändra könsrelationerna. På så sätt skulle våldtäkter och sexuellt utnyttjande
  minska. Jag har uppdaterat mitt blogginlägg med den sexofredade SVT-stjärnan. Händelsen åskådliggör kvinnokroppen som något man kan äga och ta i besittning.

  Nej, jag har aldrig sagt nej när jag menar ja. Det finns alltid ett skäl till att man är ambivalent och vill vänta isåfall.

 3. PeO_W permalink
  2008/09/10 5:25 e m

  Bra motiverat Lena.

 4. lenaalun permalink*
  2008/09/10 6:42 e m

  PeO!
  Kul, att du tycker det!

 5. PeO_W permalink
  2008/09/12 10:45 e m

  Jag har idag suttit i extra förhandling i ett mål, du skulle varit nöjd…

 6. lena permalink*
  2008/09/16 10:15 f m

  Härligt, PeO!
  Vad glad jag blir….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: