Skip to content

Äntligen har den tredje jämställdhetsvågen kommit?

2008/08/31

Tid att njuta med barnen

Nu får jag glädjefnatt varje dag.  Idag föreslår TCO  en radikal och nödvändig jämställdhetsreform, som Alva Myrdal missade att skicka med oss under den andra feminstvågen. Hon hade helt enkelt för stor tilltro till männens goda vilja att dela på hushållssysslorna.

”Kvinnorna har väntat länge nu på att slippa dra hela lasset med hem och barn.  Där behöver vi nu ta dessa nya grepp för att komma framåt med jämställdheten ”, avslutar TCO:s utredare Ulrika Hagström och presschefen Kerstin Olsson sin artikel på DN Debatt:

Vi föreslår därför att hushållsnära tjänster subventioneras med upp till 90 procent för barnfamiljer där båda föräldrarna arbetar, vilket skulle ge dem 2-3 timmars hjälp i hushållet för cirka 150 kronor i veckan.” 

Det skulle bli en parallell till samhällets subventionering av barnomsorgen. Faktum är att vår jämställdhetsminister Yamko Sabuni  funderade i dessa tankebanor, när hon föreslog en check för hushållsnära tjänster.  Detta vore en mycket viktig socialliberal reform, anser jag.

Som ensamstående mamma vill jag bara betona att också vi behöver denna reform precis lika mycket. Låt subventionen gälla föräldrar med barn upp till en viss ålder som bor hos dem minst växelvis/ 50%.  Kostnaden för barnvakt är ett stort hinder som missgynnar ensamföräldrars arbete, samhällsengagemang eller friskvård.  Förskola och fritids  är som bekant inte öppet kvällar och helger.

lena alun

Annonser
10 kommentarer leave one →
 1. Ann-Sofie Wågström permalink
  2008/08/31 9:47 f m

  Hej Lena!
  Jag håller med Barbro Hedvall. Zandén raggar nog kunder till sin mottaning på Orrspelsvägen 🙂

  Kul att du har kommit med på WordPress hundra heta inlägglista eller vad det kallas.

  MVH
  Ann-Sofie

 2. jossan permalink
  2008/08/31 12:05 e m

  Har man inte tid att ta hand om barn och hem så ska man inte skaffa sig barn. Har man inte råd att själv betala för allt som ens barn kostar så kan man också avstår.

  Föräldrar är redan grymt bortskämda med alla barnbidrag, föräldraledighet och subventionerade dagis. Nu ska de tydligen bli ännu mer bortskämda, med nästan gratis hemhjälp!

 3. lenaalun permalink*
  2008/08/31 12:27 e m

  Hej Jossan!

  Min syn på reproduktionsarbetet är annorlunda än din. Längtan efter barn
  kan vara lika stark som den efter en livskamrat. Det finns en tanke hos Skaparen med det, tror jag.

  Att tänka efter före är inte alltid lätt. Du vet t ex inte att du är tvungen att skilja dig, att du blir utköpt av arbetsgivaren och att du drabbas av svår sjukdom innan du bestämmer dig.

  Risken med ditt resonemang är att svenska kvinnor minskar barnafödandet för att det blir för omöjligt att förena familj och arbete.
  Så tänker man i Europa, t x i Italien.

  Hur ska då din pension, sjukvård och äldreomsorg tryggas? Hurdana framtida makthavare och samhällsbärare vill du se i framtiden?

  I Bibeln säger evangelsiten Lukas att de kvinnor vars bröst aldrig ger di är saliga. Det är nämligen ett tufft arbete att vara förälder, som inte bara ger mig glädje. De kommer i bästa fall betala skatt och föra samhällsutvecklingen framåt. Intressant var när f d presidenten i USA, Bill Clinton, sa i svt Agenda att det svåraste jobbet är att vara förälder. Han har ändå bara en vacker dotter!

 4. lenaalun permalink*
  2008/08/31 12:34 e m

  Hej Ann-Sofie!

  Hoppas allt är bra. Den listan hade jag inte upptäckt. Nu såg jag den.
  Är det första gången för mig, måntro? Jag har haft bättre statistik tidigare.
  Tack för uppmuntran och att du vakar lite över mig.

  MVH Lena

 5. jossan permalink
  2008/08/31 1:16 e m

  Det finns inget självändamål med att svenska kvinnor ska föda barn. Redan idag föds fler barn än vad jorden kan föda. Många är dömda till ett liv i fattigdom och svält.

  Öppna våra gränser och låt de som vill komma hit och arbeta. Det behöver inte födas en enda svensk, det finns gott om folk från resten av världen som kan få ett bättre liv här. De är heller inte lika bortskämda som svenska föräldrar och barnfamiljer, utan är inställda på att själva arbeta och betala för sig och sina barn.

  Bort med alla bidrag och ledighetsrättigheter. Fram för de som tar eget ansvar och som arbetar för sin egen skull.

 6. lenaalun permalink*
  2008/08/31 1:45 e m

  Okej, Jossan!

  Dem som vi öppnar gränserna för och de barn vi adopterar ska alltså inte längre få en krona av välfärden?

  Ska förskola och skolan vara till föräldrarnas självkostnad i form av en faktura?

  De som drabbas av sjukdom ska alltså lämnas ifred att dö?

 7. 2008/08/31 10:01 e m

  Hej Lena.

  Jag håller med dig, men jag förstår inte varför du tycker man bara skall få den här subventioneringen till barnen kommer till en viss ålder.

  MVH Margit

 8. lenaalun permalink*
  2008/09/01 6:37 f m

  Hej Margit,

  Jag anade att det kan bli svårt att få riksdagsmajoritet för detta förslag.
  Denna subvention är väl inte alldeles nödvändig när barnen har fyllt sexton? Larmrapporterna om utbrända småbarnsföräldrar gäller att ta på allvar. Jag är själv en sådan. Dimman är ju störst när barnen inte är självständiga. Jag antar att vi behöver en bortre gräns. Eller ska jag kunna få subvention också som utschasad mormor och farmor? 🙂

  MVH Lena

 9. 2008/09/01 8:16 f m

  Hej.

  Vi får se om du har samma åsikt när dina barn har blivit tonåringar:-), när föräldrar ofta börjar att jobba mera, huset fylls av ungdomar, ungdomarnas träningskläder fyller tvättstugan och många kväller fylls av möten. Det är lätt att man blir och är hemmablind när man skall bedöma andras behov.

  MVH Margit

 10. lenaalun permalink*
  2008/09/01 1:18 e m

  Hej Margit,

  Jag driver gärna denna fråga (med dig) om subventionerad hemhjälp till familjer med barn upp till 19-20år. Det är samhällsekonomiskt att föräldrar får tid att umgås med sina gymnasieungdomar istället för att städa, tvätta bilen, sköta trädgården o s v.
  Alva Myrdals misstag måste korrigeras -ju förr desto bättre!

  MVH Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: